Τεκμήρια – Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Η επόμενη στάση στη “μάχη” μετά την κάλπη και τον ανασχηματισμό

Διαβάζεται σε 9'
Εργοτάξιο
Εργοτάξιο ISTOCK

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου έχουν αποφασιστεί από διάφορους κλάδους και άλλου τύπου κινητοποιήσεις και δράσεις.

Στα δικαστήρια δίνουν “ραντεβού” για επόμενη “στάση” της μάχης κατά της τεκμαρτής φορολόγησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ήδη, “μίλησαν” στην κάλπη. Ειδικότερα, πέρα από το ότι η Ν.Δ. έχασε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, κοντά στο 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους, μέρος των οποίων, εκτιμάται ότι είναι και αυτοαπασχολούμενοι, υπάρχει και η σύγκριση σε σχέση με τις περυσινές εκλογές, επί των ψηφισάντων. Δηλαδή, με βάση τις επεξεργασίες των exit polls και σύμφωνα με τα στοιχεία της Pulse, oι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 28,2%, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατά 11,6%, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ποσοστό 11,2%, Ελληνική Λύση 9,7%, ΚΚΕ 7,3%, Φωνή Λογικής 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 3,9% και Νίκη 3,1%.

Στις εκλογές Μαΐου του 2023, όμως, ωστόσο, σύμφωνα με τον CEO της MRB, Δ. Μαύρο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με βάση την επεξεργασία του exit poll, τότε, είχαν ψηφίσει το 2019 κατά 44% Νέα Δημοκρατία και κατά 27% ΣΥΡΙΖΑ.

“Ιφιγένεια” και ανασχηματισμός

Ήδη, πάντως, μετά και τις αναφορές του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη για εκλογικό κόστος από τη διαχείριση του θέματος των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πιθανές “επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες” χωρίς όμως αλλαγής στον πυρήνα της πολιτικής, έχει ενδιαφέρον το τι καταγράφηκε στην διαδικασία παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου ο υπεύθυνος για τα φορολογικά Χάρης Θεοχάρης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών αποχώρησε, ίσως και ως “άλλη Ιφιγένεια”. Πάντως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  Κωστής Χατζηδάκης παραμένει ακλόνητος και βέβαια έχει θέσει ως “σημαία” την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μάλιστα, μετά  την τελετή παράδοσης-παραλαβής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Χάρης Θεοχάρης υπήρξε στενός μου συνεργάτης για ένα χρόνο, για μια σειρά από θέματα που απαιτούσαν γνώση, ταχύτητα, σκληρή δουλειά και ειλικρινή ανθρώπινη επαφή. Προωθήσαμε μαζί μια σειρά από πρωτοβουλίες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια της πολιτικής του διαδρομής. Οι γνώσεις του, η εργατικότητά του κι η διάθεσή του για προσφορά θα είναι πάντοτε χρήσιμες στη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση.

Με τον Χρίστο Δήμα γνωρίζομαι πολλά χρόνια. Πολιτικός της νέας γενιάς, που έχει παράλληλα νέες ιδέες και διεθνείς παραστάσεις. Αναλαμβάνει την κρισιμότερη ίσως θέση της μέχρι τώρα διαδρομής του. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει και θα συμβάλει αποφασιστικά στη συλλογική μας προσπάθεια να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα ψηλότερα».

Ο απερχόμενος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, από την πλευρά του έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κλείνοντας σήμερα τον κύκλο ως Υφυπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, νιώθω υπερήφανος για το έργο που επιτελέσαμε αυτό τον έναν χρόνο. Για τον μεγάλο αγώνα που δώσαμε προκειμένου να αναθεωρήσουμε  το φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, για την ολοκλήρωση μιας κομβικής μεταρρύθμισης -τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με τα POS, για τον εξορθολογισμό, μείωση ή και ολική κατάργηση φόρων.

Είμαι υπερήφανος γιατί προλάβαμε και  καταθέσαμε το σημαντικό νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην ανομία των ανασφάλιστων οχημάτων ενώ προετοιμάσαμε – και θα έρθει προς ψήφιση-την αναμόρφωση του παλιότερου και πιο αναχρονιστικού φόρου του ελληνικού κράτους (εισήχθη το 1836) του χαρτοσήμου με ένα νέο σύγχρονο τέλος, το ψηφιακό τέλος συναλλαγής.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, που έδιναν διαρκώς τον καλύτερο εαυτό τους, συνεισφέροντας καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια.

Ευχαριστώ  τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την άψογη συνεργασία. Ευχαριστώ ολόψυχα και τους δύο, για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μου προσέφεραν καθώς και όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τις υπηρεσίες του για την εξαιρετική συνεργασία”.

Από την πλευρά του, δε, ο νέος υφυπουργός Χρίστος Δήμας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου. Είναι μεγάλη τιμή που αναλαμβάνω Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αναγνωρίζω την ευθύνη και θα προσπαθήσω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην οικονομική πρόοδο της χώρας μας. Καλή μας αρχή και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και όλο το οικονομικό επιτελείο”.

Το μήνυμα Στουρνάρα

Μιλώντας, πάντως, την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο του διεθνούς διήμερου συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, με τίτλο «Σχεδιάζοντας τις Βιώσιμες Στρατηγικές του Αύριο», ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας έστειλε το μήνυμα για το όλο ζήτημα. Τόνισε ότι “οι μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και το εισόδημα των Ελλήνων”, συνιστώντας στην κυβέρνηση να πάρει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, ενώ ερωτηθείς σχετικά τάχθηκε κατά της υπαναχώρησης σε θέματα όπως το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. «Είναι δυνατόν να πληρώνουν μόνο οι άλλοιαναρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας, για να συμπληρώσει: «Και σιγά τον φόρο που μπήκε ως τεκμαρτό εισόδημα. Πρόκειται για το ελάχιστο εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη”. “Αυτά πρέπει να χτυπήσουμε”, υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, χαρακτηρίζοντας τη φοροδιαφυγή τεράστιο πρόβλημα,

Στα δικαστήρια

Στο μεταξύ, με βάση σχετικές ανακοινώσεις, όπως της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, όπως είχε προαναγγείλει σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Ιουνίου, προχωρά τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στις 12.00, σε δικαστική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του νέου άδικου νόμου για τη φορολόγηση τους ενώ για την ίδια ώρα διοργανώνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια.

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής θα καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Μία κυβερνητική απόφαση που, όπως αναφέρεται, στοχεύει κυρίως στην είσπραξη υψηλότερων φόρων και όχι στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, καθώς παραμένουν στο απυρόβλητο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με τις Αιτήσεις Ακύρωσης θα προσβληθεί η υπ’ αριθ. Α1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

Οι επικαλούμενοι λόγοι ακύρωσης είναι ιδίως:

1. Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει.

Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

2. Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

3. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη των φορέων που απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή σχεδίων/υποδειγμάτων ενδικοφανών προσφυγών προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και ακολούθως θα διανεμηθούν υποδείγματα προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων.

Οι ενδικοφανείς προσφυγές

Όπως, αναλυτικά, αναφέρει, δε, σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος θα ακολουθήσει η αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδίων/υποδειγμάτων ενδικοφανών προσφυγών προς τη διεύθυνση επίλυσης διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων καθώς και υπόδειγμα προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων, για τα οποία θα δοθούν από τους θεσμικούς εκπροσώπους στους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη τους οδηγίες για τη δικαστική διεκδίκηση όσων επιθυμούν να προσφύγουν και ατομικά”.

Δηλαδή, τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν είναι ενδικοφανείς προσφυγές στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων  και  στη συνέχεια θα υπάρξουν προσφυγές ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων για τα οποία θα δοθούν από τους θεσμικούς εκπροσώπους στους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη τους οδηγίες ή υποδείγματα δικογράφων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής είναι: Γενική Συνομοσπονδία, Επαγγελματιών Βιοτεχνών  Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδίας, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Πανελλήνιους Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων έχει προτείνει στα μέλη της Πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα και τις δραστηριότητές τους την 17.6.2024, ημέρα κατάθεσης της προαναφερόμενης αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκέντρωση – εκδήλωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου έχουν αποφασιστεί από διάφορους κλάδους και άλλου τύπου κινητοποιήσεις και δράσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον κάθε φορέα.

Οι αιτήσεις αμφισβήτησης

Με βάση, βέβαια, το τι ανέφερε πριν λίγες μέρες σε συνέντευξή του ο Κωστής Χατζηδάκης σε σχέση με το περιθώριο αμφισβήτησης της τεκμαρτής φορολόγησης με τη διαδικασία που προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, «μέχρι στιγμής έχουμε 255 προθέσεις αμφισβήτησης και 24 ολοκληρωμένες διαδικασίες. Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που “πιάνει” το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών  και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα