Τα τέσσερα μέτωπα στο νέο “πεδίο μάχης” για τον Γιάννη Στουρνάρα

Τα τέσσερα μέτωπα στο νέο “πεδίο μάχης” για τον Γιάννη Στουρνάρα
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον σχεδιασμό της νέας τουριστικής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει από τις 20 Ιουνίου, οπότε και αναλαμβάνει καθήκοντα κεντρικού τραπεζίτη ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας

Πολύπλευρες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει ο Γιάννης Στουρνάρας, στις 20 Ιουνίου, που αναλαμβάνει τα ηνία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά πάντως πιο βατά από όλ ααυτά που αντιμετωπίστηκαν τα προηγούμενα έτη και είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, η πρώτη και σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει, είναι τα “κόκκινα δάνεια”, που ανέρχονται πλέον στα 84 δισ. ευρώ. Η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους, θα οδηγήσει στην ανάγκη εισροών νέων κεφαλαίων.

Η θέση του Ταμείου είναι, ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μία εμπροσθοβαρή ανακεφαλαιοποίηση, που θα επιτρέψει την αποτελεσματική διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργασιών σε παραγωγικούς κλάδους.

Άμεσο πονοκέφαλο προκαλούν και τα ευρωπαϊκά stress tests που έχουν αυστηρές παραδοχές. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν ενέργειες, οι οποίες θα απελευθερώνουν κεφάλαια όπως για παράδειγμα, με πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού τους, προκειμένου να αποφύγουν να ξαναβγούν στις αγορές μέσα στο έτος ή στις αρχές του επόμενου.

Η νέα διοίκηση της ΤτΕ θα πρέπει επιπλέον να ελέγξει και τον τρόπο, με τον οποίον προχωρούν οι τράπεζες στις ρυθμίσεις δανείων, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίον αυτά εγγράφονται στους ισολογισμούς τους, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση, προκειμένου να τυποποιηθούν οι διαδικασίες, τα στοιχεία να είναι συγκρίσιμα και οι δανειολήπτες να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμα το ζήτημα της αποτίμησης των ακινήτων, που έχουν προσημειώσει οι τράπεζες ως εξασφάλιση, καθώς οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει από 30% έως 50%  ανάλογα με την περιοχή, το έτος της οικοδομής κλπ. Στο θέμα των εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες έναντι των χορηγήσεων που έχουν προβεί, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν υποχωρήσει κατά 10% έναντι του 2007, δηλαδή προ κρίσης, την ίδια ώρα που τα “μη εξυπηρετούμενα” δάνεια έχουν 10πλασιαστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα