Τετ α τετ με τους θεσμούς: Στο τραπέζι πτωχευτικός κώδικας, ασφαλιστικό και αποκρατικοποιήσεις
Το νέο πλαίσιο που θα φέρει τα πάνω κάτω στην διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, θα είναι ίσως το μεγαλύτερο θέμα της 5ης αξιολόγησης που ξεκινά από σήμερα σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.
- 14 Ιανουαρίου 2020 06:33
Το νέο πλαίσιο που θα άρει πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί από τον Μάιο και θα έχει ως γενική αρχή ότι η ρύθμιση οφειλών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα γίνεται μετά την ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Θα αντικαταστήσει τα 8 διάσπαρτα καθεστώτα ρύθμισης οφειλών σε ιδιωτικό και δημόσια τομέα σε μια προσπάθεια ενιαίας αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους.
Η πρώτη συνάντηση για το θέμα σε τεχνικό επίπεδο θα γίνει την Πέμπτη ώστε το νέο πλαίσιο να αρχίσει να δουλεύεται από τα τρία συναρμόδια υπουργεία (οικονομικών ανάπτυξης και δικαιοσύνης).
Παράλληλα βέβαια θα συζητηθεί και το θέμα της ταχύτερης εξυγίανσης των τραπεζών μέσω του στρατηγικού σχεδίου «Ηρακλής» που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το συντομότερο.
Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό οι οποίες θα αναλυθούν σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες μέρες με προοπτική να συζητηθούν επί της ουσίας από τις 21 μέχρι και τις 24 του μήνα που θα γίνουν οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών καθώς εκτός των άλλων έχει σοβαρό δημοσιονομικό αντικείμενο.
Το τρίτο μεγάλο θέμα της διαπραγμάτευσης θα αφορά την προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που έφερε και η ίδια η Κυβέρνηση στο προσκήνιο, αλλά και των απελευθερώσεων αγορών που ανέκαθεν απασχολούσε πολύ, ειδικά τα ευρωπαίους δανειστές σε ό,τι αφορά κυρίως την διαχείριση των ενεργειακών προϊόντων.
Κρίσιμες σε αυτό το πεδίο θα είναι οι δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών για εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις όπως είναι η επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού σε ό,τι αφορά το χρόνο για την ανταλλαγή μετοχών και την έναρξη εργασιών.
Επίσης θα πρέπει να αναληφθούν νέες δεσμεύσεις για μια σειρά από νέες και παλιές αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτές της ΔΕΠΑ των ΕΛΠΕ, της εταιρίας διαχείρισης του διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελ Βενιζέλος» και της παραχώρησης των 10 περιφερειακών λιμανιών.
Η μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς Αλληλεγγύης
Παρότι ο ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο δεν θα αποφύγει μια συζήτηση για το 2020. Ειδικότερα θα πρέπει να αναλυθεί επαρκώς ο σχεδιασμός που υπάρχει για την αναμόρφωση του συστήματος αντικειμενικών αξιών και την δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης την οποία προαναγγέλλει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός οικονομικών για το δεύτερο μισό του 2020,.
Συζήτηση θα γίνει επίσης και για τις δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τα αναδρομικά που θα πρέπει να δοθούν ως αντιστάθμισμα των μνημονιακών μειώσεων.
Οι θεσμοί δέχονται την ανάγκη για υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων αλλά θέλουν να γνωρίζουν τα ποσά και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.
Στο πακέτο της αξιολόγησης περιλαμβάνονται τέλος και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες που συνεχίζει με ρυθμό χελώνας αλλά και οι αλλαγές στο δημόσιο.
Η έκθεση της επιτροπής θα πρέπει να αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο και θα παίρνει θέση για την αλλαγή χρήσης στα ANFA’s που αναμένεται να εξεταστεί στο Eurogroup του Μαρτίου.