Τα βρίσκουν για το χρέος

Τα βρίσκουν για το χρέος
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Τις τελευταίες λεπτομέρειες στην συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βάζουν ΔΝΤ και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης με μόνο ερωτηματικό αν οι υπογραφές θα μπουν στο Eurogroup της Δευτέρας ή στο αμέσως επόμενο στις 15 Ιουνίου

Εξασφαλισμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 % του ΑΕΠ ως το 2060 και μεταφορά, το 2030, της ευθύνης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος θα εξελιχθεί σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», είναι η μεγάλη εικόνα της λύσης, στην οποία καταλήγουν το ΔΝΤ και τα μέλη του Eurogroup.

Η σύγκλιση των δύο μερών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που μετά την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group) το βράδυ της Δευτέρας, Κοινοτικός αξιωματούχος ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συμφωνίας απαντούσε: «Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην έχουμε συμφωνία μέχρι και την Δευτέρα».

Πού κάνει πίσω το ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει υποχωρήσει σε πέντε σημεία στο διάλογο που συνεχίζεται από την Παρασκευή που ολοκληρώθηκε το Washington Group στο Μπάρι μέχρι και σήμερα:

– Δέχθηκε να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τις οποίες θα συμπεριλάβει και στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

– Δέχεται πλέον την μέση λύση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια , δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023.

– Υποχώρησε στην αρχική του απαίτηση για μηχανισμό σταθεροποίησης των επιτοκίων του ευρωπαϊκού χρέους των 218 δις ευρώ μέχρι και την εξόφλησή τους το 2060 . Τούτο με αντάλλαγμα ότι θα εξασφαλιστεί , με την ευρωπαϊκή συνδρομή , η σταθεροποίηση των ετησίων υποχρεώσεων της Ελλάδας για πληρωμή τοκοχρεολυσίων στο 15% του ΑΕΠ μέχρι και το 2030 Στην συνέχεια έχει συμφωνηθεί ατύπως την παράδοση της ευθύνης για την βιωσιμότητα του χρέους στον E. Μ .Σ.

 -Δέχεται επίσης σε αυτή την φάση οι όποιες δεσμεύσεις υπάρξουν σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους να αφορούν το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων όπως αυτά περιγράφονται στην πρόταση του E. Μ.Σ. που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 25ης Μαΐου του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι τα μεσοπρόθεσμα αφορούν την χρήση δύο ειδών κονδυλίων. Των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες (ANFA, SNPs) που φτάνουν τα 17 δις ευρώ και το υπόλοιπο των 19 δις ευρώ από το δάνειο των 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε το 2015.

Μέρος των χρημάτων αυτών έχει συμφωνηθεί να διατεθεί για την εξαγορά του χρέους ύψους 12 δις ευρώ της Ελλάδας προς το ΔΝΤ αλλά και την εξομάλυνση των «κορυφών» στις πληρωμές τοκοχρεολυσίων για τα δάνεια από ΕΜΣ και EFSF από το 2022 και μετά και να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του χρέους μέχρι και το 2030. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα απομειώσουν το ύψος του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2060 και μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή από τον περασμένο Φεβρουάριο τα οποία ελαφρύνουν 20% το ελληνικό χρέος , η Ελλάδα θα έχει συνολική ελάφρυνση του χρέους κατά 40 % του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο του δανείου της χρηματοδότησης από τον ΕΜΣ θα διατεθεί μάλλον ως κεφάλαιο για την προληπτική πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος.

Μένει μόνο να οριστικοποιηθούν οι παρατάσεις σε περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων αλλά και η παράταση των λήξεων του « ευρωπαϊκού» χρέους και ο τρόπος αποτύπωσης των μέτρων ώστε το Ταμείο να μπορεί να τα «ποσοτικοποιήσει» και να συντάξει μια θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε το πρωί της Τρίτης νέα τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους με τους δυο ηγέτες να συμφωνούν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στη προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.  Στο πλαίσιο της συνομιλίας συζητήθηκαν επίσης το προσφυγικό και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Έρχεται και η δόση

Στην κρίσιμη σύνοδο της Δευτέρας η ελάφρυνση του χρέους θα είναι ένα από τα βασικά κεφάλαια για την Ελλάδα. Το δεύτερο θα είναι η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7 δις ευρώ που θα συνοδεύει την έγκριση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Υπάρχουν ήδη διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα έχει εγκαίρως τα χρήματα που χρειάζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους ύψους 7,4 δις ευρώ το ερχόμενο Ιούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα