Ταμείο Ανάκαμψης: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Με φιλοδοξίες αλλά και πολλά ερωτήματα για το αν οι πόροι το Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσουν να "πιάσουν τόπο" ξεκίνησε επίσημα χτες η υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος "Ελλάδα 2.0"
- 18 Ιουνίου 2021 06:52
Χρόνοι εξπρές, μηδενικά περιθώρια αστοχιών, απαίτηση για ώριμα σχέδια, επιχειρήσεις με «πρόσωπο» στις τράπεζες είναι ορισμένα από τα βασικά «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης, που με πανηγυρικό τρόπο παρουσιάστηκε χτες στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, σημείο γένεσης της δημοκρατίας. Ωστόσο πίσω από τα λαμπερά χαμόγελα και τους ισχυρούς συμβολισμούς, που εναγωνίως αναζητά στο ένδοξο παρελθόν τόσο η ελληνική κυβέρνηση, που μόλις πέρασε ένα σκληρό νομοσχέδιο για εργασιακά όσο και η Κομισιόν, που έχει κακοπάθει από τις αστοχίες στο μέτωπο των εμβολίων, μπορεί εύκολα να δει κανείς, τους «γρίφους» του σχεδίου. Και δεν είναι άλλοι από ότι όλο το πρόγραμμα, που σχεδόν παραμένει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άγνωστο στις «κρίσιμες λεπτομέρειες», ουσιαστικά απευθύνεται στο κομμάτι εκείνο της επιχειρηματικότητας που έχει το αναγκαίο μέγεθος να αντεπεξέλθει. Επίσης σε δεύτερη μοίρα βάζει τις δημόσιες επενδύσεις επιλέγοντας το μοντέλο της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδοτική του δομή. Εκεί όμως είναι και το σημείο κλειδί που οδηγεί σε πολλούς αποκλεισμούς.
«Τώρα ξεκινά η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης, στην οποία στοχεύουμε να διπλασιάσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα σε ένα μόλις χρόνο” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, δίνοντας το στίγμα της συγκυρίας και της προσπάθειας υλοποίησης του Σχεδίου που προβλέπει αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης πριν τις εκταμιεύσεις.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο δύσκολος αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί για τρεις λόγους: Γιατί δημιουργούμε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα παρακολούθησης που θα καταγράφει με εξονυχιστική λεπτομέρεια και on-line τις διαδικασίες και τα εμπόδια για να προλαβαίνουμε έγκαιρα τις τυχόν καθυστερήσεις. Γιατί το σχέδιο μας είναι πλούσιο σε μεταρρυθμίσεις (θα υλοποιήσουμε 68), που αφορούν προπαντός την ψηφιοποίηση του κράτους και θα διευκολύνουν οι ίδιες, υλοποιούμενες, την εκτέλεση του σχεδίου. Τρίτον γιατί δημιουργήσαμε μια μικρή, ποιοτική και ευέλικτη υπηρεσία για τον συντονισμό της υλοποίησης, μόλις 40 στελέχη. Στόχος να έχουμε ένα σύστημα με τον μέγιστο έλεγχο και τις ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης που επιλέγει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης με μια «ομάδα ειδικού σκοπού».
Τα στοιχήματα
Μεγάλο πάντως στοίχημα για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η άρση ανισοτήτων αλλά και η αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου με αιχμή τον μετασχηματισμό των ΜμΕ, που άντεξαν δέκα χρόνια κρίσης και αναζητούν τη δική τους θέση στον ήλιο. Επίσης ζητούμενο είναι και η ανάπτυξη τοπικών αλυσίδων αξίας αλλά και παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Όμως φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή να «στήσει» ένα πρόγραμμα που απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις που έχουν ένα σεβαστό μέγεθος, και μια ανάλογη δυνατότητα να καταθέτουν σχέδια και να τα υλοποιούν. Ουσιαστικά θεωρεί ότι έτσι «μπορεί» να τραβήξει το «κάρο» του μετασχηματισμού και όχι με πολλαπλές κατανομές πόρων σε μικρότερες επιχειρηματικές μονάδες που ούτε ανταγωνιστικότητα έχουν ούτε βέβαια τις δυνατότητες για μεγαλεπήβολα έργα.
Βέβαια όπως είχε αναφέρει στο πλαίσιο του Forum των Δελφών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστοςν Σταϊκουρας «ποσό 1,5 δισεκ. από επιχορηγήσεις που με τη μόχλευση θα πάνε στα 3,5 δισεκ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις ΜμΕ» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας που παρέθεσε ενδεικτικά τέσσερα έργα από το Ταμείο που απευθύνονται κύρια σε ΜμΕ. Αυτά είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός με 375 εκατ., η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με αιχμή τον τουρισμό ευεξίας, τον αγροτουρισμό κτλ με 260 εκ. ευρώ, η αγροδιατροφή με 250 εκ. και το «Εξοικονομώ» με 450 εκ που απευθύνεται μόνο για τις επιχειρήσεις.
«Υπάρχει και το ΕΣΠΑ και όλα τα δανειακά προϊόντα για τις ΜμΕ» προσέθεσε τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δε θα πρέπει να «αποθαρρύνει» το τραπεζικό σύστημα από τη χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Όμως πώς θα γίνει αυτό όταν οι περισσότερες ΜμΕ δεν μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση, ενώ ούτε καν «απ΄ έξω να περάσουν» από τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα θα γίνουν με δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, που θα χορηγηθούν μέσω αναδανεισμού, από μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα και τράπεζες. Όπως έχει αναφερθεί ο δικαιούχος ενός χρηματοδοτούμενου προγράμματος θα πρέπει να εισφέρει με τουλάχιστον 20% ίδια κεφάλαια και ένα 30% από δάνειο, ώστε να επιβιώσει. Πώς όμως θα γίνει αυτό για μια μεγάλη σειρά από επιχειρήσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν πιεστεί αφόρητα;
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις