Τέλος Επιτηδεύματος: “Ανάσα” λόγω προσλήψεων για 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Τέλος Επιτηδεύματος: “Ανάσα” λόγω προσλήψεων για 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Πληρωμή φόρων (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Κι άλλες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες ενδεχομένως να λάβουν το "μπόνους" αυτό, καθώς εκκρεμούν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν έως τις 28 Αυγούστου 2023 στην "ΕΡΓΑΝΗ". Πώς μπορούν να απαλλαγούν από το Τέλος το 2024.

“Ανάσα” για 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έδωσε η ρύθμιση για την απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος των 400 – 1.000 ευρώ, με προϋπόθεση την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), απαλλάχθηκαν από την πληρωμή του Τέλους 37.000 νομικά πρόσωπα και 29.000 φυσικά πρόσωπα καθώς πέρυσι προχώρησαν σε νέες προσλήψεις, πετυχαίνοντας την εξαίρεση που προβλέπει ο νόμος. λόγω των νέων προσλήψεων.

Να σημειωθεί ότι ενδεχομένως κι άλλες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες να λάβουν το “μπόνους” αυτό, καθώς εκκρεμούν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν έως τις 28 Αυγούστου 2023 στην πλατφόρμα της «ΕΡΓΑΝΗ» από τις επιχειρήσεις οι οποίες αν και είχαν αυξήσει τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% δεν έλαβαν email από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα ενημερώνονταν ότι απαλλάσσονται από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Οι ενστάσεις που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι θα εξεταστούν τώρα από ειδική επιτροπή και για τις επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη διαγραφή του Τέλους.

Σημειώνεται ότι, οι επιχειρήσεις που θα αυξήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσουν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο (έως το τέλος Δεκεμβρίου για νέες προσλήψεις που θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου 2023) θα απαλλαγούν αυτόματα από το Τέλος Επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλουν το 2024.

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που απαλλάχθηκαν, φέτος, από το τέλος επιτηδεύματος λόγω νέων προσλήψεων, που έκαναν, θα πρέπει να εμφανίσουν φέτος αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον κατά 25% για να το “γλιτώσουν” και το 2024.

Το πλαίσιο

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την περυσινή εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη κάθε επιχείρηση που έκανε νέες προσλήψεις, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, από 1.9.2022 και μετά, θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022, καθώς και για όλα τα υποκαταστήματά της.

Δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ήταν, με βάση τις εξαγγελίες, κυρίως μικρομεσαίοι:

α) Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα

β) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ.

Το μέτρο έχει εφαρμογή από το 2023, προσφέροντας απαλλαγή από Τέλος Επιτηδεύματος του 2022 για όσους έκαναν νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Ισχύει, δε, σε μόνιμη βάση κι έτσι, και το 2024 δεν θα πληρώσουν το Τέλος Επιτηδεύματος του 2023, όσες από τις περίπου 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν υπαλλήλους, αυξήσουν τις θέσεις πλήρους εργασίας, για τρεις μήνες τουλάχιστον μέσα στη χρονιά.

Για παράδειγμα αν μία επιχείρηση αυξήσει την 1η Φεβρουαρίου του 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσει τουλάχιστον έως το τέλος Απριλίου αυτόματα θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλλει το 2024.

Ουσιαστικά, βασικό κριτήριο για την απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους, είναι η κατά το ίδιο φορολογικό έτος, αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12 ή 25%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για να υπολογιστεί η αύξηση του μέσου αριθμού των εργαζομένων των δικαιούχων επιχειρήσεων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του αριθμού απασχολουμένων κατά το κρινόμενο (για την εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος) έτος, ο οποίος συγκρίνεται με τον μέσο όρο των απασχολουμένων του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα