Τα “γερμανικά” Ρέγκλινγκ και οι “υποσημειώσεις” της Κομισιόν για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων αναδεικνύεται ως κεντρικός στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.
- 13 Μαΐου 2021 06:14
Πίσω από τα εύσημα για την πορεία της οικονομίας στις συναντήσεις του στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε με «Γερμανικό» τρόπο να υπενθυμίσει τα ρίσκα που υπάρχουν στην πορεία επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και να επισημάνει «μνημονιακού» τύπου δεσμεύσεις της χώρας κύρια στο μέτωπο των πλειστηριασμών, του πτωχευτικού, των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο μέτωπο της Δικαιοσύνης.
Και βέβαια ο λόγος του Κλάους Ρέγκλινγκ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προΐσταται του Μηχανισμού που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας κατέχοντας το 55% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με μέση διάρκεια των δανείων τα 31 έτη.
Η απορρόφηση των πόρων
Πιο συγκεκριμένα ο Γερμανός αξιωματούχος ανέδειξε ως κομβικό στην πορεία της χώρας προς την επανάκαμψη αλλά και την προσπάθεια για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους την γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ξέρουμε ότι η εφαρμογή των θετικών σχεδίων που έχουν προετοιμαστεί δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για καμία χώρα. Αλλά είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία. Το κλειδί τώρα θα είναι η υλοποίηση» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα λαμβάνει τα περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα απορρόφησης αυτών των κεφαλαίων αποτελεσματικά.
Επιπλέον αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους τη συνέδεσε άρρηκτα με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως είπε η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας θα είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. «Το χρέος έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, η καλύτερη δυνατή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού που θα αποτελέσει τη βάση για τη διασφάλιση της διατηρησιμότητας των χρεών στο μέλλον» τόνισε ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.
Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί θετικά στο αποτύπωμα που άφησαν τα μνημόνια στη χώρα.. Όπως είπε η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία και έχει αναδυθεί από την προηγούμενη κρίση ισχυρότερη, ενώ η ελληνική οικονομία ήταν δομικά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας από ό, τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Τόνισε δε ότι η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης και η ενίσχυση ενός υψηλού δυναμικού ανάπτυξης είναι μια βασική πρόκληση για το μέλλον.
Το «φάντασμα» της λιτότητας
Βέβαια στη συνάντηση που είχαν και στις δηλώσεις στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταίκούρας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι πλέον για την ανάκαμψη θα πρέπει να ακολουθηθεί μια άλλη συνταγή από αυτήν των μνημονίων.
«Να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σταϊκούρας έθεσε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή σε μια αναπτυξιακή πορεία σημειώνοντας την ανάγκη για ευρωπαϊκές λύσεις.
Οι επόμενες κινήσεις «προϋποθέτουν έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας περιγράφοντας τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα.
Τα καμπανάκια της Κομισιόν
Πάντως δεν ήταν χτες μόνο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού που έθεσε «κομβικά» ζητήματα και υποσημειώσεις στην πορεία επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι, χτες, η εαρινή έκθεση της Κομισιόν ανέβασε ,μεν, στο 4,1% τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος και στο 6% για το 2022 ωστόσο κατέγραψε μια σειρά από αβεβαιότητες. Όπως και ο κ. Ρέγκλινγκ ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του Ταμείο Ανάκαμψης και της ταχύτητας υλοποίησης των έργων που συνδέονται με αυτό.
Παράλληλα επισήμανε τις αβεβαιότητες του τουρισμού από τον οποίο προσδοκά πολλά η χώρα φέτος ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας της. Παράλληλα τόνισε ότι πολλές επιχειρήσεις με την απόσυρση των μέτρων στήριξης θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, ωστόσο σημείωσε ότι μια παρατεταμένη εφαρμογή θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία στρεβλώσεων στην αγορά.
Καμπανάκι κρούει η Κομισιόν και για το έλλειμμα της Ελλάδας άγγιξε το 9,7% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο κυρίως αποδίδεται στο κόστος των μέτρων για να μετριαστεί ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης (6,3% του ΑΕΠ). Το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2021 αναμένεται να παραμείνει υψηλό (10,0% του ΑΕΠ).
Καθώς, όμως, η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα σταδιακά αίρονται, σύμφωνα με την Κομισιόν, το ονομαστικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σε 3,2% του ΑΕΠ το 2022.
Όπως τονίζεται οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Σχετίζονται με κρατικές εγγυήσεις που εκδόθηκαν ως μέρος των μέτρων έκτακτης ανάγκης το 2020 και θα μπορούσαν να κληθούν στο μέλλον.
Τέλος αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης που εξαρτάται και από το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά και βέβαια τα διαθέσιμα εισοδήματα αλλά και τη γενικότερη ψυχολογία. Συνδέει δε την πορεία της οικονομίας με την αξιοποίηση των αποταμιεύσεων που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Ωστόσο σε άλλο σημείο της έκθεσης για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας γίνεται λόγος για ενδεχόμενο υποτίμησης της τάσης των νοικοκυριών να δαπανούν ή υποτίμησης της επιθυμίας των καταναλωτών να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα προληπτικής αποταμίευσης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις