Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης: Πώς θα διανεμηθούν τα 470 εκατ. ευρώ για ρεύμα και επίδομα θέρμανσης

Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης: Πώς θα διανεμηθούν τα 470 εκατ. ευρώ για ρεύμα και επίδομα θέρμανσης
Προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε κατοικία στο Ίλιον. Eurokinissi

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προσδιορίσει τα έσοδα που θα έχει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα ποσά που θα δοθούν για την επιδότηση νοικοκυριών.

Αποκλειστικά από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που δημιούργησε η κυβέρνηση για να ασκήσει πολιτικές σχετικής ελάφρυνσης των καταναλωτών από τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και αερίου.

Συγκεκριμένα, με την Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να λάβει σήμερα ο κ. Σκρέκας, το Ταμείο θα πάρει περίπου το 45% των εσόδων από τους ρύπους, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσά της τάξης των 470 εκατ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, κονδύλια της τάξης των 327 εκ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με 60 λεπτά ανά κιλοβατώρα το μήνα, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης.

Στα 90 εκ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό για την κάλυψη μέρους του επιδόματος θέρμανσης. Να σημειωθεί ότι εφέτος έχουν αλλάξει αρκετές παράμετροι, όπως το ύψος του ποσού του διανέμεται (διπλασιάστηκε), τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (αυξήθηκαν σημαντικά), ενώ η χορήγηση του επιδόματος αφορά και αυτούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Είναι πολλές οι παράμετροι που σχετίζονται με το θέμα, πάντως το επίδομα θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

Από τα κονδύλια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, άλλα 40 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους της επανασύνδεσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπα με αποκοπές εξαιτίας ανεξόφλητων λογαριασμών.

Επίσης γύρω στα 30 εκ. ευρώ προβλέπονται για την τηλεθέρμανση στην περιοχή της Εορδαίας.

Μείωση στα ποσά των ΑΠΕ

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι για να εξοικονομηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, με την ίδια Υπουργική Απόφαση μειώνονται τα ποσοστά που κατευθύνονται, παραδοσιακά, στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα επίπεδα του 30% με 32% περιορίζει, τελικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ποσοστό των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 που θα πάνε στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Με την πρόσφατη τροπολογία που έφερε ο κ. Σκρέκας και ψηφίστηκε από τη Βουλή, άλλαξε η δια νόμου εκχώρηση στον ΕΛΑΠΕ «τουλάχιστον του 60%» των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων και ορίστηκε ότι η κατανομή θα γίνεται από τον Υπουργό με σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πηγές του Υπουργείου υποστηρίζουν ότι, σε απόλυτες τιμές, τα ποσά που θα μπούν τελικά στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα είναι αντίστοιχα με εκείνα που μπήκαν πέρυσι, παρότι τότε το ποσοστό ήταν 75% (ήταν δηλαδή πάνω από το ελάχιστο όριο του 60% που έθετε ο νόμος). Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μεγάλη αύξηση των τιμών του CO2, γεγονός που αύξησε κατά πολύ τα έσοδα από τις δημοπρασίες.

Παρόλα αυτά, η εκτίμηση του ΥΠΕΝ μένει να αποδειχθεί, ενώ καθοριστικό είναι και το αν θα επαρκούν τα χρήματα για τη διατήρηση «μαξιλαριού», όπως θεωρεί αναγκαίο ο ΔΑΠΕΕΠ αλλά και η αγορά των ΑΠΕ, η οποία ως γνωστόν υποχρεώθηκε μόλις προ έτους να πληρώσει έκτακτη εισφορά επειδή ο ΕΛΑΠΕ ήταν ελλειμματικός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα