Τα τρία ‘καυτά’ θέματα της τρίτης αξιολόγησης

Τα τρία ‘καυτά’ θέματα της τρίτης αξιολόγησης
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Ιδιωτικοποιήσεις, προϋπολογισμός και κοινωνικός φάκελος, είναι τα τρία αγκάθια εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, που βρέθηκε στο επίκεντρο της δίωρης συνάντησης Τσακαλώτου- Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες

Χωρίς επίσημες δηλώσεις ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση μεταξύ του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Berlaymont της Κομισιόν και κράτησε περίπου δύο ώρες

Ηταν μια «εποικοδομητική συζήτηση», σε «καλό κλίμα», όπως διαβεβαίωσαν οι δύο πλευρές. Στο τραπέζι βρέθηκε το συνολικό ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του, τον Αύγουστο του 2018 και τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουν για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Πέραν όμως από τη γενική εικόνα, οι τρεις άνδρες συζήτησαν για την τρίτη αξιολόγηση που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο (ως τον Δεκέμβριο του 2017).

Ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες σχολίασαν ότι τα πιο «δύσκολα» θέματα για την ελληνική πλευρά είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου αφού ο στόχος των 5,4 δις. ευρώ παραμένει υψηλός, το θέμα του προϋπολογισμού και το ζήτημα κοινωνικών δαπανών, «ο κοινωνικός φάκελος» όπως λέγεται. Ερώτημα παραμένει το τι θα βάλει στο τραπέζι το ΔΝΤ, σε σχέση με το αφορολόγητο και τα εργασιακά.

Επίσης, οι δανειστές εξετάζουν τα δύο πρόσφατα κατατεθέντα νομοσχέδια από το υπουργείο Εσωτερικών και Εργασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν βρίσκονται σε γραμμή πλεύσης με τις επιταγές του προγράμματος.

Συνολικά, ως το τέλος του προγράμματος τα προαπαιτούμενα είναι 113, εκ των οποίων τα 95 εμπεριέχονται στην τρίτη αξιολόγηση. «Αυτά που μένουν είναι τεχνικής φύσεως», διαβεβαίωσε πηγή των Βρυξελλών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στόχος για τα κόκκινα δάνεια είναι εφικτός για το 2017, αλλά πιο δύσκολος για το 2018.

Όπως έγινε γνωστό, η υπόθεση Γεωργίου δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης,  ωστόσο οι ελληνικές πηγές παραδέχτηκαν ότι στο EWG υπήρξε εκνευρισμός για το θέμα.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι «ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα να μην λάβει τώρα την υποδόση των 800 εκατομμυρίων, αφού ξέραμε ότι τα στοιχεία παίρνουν χρόνο και θα υπήρχαν διαθέσιμα παρά μόνο τον Οκτώβριο. Εχουν ήδη πληρωθεί το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα στοιχεία θα το επιβεβαιώσουν τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η υποδόση».

“Ο Επίτροπος Μοσκοβισί και ο Υπουργός Τσακαλώτος αντάλλαξαν τις απόψεις τους σχετικά τις προτεραιότητες της τρίτης αξιολόγησης για το ελληνικό πρόγραμμα. Γενικότερα, όσα συζήτησαν αφορούσαν στην προετοιμασία του εδάφους για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα. Η συνάντηση ήταν συνέχεια των συζητήσεων που είχαν στην Αθήνα στο τέλος Ιουλίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν μετά τη συνάντηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα