Τα πρώτα βήματα για επενδύσεις

Διαβάζεται σε 6'
Τα πρώτα βήματα για επενδύσεις
UNSPLASH

Τι πρέπει να προσέξεις δημιουργώντας το χαρτοφυλάκιό σου.

Κάθε άνθρωπος έχει οικονομικούς στόχους για το μέλλον και οι επενδύσεις αποτελούν έναν τρόπο για να επιδιώξει να κατακτήσει όλα εκείνα που επιθυμεί. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, που οι εξελίξεις μεταξύ άλλων στον τομέα του πληθωρισμού έχουν στρέψει πολλούς σε λύσεις όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων τους πέρα από την αποταμίευση, είναι ολοένα και περισσότεροι εκείνοι που γίνονται για πρώτη φορά επενδυτές. Το να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον τομέα των επενδύσεων μπορεί να φαίνεται αρχικά δύσκολο. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξεις ως νέος επενδυτής κατά τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου σου και πώς θα μπορέσεις να κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις που ταιριάζουν στο προφίλ και τις ανάγκες σου.

Κατανοώντας τους στόχους και την ανοχή σου στο ρίσκο

Πριν ξεκινήσεις να επενδύεις, είναι σημαντικό να έχεις θέσει – αλλά και κατανοήσει – τους οικονομικούς στόχους σου και αυτά που επιθυμείς να αποκτήσεις, όπως επίσης και να λάβεις υπόψη την ανοχή σου στο ρίσκο. Πρέπει να καθορίσεις πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να επενδύσεις, πόσο καιρό σκοπεύεις να διατηρήσεις την επένδυση, αλλά και ποιο είναι το μέγεθος του ρίσκου που είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις. Επιπρόσθετα και, ξεκινώντας τη δημιουργία του επενδυτικού σου χαρτοφυλακίου, ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι η μεγάλη διασπορά του (το να επιλέγεις δηλαδή να τοποθετείς τα χρήματα σου σε διαφορετικές επενδύσεις), καθώς συμβάλλει στη μείωση του συνολικού ρίσκου και στη μεγαλύτερη προστασία του από μεταβλητότητα που μπορεί να προκύψει στην αγορά.

Η σημασία του χρονικού ορίζοντα και της χρονικής διασποράς

Κατά τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου, είναι απαραίτητο να λάβεις υπόψη και τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσής σου – δηλαδή το χρονικό διάστημα που σκοπεύεις να διατηρήσεις τις επενδύσεις σου. Επενδύοντας με μία μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική, απολαμβάνετε πολλαπλά πλεονεκτήματα και ενδεχομένως καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις που συχνά πραγματοποιούνται με συναισθηματικό παρορμητισμό. Το επενδυτικό σου χαρτοφυλάκιο θα πρέπει επίσης να επανεξετάζεται τακτικά, ώστε να παραμένει ευθυγραμμισμένο με τους επενδυτικούς σου στόχους. Οι τακτικές αναθεωρήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τυχόν αλλαγές στην αγορά ή στην προσωπική σου οικονομική κατάσταση που μπορεί να απαιτούν προσαρμογές.

Επιπρόσθετα από τον μεγάλο χρονικό ορίζοντα όμως, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων με χρονική διασπορά. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να ξεκινήσεις την επένδυσή σου με ένα ποσό και παράλληλα να επενδύεις σταδιακά περισσότερα όποτε εσύ το επιθυμείς. Έτσι, εξομαλύνονται οι επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις των αγορών και περιορίζεις το άγχος σου για το αν επενδύεις στη σωστή στιγμή.

Η επιλογή των αμοιβαίων κεφαλαίων

Μια καλή επιλογή για να εισέλθεις στον κόσμο των επενδύσεων είναι να τοποθετήσεις τα χρήματά σου σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων. Είναι μία επενδυτική επιλογή που περιλαμβάνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό επενδυτών, τα οποία τοποθετούνται ενιαία σε χαρτοφυλάκια και ελέγχονται από εταιρείες διαχείρισης, σύμφωνα με έναν προκαθορισμένο σκοπό. Θεωρούνται «ανοιχτού τύπου» επένδυση και κάθε επενδυτής αποκτά συγκεκριμένο αριθμό μεριδίων ανάλογα με το ποσό που έχει επενδύσει. Αυτή η επενδυτική επιλογή χαρακτηρίζεται από ευελιξία, καθώς μπορεί κανείς να επιλέξει από ένα ευρύ φάσμα λύσεων, ενώ η διαμόρφωση επενδυτικού χαρτοφυλακίου αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και κλάδους, πάντα βάσει του επενδυτικού προφίλ του επενδυτή, οδηγεί σε διασπορά, άρα και δυνητικά σε μειωμένο ρίσκο. Προσφέρουν επίσης άλλα πλεονεκτήματα, όπως τη δυνατότητα επένδυσης με μικρά ποσά, συγκριτικά χαμηλές προμήθειες και τη δυνατότητα γρήγορης ρευστοποίησης όταν χρειάζεται. Τα αμοιβαία κεφάλαια προσφέρουν επίσης θεσμική προστασία, καθώς υπάρχει ένα πλαίσιο που προστατεύει την επενδυτική κοινότητα, ευκαιρίες για διαχείριση από επαγγελματίες διαχειριστές και τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές αγορές που ενδέχεται να μην είναι προσβάσιμες σε μεμονωμένους επενδυτές.

Μπορείς να γίνεις επενδυτής χωρίς να πρέπει να δεσμεύσεις μεγάλο κεφάλαιο

Υπάρχουν επιλογές που θα σου επιτρέψουν να μπεις στον κόσμο των επενδύσεων χωρίς να πρέπει να δεσμεύσεις ένα μεγάλο κεφάλαιο από την αρχή. Μέσα από το Επενδυτικό Πρόγραμμα Masterplan της Eurobank, μπορείς να δημιουργήσεις το χαρτοφυλάκιό σου με περιοδική επένδυση σε ένα ή περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια GF και (LF) που διαχειρίζεται η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ. Με αυτόν τον τρόπο, επενδύεις σταδιακά όποτε εσύ το επιθυμείς, επιτυγχάνοντας χρονική διασπορά στο χαρτοφυλάκιό σου. Έτσι, εξομαλύνονται οι επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις των αγορών και εσείς περιορίζετε το άγχος σας για το αν επενδύετε στη σωστή στιγμή.

Είναι πολύ απλό το να ξεκινήσεις μία τέτοια επένδυση: Κλείνοντας ραντεβού σε ένα κατάστημα, υποβάλεις αίτηση για κάθε αμοιβαίο κεφαλαίο που επιλέγεις για επένδυση και με πάγια εντολή στον λογαριασμό σου ορίζεις το ποσό της επένδυσης και κάθε πότε θέλεις να καταβάλλεται. Απλά επιλέγεις το ποσό που επιθυμείς να χρεώνεται ο λογαριασμός σου και να επενδύεται μέσα από το Επενδυτικό Πρόγραμμα Masterplan, την περιοδικότητα της πάγιας εντολής (κάθε μήνα, κάθε δύο μήνες ή κάθε τρεις μήνες), την τακτική ημερομηνία επένδυσης μέσω της πάγιας εντολής, την ημερομηνία έναρξης της πάγιας εντολής και την ημερομηνία λήξης της. Έτσι, επιτυγχάνεις συνεχή τροφοδότηση της επένδυσής σου με στόχο τη συγκέντρωση αξιόλογου κεφαλαίου μακροπρόθεσμα, γλιτώνοντας το άγχος του να επιλέγεις εσύ κάθε φορά την κατάλληλη στιγμή τοποθέτησης και αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο.

Το Masterplan παρέχει μεγάλη ευελιξία ως προς το ποσό που επενδύεται σε τακτή βάση και τη συχνότητα καταβολής του, χτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο σε διαφορετικές τιμές κτήσης των μεριδίων του αμοιβαίου κεφαλαίου που έχεις επιλέξει και εξομαλύνοντας έτσι τις διακυμάνσεις των αγορών. Μπορείς να συμμετέχεις επενδύοντας ακόμη και από 60€ τον μήνα.

Είναι κατανοητό, ότι αγοράζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περιορίζεται ο κίνδυνος της επένδυσης σε κάποιο υψηλό της αγοράς και συνεπώς μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος των απωλειών σε μελλοντική διόρθωση. Στοχεύεται έτσι, μακροχρόνια, η συγκέντρωση αξιόλογου κεφαλαίου χωρίς ο επενδυτής να έχει ουσιαστικά στερηθεί κάποια χρήματα σε καθημερινή βάση.

Κάνε τα κατάλληλα βήματα στις επενδύσεις και μην διστάσεις να ζητήσεις συμβουλές

Το να ξεκινήσεις να επενδύεις μπορεί να σε φοβίζει, αλλά με την κατάλληλη ενημέρωση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των οικονομικών σου στόχων. Για να ξεκινήσεις, καθόρισε τους οικονομικούς σου στόχους και την ανοχή σου στο ρίσκο. Στη συνέχεια, δημιούργησε ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που ευθυγραμμίζεται με τον επενδυτικό σου χρονικό ορίζοντα. Τέλος, εξέτασε το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ως μία επένδυση που έχει το πλεονέκτημα της επαγγελματικής διαχείρισης. Ακόμη και χωρίς μεγάλο αρχικό κεφάλαιο, μπορείς να ξεκινήσεις μία επένδυση και να φτιάξεις το δικό σου ισχυρό χαρτοφυλάκιο, ώστε να κάνεις τους στόχους και τα όνειρα σου πραγματικότητα. Τέλος, μην διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου συμβούλου – μόνο όταν αισθανθείς σιγουριά θα μπορέσεις να κάνεις σταθερά επενδυτικά βήματα.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα