“Τέλεια καταιγίδα”: Η κρίση που απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία
Η παγκόσμια οικονομία περνάει μία από τις πιο περίεργες και "ύπουλες" φάσεις των τελευταίων πολλών χρόνων. Πώς οι τελευταίοι 18 μήνες άλλαξαν τα πάντα.
- 02 Οκτωβρίου 2021 21:50
Πόσο απειλεί την παγκόσμια οικονομία η τεράστια ζήτηση προϊόντων που προσώρας ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά και τι ρόλο παίζουν οι ελλείψεις σε καύσιμα αλλά και σε ειδικά εξαρτήματα όπως τα τσιπ των υπολογιστών;
Η αλήθεια είναι ότι οι οικονολόγοι ανησυχούν και μεγάλα ΜΜΕ του πλανήτη, όπως ο έγκυρος “Guardian” περιγράφουν με μελανά χρώματα ττην οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα από τον Ιούλιο και μετά.
Το σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε σε νερά εν πολλοίς αχαρτογράφητα.
Ποια είναι τα δεδομένα:
- Μετά τη λήξη των γενικών λοκ-ντάουν στις δυτικές χώρες, η ζήτηση για προϊόντα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ιδού η σχετική διαπίστωση Αυστραλού ειδικού: “Ο κόσμος θέλει να αγοράζει προϊόντα σαν τρελός. Η χώρα γέμισε δολάρια λόγω των κυβερνητικών μέτρων αλλά και λόγω της αύξησης των αποταμιεύσεων από την περίοδο του λοκ ντάουν. Υπολογιστές, παιχνίδια, γκάτζετς, τηλέφωνα, τα πάντα”.
- Η τιμή των καυσίμων έχει ανέβει κατά πολύ τον τελευταίο χρόνο, η ενέργεια πια, ιδιαίτερα πολύτιμη τόσο για τη βιομηχανία όσο και τα νοικοκυριά πληρώνεται χρυσάφι. Την ίδια ώρα παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά ενέργειας (Μεγάλη Βρετανία και Κίνα).
- Το κόστος της μεταφοράς των προϊόντων είναι επίσης εξαιρετικά υψηλό τους τελευταίους μήνες. Ο σχετικός δείκτης που μετρά το κόστος των εμπορευματοκιβωτίων έχει αυξηθεί κατά 291%. Δρομολόγια που γίνονται τακτικότατα (πχ από την Κίνα στην Ευρώπη) κοστίζουν 6 φορές περισσότερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
- Σε πολλές χώρες, και όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, παρατηρείται πλέον και έλλειψη εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα στον κλάδο των οδηγών.
Το που οδηγούν οι παραπάνω εξελίξεις είναι σχετικά εύκολο να το φανταστεί ο καθένας.
Ας δούμε μερικές από τις κυριότερες συνέπειες όπως αυτές έχουν καταγραφεί:
- Πολλά εργοστάσια στην Κίνα μείωσαν την περασμένη εβδομάδα την παραγωγή τους.
- Στη Μεγάλη Βρετανία η παραγωγήβ αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 27% τον Αύγουστο λόγω ελλείψεων σε συγκεκριμένα υλικά.
- Στη Γερμανία τόσο η Volkswagen όσο και η Opel ανακοίνωσαν προσωρινό κλείσιμο σε εργοστάσιά τους.
- Στην Ιαπωνία ο δείκτης αποθεμάτων έχει μειωθεί σε επίπεδα ακόμη πιο χαμηλά σε σχέση μ’ αυτά που παρατηρήθηκαν μετά το τσουνάμι του 2011.
Τελικό αποτέλεσμα; Παγκόσμιος συναγερμός για το φαινόμενο του πληθωρισμού και “καμπανάκια” στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου για δράση.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις