Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων

Διαβάζεται σε 4'
Φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις ISTOCK

Η κλεψύδρα αδειάζει για περίπου 70.000 φορολογούμενους, οι οποίοι άφησαν για την τελευταία ώρα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση αλλά και για όσους θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στη δήλωση που έχουν υποβάλει χωρίς να απειλούνται με πρόστιμα.

Εκπνέει σήμερα η παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, την ώρα που ήδη στο σύστημα έχουν “πέσει” 6.357.967 δηλώσεις από ένα σύνολο, περίπου 6,6 εκατ. που πέρυσι είχαν κατατεθεί.

Τις τελευταίες μέρες έχει ανέβει ο ρυθμός. Έτσι π.χ μέχρι την Τρίτη είχαν κατατεθεί 6.248.664 δηλώσεις, ενώ ενδεικτικά την Τετάρτη 24/7 υποβλήθηκαν 161.651 δηλώσεις και την Πέμπτη 157.096 δηλώσεις, την Παρασκευή υποβλήθηκαν 67.923, το Σάββατο 25.158 και την Κυριακή  20.067 και τη Δευτέρα 51.883.

Πάντως, σήμερα θα πρέπει να κατατεθούν σχεδόν 250 χιλ. δηλώσεις, κάτι ιδιαίτερα φιλόδοξο και μένει να φανεί εάν δοθεί μια μικρή άτυπη παράταση στο σύστημα, ώστε να δέχεται τις δηλώσεις.

Διορθώσεις

Επίσης μέχρι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για μια δεύτερη ευκαιρία για διπλό τσεκάρισμα σε σημεία που κρύβουν παγίδες, ώστε να υπάρξει διόρθωση τυχόν λαθών. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης, εντός των κείμενων προθεσμιών, χωρίς επιβολή προστίμου. Έτσι, μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν τροποποιήσουν δεδομένα που διαμορφώνουν τη φορολογία εισοδήματος, αλλά και να επανυποβάλουν, αν απαιτείται, το έντυπο Ε2  ή/και το έντυπο Ε3.

Ειδικότερα, θα πρέπει να ελέγξουν κάθε σημείο της δήλωσης, που επηρεάζει το τελικό εισόδημα και άρα το φόρο, όπως, π.χ. αν είναι σωστά τα δεδομένα της εισοδηματικής, περιουσιακής και οικογενειακής κατάστασης ή των δαπανών ή των τεκμηρίων.

Να σημειωθεί ότι εάν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως τις 2 Αυγούστου, τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

Αυξημένος ο λογαριασμός

Όσον αφορά στο λογαριασμό της εφορίας η ακτινογραφία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2023. Εκτιμάται, δε, ότι ο μέσος φόρος θα φτάσει τα 2000 ευρώ. Ουσιαστικά υπάρχει μια σημαντική αύξηση, λόγω αύξησης των δηλωθέντων εισοδημάτων, όσο και λόγω του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, από όπου εκτιμάται “απόδοση” κοντά στα 550 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, για πάνω από έναν στους τρεις φορολογούμενους ή 2,2 εκατ. φορολογούμενους  ο λογαριασμός για τα εισοδήματα του 2023 οδηγεί σε επιπλέον φόρο, αθροιστικά, της τάξης των 4,3 δις. ευρώ έναντι 3,8 δις. ευρώ πέρυσι. Επίσης, σε  σύνολο 658.069 ελευθέρων επαγγελματιών που είχαν υποβάλλει δήλωση έως και χθες, με βάση τεκμήρια φορολογήθηκαν 367.619 και από αυτούς 3.471 είχαν εκφράσει πρόθεση αμφισβήτησης χωρίς όμως να έχουν πατήσει και το κουμπί της αποδοχής διενέργειας ελέγχου προκειμένου να οριστικοποιήσουν την αμφισβήτηση.

Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας και την έκπτωση 3% ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων.

Πάντως, το 34,65% των δηλώσεων που έχει υποβληθεί είναι χρεωστικό, το 45,9% είναι με μηδενικό φόρο και το 19,45% με δικαίωμα επιστροφής.

Οι προθεσμίες

Υπενθυμίζεται ότι μετά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 2 Αυγούστου 2024 ή
  • Σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 2 Αυγούστου 2024 και τη δεύτερη έως τις 30 Αυγούστου 2024.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος εκπνέει στις 9 Αυγούστου 2024, την ίδια δηλαδή ημερομηνία που λήγει και η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα