Τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα (IFRS 17) για τις ασφαλιστικές εταιρίες

Τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα (IFRS 17) για τις ασφαλιστικές εταιρίες

Ο οδικός χάρτης για τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα για τις ασφαλιστικές εταιρείες παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε συνέδριο που διοργάνωσαν η Prudential και η Mazars

Την προετοιμασία τους για την υιοθέτηση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS 17- Insurance Contracts), συνεχίζουν οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Wyndham Grand της Αθήνας, διεξήχθη το συνέδριο που οργάνωσαν η Prudential και η Mazars προκειμένου να παρουσιάσουν τον οδικό χάρτη των αλλαγών στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ασφαλιστικές εν όψει του 2021.

Το IFRS 17 έχει στόχο να βοηθήσει τους επενδυτές και κάθε ενδιαφερόμενο να κατανοήσουν καλύτερα την έκθεση των ασφαλιστικών εταιρειών στους κινδύνους, την κερδοφορία και την οικονομική τους κατάσταση. Οι άνθρωποι τηςMazars και της Prudential μιλώντας για τον “Οδηγό επιβίωσης” εξήγησαν ότι το IFRS 17 θα έχει επιπτώσεις και στις εταιρείες των γενικών κλάδων και τα συμβόλαια μικρής διάρκειας, και όχι μόνο στα συμβόλαια ζωής, ενώ ανέλυσαν την διαδικασία μετάβασης στα νέα δεδομένα.

Στο συνέδριο έδωσαν το παρόν 30 εταιρείες, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ενημερώθηκαν για τα νέα λογιστικά πρότυπα, σκοπός των οποίων είναι να παρουσιάσουν με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο τα στοιχεία τα οποία ανακοινώνονται στο ευρύ και όχι μόνο κοινό, προκειμένου να μπορεί να γίνεται κατανοητή η χρηματοοικονομική κατάσταση πολύπλοκων οργανισμών, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες. Όσον αφορά το IFRS 17, η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από το 2021, ωστόσο χρειάζεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας νωρίτερα, ώστε να μπορέσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να ενσωματώσουν τα συστήματά τους στον νέο τρόπο με τον οποίο πρέπει να απεικονίζονται τα χρηματοοικονομικά στοιχεία.

 

“Οι λογιστές ξεπεράσαν σε πολυπλοκότητα τους αναλογιστές” είπε ο κος Αλέξανδρος Ζυμπίδης, καθηγητής Αναλογισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγώντας ότι εισάγονται νέες έννοιες όπως το CSM (Περιθώριο Κέρδους) ή η“Επαχθής ή ζημιογόνος σύμβαση (Onerous Contracts)”, που στο εξής θα παίζουν κομβικό ρόλο για τον καθορισμό των κερδών των εταιρειών μέσα στον χρόνο.

Πλέον, όπως εξηγήθηκε μεταξύ άλλων, ο δρόμος προς το insurance revenue, θα ορίζεται από διαδοχικές αποτιμήσεις, εισάγεται η λογική των χρηματοροών που θα υφίστανται προεξόφληση, ενώ τα επενδυτικά στοιχεία θα πρέπει να χωρίζονται και να αποτιμώνται ξεχωριστά.

Ο κος Κώστας Νικολάου, Managing Director της Prudential, μιλώντας στο News 24/7 δήλωσε: “Η κύρια αλλαγή σε σχέση με πριν και το βασικό πνεύμα των νέων προτύπων, είναι ότι ενώ στο παρελθόν παρουσιαζόντουσαν κυρίως στοιχεία ασφαλιστικής παραγωγής (πωλήσεις δηλαδή), από εδώ και στο εξής περνάμε στην έννοια του ασφαλιστικού εσόδου. Επομένως θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα για το τι συμβαίνει με τους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών. Είναι μια δύσκολη μετάβαση που θα απαιτήσει κόπο και χρόνο, ωστόσο το τεχνικό επιτελείο της Prudential και των συνεργατών της, είναι εδώ για να προσφέρουν λύση στην αγορά, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο”.

“Στο ίδιο συνέδριο, παρουσιάστηκε από την Mazars η ολοκληρωμένη μεθοδολογία της εταιρίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – General Data Protection Regulation. O Κανονισμός αυτός θέτει αυστηρότερο πλαίσιο διαχείρισης προσωπικών δεδομενων με σοβαρότατα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης (20 εκ. Ευρώ ή το 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών στην περίπτωση πολυεθνικων εταιριων). Αφορά το σύνολο των εταιριών που διατηρούν και επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα ενω θα βρίσκεται σε ισχύ από τον Μάιο του 2018”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα