Τα μηνύματα που φέρνει ο Super Mario στην Αθήνα
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έρχεται στην Ελλάδα και μαζί του φέρνει τη "συνταγή" της επιστροφής στην κανονικότητα.
- 01 Οκτωβρίου 2019 07:43
Την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά ένα κανονικό κράτος της Ευρωζώνης, εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, φέρνει μαζί του στην Αθήνα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Εκτός από τους επαίνους και τη συμπάθεια που θα εκφράσει στο ελληνικό λαό για τα δεινά που αναγκάστηκε να υπομείνει ώστε η Ελλάδα να εξέλθει μετά από 8 χρόνια από τα μνημόνια, ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ θα δώσει και τις συμβουλές του.
Ένα μήνα πριν την παράδοση της προεδρίας της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ στην Κριστίν Λαγκάρντ και με τη ευκαιρία της αναγόρευσή του σε μέλος της ακαδημίας Αθηνών ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει την «συνταγή» της επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα.
Παρά τα σύννεφα που υπάρχουν για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ έρχεται να διαβεβαιώσει ότι το περιβάλλον για την Ελλάδα θα είναι σχετικά καλό αφού θα συνεχιστεί το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στην ζώνη του Ευρώ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν χαμηλές λόγω του QE II.
Σε συνέντευξή του στους FT o κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά την πίεση που ασκούσε η Γερμανία και οι σύμμαχοι της για να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ και παραδέχεται ότι πλέον τα χειρότερα για την χώρα είναι πίσω μας . Πρόσφατα μάλιστα προέβλεψε ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στην δεύτερη περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης για την Ευρωζώνη.
Προϋπόθεση θα είναι μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας ,βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά θα είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα επικεντρώσει την ομιλία του για την Ελλάδα και στην ομιλία του που θα κάνει στην Ακαδημία Αθηνών αλλά και στην συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Ντράγκι θα επιμείνει στην ανάγκη ταχείας εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων ώστε οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο να μπορέσουν να δανείσουν ξανά την πραγματική οικονομία αλλά και για να επωφεληθούν από την σταθεροποίηση που θα φέρει η τραπεζική ενοποίηση εντός της ΕΕ.
Το επείγον των κινήσεων αυτό και κυρίως η συνέπεια και η «ιδιοκτησία» που θα φανεί ότι έχει η Ελλάδα σε τέτοιες πρωτοβουλίες ξεπερνά κατά πολύ την συμμετοχή της χώρας στην δεύτερη περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι πριν λίγες μέρες από την Φρανκφούρτη. Της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση μπορεί να προηγηθεί η φθηνότερη χρηματοδότηση των τραπεζών με την μείωση της έκπτωσης με την οποία κάνει αποδεκτά η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για νέα δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης μπορεί να σταθεροποιήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τη αύξηση του ορίου διακράτησης κρατικών τίτλων από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες που είναι σήμερα μόνο 8 δισ. ευρώ.
Βεβαίως η συμμετοχή το ταχύτερο δυνατό στο QE II θα φτάσει τις αποδώσεις των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα της Πορτογαλίας της Ιρλανδίας και της Κύπρου που έχουν αφήσει πίσω τους τα δικά τους μνημόνια.