Τεράστιο το κόστος που μετακυλιέται στον πολίτη
Σε δίνη αβεβαιότητας χιλιάδες επαγγελματίες καθώς, το οικονομικό επιτελείο προτιμά να τηρεί στάση αναμονής προς το παρόν σε σχέση με μέτρα στήριξης, λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου.
- 30 Δεκεμβρίου 2021 06:35
Σε crash test επιβίωσης για χιλιάδες επιχειρήσεις εξελίσσονται οι επόμενες εβδομάδες, καθώς στο φόντο ενός «άτυπου» lockdown, αλλά και των αλλοπρόσαλλων επιλογών εδώ και μήνες σε σχέση με την τακτική διαχείρισης της πανδημίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα «απόνερα», χωρίς ωστόσο, προς ώρας, να έχουν την προοπτική γενναίων μέτρων στήριξης.
Ουσιαστικά μόνοι τους οι επαγγελματίες της εστίασης, του λιανεμπορίου αλλά και του χειμερινού τουρισμού, με τις όποιες δυνατότητες έχουν, καλούνται να «βγάλουν» τα «κάστανα από τη φωτιά» έχοντας ένα «βουνό» υποχρεώσεων, χωρίς παράλληλα να προσβλέπουν στους εορταστικούς τζίρους, που άλλοτε συνιστούσαν ένα μεγάλο ποσοστό των ετησίων εσόδων. Μια ματιά να ρίξει κανείς στην αγορά είναι αρκετή για να δει την αγωνία χιλιάδων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, καθώς οι πελάτες είναι συγκρατημένοι στις αγορές τους λόγω ακρίβειας και μεγάλων υποχρεώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ πολλοί άλλοι, ειδικά σε σχέση με την εστίαση, επιλέγουν να μείνουν σπίτι υπό το φόβο της πανδημίας.
Σε όλο αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προστεθεί και τη συνολική επιβάρυνση που υπάρχει για τεστ, για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, καθώς προφανώς αυτά που χορηγούνται δωρεάν δεν αρκούν καθώς πλέον πολλοί επιλέγουν να κάνουν διαρκείς ελέγχους λόγω της μεταδοτικότητας της Όμικρον.
Ψυχολογία στο ναδίρ
Είναι προφανές ότι η ψυχολογία όλων είναι στο ναδίρ καθώς όλοι βλέπουν μπροστά τους ένα σκοτεινό τούνελ αρκετών εβδομάδων, χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί σε ποια έκταση θα είναι η στήριξη τη κυβέρνησης. Όλα αυτά εντείνουν το αίσθημα οικονομικής ανασφάλειας που έρχεται να προστεθεί σε αυτό της υγειονομικής ανασφάλειας, συνιστώντας μαζί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μόνο «φρένα» και αβεβαιότητες «φυτεύει» στην οικονομία.
Στάση αναμονής
Κι αυτό την ώρα που η κυβέρνηση υπό το βάρος ων δημοσιονομικών δεδομένων τηρεί στάση αναμονής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας μιλώντας χτες στον Real FM, εξήγησε ότι τα νέα μέτρα στήριξης θα έρθουν, αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων. «Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες», είπε μεταξύ άλλων.
Σχολιάζοντας, δε, προχτές, την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση,, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «η εστίαση δεν θα έχει ζημία, τα κέντρα διασκέδασης πράγματι θα υποστούν». Μάλιστα, χαρακτήρισε σχετικά ήπια τα μέτρα και εκτίμησε ότι θα πλήξουν λίγο την εστίαση, προσθέτοντας πως δεν έχει μπει ζήτημα πληρότητας αυτή τη στιγμή.
Απαντώντας στην κριτική ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν τώρα λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων, ανέφερε ότι «ασφαλώς και κολλάει η πανδημία και αυτή τη βδομάδα, ωστόσο δεν θα τηρούσε κανένας τα μέτρα την Πρωτοχρονιά. Ξέρετε κανέναν στην Ελλάδα να θέλει να μείνει σπίτι του; Στην πολιτική πρέπει να έχουμε ρεαλισμό. Η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να μείνει μέσα».
Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά δεν πιέζεται το σύστημα υγείας. «Αφήσαμε ανοιχτά γιατί δεν έχει ξεκινήσει η πίεση στο σύστημα υγείας και σεβόμαστε τους επιχειρηματίες», συμπλήρωσε.
Δημοσιονομικά «φρένα»
Είναι προφανές, ότι λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου το οικονομικό επιτελείο προτιμά να τηρεί στάση αναμονής προς ώρας. Άλλωστε μόλις 1 δισεκ. ευρώ έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών. Και βέβαια μπροστά είναι μια μεγάλη προσπάθεια για «μάζεμα» των μεγάλων ελλειμμάτων που αφήνει το 2021 αλλά και αποκλιμάκωσης του χρέους κάτωαπό το 200% του ΑΕΠ το 2022.
Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις
Στο μεταξύ ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται στην αγορά έντονο κλίμα δυσαρέσκειας, τόσο για τους χειρισμούς στα θέματα των μέτρων, όσο και για το ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφές πλαίσιο προστασίας.
Σε δήλωσή του για τα νέα μέτρα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρει ότι είναι αδήριτη ανάγκη για μέτρα στήριξης. «Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους και κάθε μέτρο που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση, μας βρίσκει σύμφωνους. Εξάλλου Επιμελητήρια και επιχειρήσεις έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είναι βασική μας προτεραιότητα η υγεία των πολιτών και έχουμε στηρίξει με όλες μας τις δυνάμεις τους εμβολιασμούς» αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου και συμπληρώνει:
«Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης. Από την στιγμή λοιπόν που το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει νέους περιορισμούς σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων. Ειδικά όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.
Ήδη, πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου έβλεπαν το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έδειξαν τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο δυσκολότερη διαμορφώνεται η κατάσταση με τα νέα μέτρα. Για την εστίαση λοιπόν, που συνεχίζει να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί αναγκαία την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και τη μείωση του ΦΠΑ.
Ο αγώνας που δίνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, γίνεται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με ένα λειτουργικό κόστος που έχει «εκτοξευθεί» εξαιτίας του κύματος των ανατιμήσεων. Σε αυτόν τον τομέα προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση, καθώς οι εκτιμήσεις μας είναι ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο, επηρεάζοντας τη γενικότερη λειτουργία της αγοράς.
Για να αποφευχθεί λοιπόν η ολοκληρωτική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται, είναι ανάγκη να στηριχθούν εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε άλλες αντοχές.»
Καταστροφική για την εστίαση η απόφαση για το νέο “lockdown”
«Καταστροφική και εξοργιστική χαρακτηρίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να τεθεί η εστίαση σε «lockdown», και μάλιστα χωρίς την λήψη μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην αγορά» αναφέρει σε χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)
«Ο Κλάδος της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων βρίσκεται σε αναβρασμό και παράλληλα αντιμέτωποι με ακυρώσεις κρατήσεων, μετά την ανακοίνωση των μέτρων, και μάλιστα την ίδια ώρα που οι υποχρεώσεις μας συσσωρεύονται κάνοντας αβέβαιη την επιβίωσή μας» συμπληρώνει η ΠΟΕΣΕ και συμπληρώνει:.
«Ως ΠΟΕΣΕ θεωρούμε εμπαιγμό την κατ’ εξαίρεση λειτουργία των καταστημάτων εστίασης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, χωρίς μουσική! Δεν ζητάμε χάρη. Την επιβίωση των επιχειρήσεων μας και των εργαζόμενων σ’ αυτές, απαιτούμε από την Κυβέρνηση.
«Το κανείς μόνος του» αναζητούμε από τον κ. Πρωθυπουργό, γιατί είμαστε ολομόναχοι. Γιατί «το κανείς μόνος του» απαιτεί θυσίες. Το «μόνος του» όμως απαιτεί αντοχές, οι οποίες έχουν δυστυχώς εξαντληθεί εδώ και καιρό!» τονίζει η ΠΟΕΣΕ
«Η εστίαση καλείται να “ξαναπληρώσει το μάρμαρο”»
«Η εστίαση ενοχοποιείται για μια ακόμη φορά και καλείται να «ξαναπληρώσει το μάρμαρο»» επισημαίνει από την πλευρά του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης αντιδρώντας στα νέα μέτρα ενώ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τον κλάδο της εστίασης χωρίς να λαμβάνει κάνενα μέτρο για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ.
Αναλυτικά η ανακοινωση
«Σε μια κομβική στιγμή για την εξέλιξη του covid στην χώρα μας, η κυβέρνηση στοχοποιεί και παρουσιάζει τον κλάδο μας ως τον ένοχο της διασποράς. Υπάρχει διάχυτη στη κοινωνία η απορία: οι σαρδέλες στα ΜΜΜ δεν κολλάνε, δεν διασπείρουν;» διερωτάται στην ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης που σημειώνει: «Η κυβέρνηση είχε δυο χρόνια περιθώριο να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διαχειριστεί το θέμα των συγκοινωνιών. Δεν το έκανε! Αντιθέτως στον νέο προϋπολογισμό είδαμε περικοπές στον τομέα της υγείας. Επίσης δεν έγινε η παραμικρή ενίσχυση στο στόλο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το θέμα λοιπόν θα «επιλυθεί» κλείνοντας για μια ακόμη φορά την εστίαση. Έχουμε ξαναπεί ότι βάλαμε πλάτη στα δύο πρώτα lockdown στερούμενοι του δικαιώματός μας στην εργασία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Το κάναμε από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη. Η κυβέρνηση μάς καλεί εκ νέου να λειτουργήσουμε τρεις ώρες στην πραγματικότητα, 21.00 – 24.00, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα συσσωρευμένα χρέη της τελευταίας διετίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι βιώσιμες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αναρωτιόμαστε: μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία; Θυμίζουμε πως το 84% των επιχειρήσεων του κλάδου μας είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 15 εργαζόμενοι).
Προφανώς στην κυβέρνηση διέφυγε ότι στην απεργία της 16ης Νοέμβρη, έκλεισε το 95% των καταστημάτων. Να είστε σίγουροι -κύριοι της κυβέρνησης- πως η κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργίας της 16ης Νοεμβρίου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων βρίσκεται στις επάλξεις για νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.
Τέλος να τονίσουμε πως αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού, σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την εργαλειοποίηση του κλάδου μας και την ανάδειξη του σε μοχλό πίεσης προς την κοινωνία».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις