Τα σταθερά τιμολόγια προτιμούν οι καταναλωτές αλλά… δεν τα βρίσκουν

Τα σταθερά τιμολόγια προτιμούν οι καταναλωτές αλλά… δεν τα βρίσκουν
Λογαριασμός ρεύματος EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Οι εταιρείες δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο της σταθερής τιμολόγησης, επειδή προφανώς οι εκτιμήσεις τους δεν είναι ευοίωνες σχετικά με την εξέλιξη των τιμών ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Έρευνα για το κατά πόσο οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνουν στη γκάμα των προϊόντων τους και τα σταθερά τιμολόγια, όπως είναι υποχρεωμένοι, ξεκινάει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η Αρχή έχει διαπιστώσει πως πολλές εταιρείες δεν διαθέτουν πια τέτοια προϊόντα ή «τα κρύβουν» στις ιστοσελίδες τους χωρίς να ανταποκρίνονται σε σχετικά αιτήματα πελατών. Αντίστοιχα υπάρχουν καταγγελίες καταναλωτών για άρνηση εταιρειών ενέργειας στην ικανοποίηση αιτημάτων τους ως προς τη μετατροπή των τιμολογίων τους, στην ίδια εταιρεία, από κυμαινόμενα σε σταθερά.

Τα σταθερά τιμολόγια οι καταναλωτές τα βλέπουν ως ασπίδα απέναντι στις οδυνηρές εκπλήξεις που έχουν δεχτεί με τις χρεώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, παρότι τα σταθερά οδηγούν σε δέσμευση για ένα χρόνο σε ψηλές τιμές χωρίς μάλιστα δικαίωμα κρατικής επιδότησης.

Από την άλλη οι εταιρείες δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο της σταθερής τιμολόγησης, επειδή προφανώς οι εκτιμήσεις τους δεν είναι ευοίωνες σχετικά με την εξέλιξη των τιμών ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εμφανίζεται αποφασισμένη για την εφαρμογή της απόφασης με την οποία τυποποιεί σε ενιαία μορφή τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που εκδίδουν οι προμηθευτές ενέργειας.

Πληροφορίες θέλουν το προεδρείο της ΡΑΕ να έχει καλέσει τους προμηθευτές σε συνάντηση προκειμένου αφενός να ακούσει και να κρίνει τη βασιμότητα των ενστάσεων των εταιρειών ενέργειας και αφετέρου να υπογραμμίσει πως τα τυποποιημένα τιμολόγια δεν πρέπει να καθυστερήσουν κι άλλο. Οι προμηθευτές ζητούν περισσότερο χρόνο για την οργάνωση των μηχανογραφικών τους συστημάτων και θέλουν την έκδοση των νέων λογαριασμών προς το τέλος του καλοκαιριού.

Από την πλευρά της η ΡΑΕ σχεδιάζει, ως μέσο πίεσης, τη δημοσιοποίηση της λίστας των εταιρειών προμήθειας που εφαρμόζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα τιμολόγια ρεύματος. Δηλαδή την τυποποίηση των εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης και των λογαριασμών ρεύματος – στα οποία περιλαμβάνεται και η νέα ταξινόμηση των τιμολογίων σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το αν αυξομειώνονται (και σε ποιο βαθμό) με βάση τα επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρωτοβουλία αυτή της «Θετικής Αναφοράς», η οποία ακολουθήθηκε από τη ΡΑΕ και στη δημοσιοποίηση των προμηθευτών που δεν έχουν οφειλές προς τους Διαχειριστές, έχει ως σκοπό να αποτελέσει κίνητρο για τους προμηθευτές, ώστε να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Κι αυτό γιατί το καθεστώς των Κατευθυντήριων Οδηγιών σημαίνει πως οι εταιρείες προμήθειας δεν είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν στα προϊόντα τους, και στα έντυπά τους, τις υποδείξεις της Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι κεντρικός «πυλώνας» των προωθούμενων αλλαγών είναι η κατηγοριοποίηση των τιμολογίων, με κριτήριο τις τυχόν επιπλέον επιβαρύνσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις. Έτσι, η πρώτη κατηγορία θα περιλαμβάνει τα σταθερά τιμολόγια (δηλαδή χωρίς ρήτρα), ενώ η δεύτερη τα κυμαινόμενα τιμολόγια με «αυξομείωση εντός ορίων».

Αυτό σημαίνει ότι αν και η χρέωση για την κατανάλωση θα προσαρμόζεται σε τυχόν διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα τιμολόγια αυτά περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής της χρέωσης προμήθειας, θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαφόν στην επιπλέον προσαύξηση που μπορεί να υπάρξει. Αντίθετα στην τρίτη κατηγορία, δηλαδή στα τιμολόγια με «αυξομείωση χωρίς όριο», δεν θα υπάρχει πλαφόν στην επιπλέον επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσουν οι διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα