Τα μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

Διαβάζεται σε 3'
Τα μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον πρωτογενή τομέα.

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούν τον πρωτογενή τομέα προχώρησε, κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το 2019 έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα, τα οποία αποτυπώνονται σε ένα διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι το 2023 είχαμε πλεόνασμα, «εφαρμόζοντας μια σειρά πολιτικών με κίνητρα, όπως φορολογικά, ΦΠΑ στα λιπάσματα, προαγωγή των συνεργατικών σχημάτων κλπ».

Παράλληλα, επισήμανε ότι στις εξαγωγές λαχανικών που είναι ο κύριος όγκος των εξαγωγών παρουσιάστηκε τεράστια αύξηση, ενώ στα κρέατα που είναι ο κύριος όγκος των εισαγωγών υπήρξε μεν επίσης αύξηση, αλλά πιο συγκρατημένη.

«Στόχος μας είναι να πάμε ακόμα πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Κώστας Τσιάρας και ταυτόχρονα εξήγησε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στη «μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, στην απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος, στη τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα και στη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας». 

Πιο αναλυτικά, προσέθεσε ότι το Υπουργείο στοχεύει:

  • Στην  περαιτέρω υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα,
  • Στην ενίσχυση εξαγωγών σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα,
  • Στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής,
  • Στη  δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα
  • Στην αναδιάρθρωση της παραγωγής με αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας και
  • Στο «rebranding» των ελληνικών προϊόντων».

Εξειδικεύοντας περαιτέρω τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο Κώστας Τσιάρας τόνισε:

  1. Ήδη ψηφίσαμε τον μηδενισμό του ΕΦΚ και από κοινού με την ΑΑΔΕ και το ΥΠΟΙΚ και με δευτερογενή νομοθεσία θα επιστρέψουμε μόνιμα τον ΕΦΚ.
  2. Από κοινού με την ΕΘΕΑΣ προχωράμε στην καταγραφή των ενεργών συνεταιρισμών  και δημιουργούμε τον μηχανισμό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους, με δυνατότητες αναχρηματοδότησης των δανείων.
  3. Υλοποιείται πρόγραμμα ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ύψους 600 εκ. ευρώ
  4. Αξιοποιούνται οι αδρανείς γαίες μέσω εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης του υφιστάμενου νομικού  πλαισίου.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε και την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, το 2019 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων έφτανε τα 731.216.078 ευρώ, ενώ το 2023 επετεύχθη πλεόνασμα 452.610.528 ευρώ.  Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2019 έφταναν στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ.  Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές κρεάτων, από 1,2 δισ.ευρώ το 2019 έφτασαν το 1,6 δισ.ευρώ το 2023.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000 άνθρωποι, ενώ το 2023 ανέρχονται πλέον σε 480.900 άτομα.

Τέλος, σημαντική είναι η αύξηση των νέων ανδρών (20-29) που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα μιας και το 2020 ήταν 21.700 και το 2023 35.300. Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες όπου από 159.600 το 2020 έφτασαν τις 176.000 το 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα