Τέθηκε η ατζέντα κατά την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων
Χωρίς να προχωρήσουν στις λεπτομέρειες, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Επί της ουσίας τέθηκε η ατζέντα των επόμενων ημερών. Μήλον της έριδος αποκρατικοποιήσεις και ενεργειακά
- 28 Φεβρουαρίου 2017 22:38
Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της επανέναρξης του διαλόγου με τους θεσμούς. Όπως έγινε γνωστό στη βραδινή σύσκεψη που συμμετείχαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Γιώργος Σταθάκης δεν συζητήθηκε κανένα θέμα επί της ουσίας, αλλά “φτιάχθηκε η ατζέντα των επόμενων ημερών” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Νωρίτερα, προηγήθηκαν κόντρες τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις όσο και για τα ενεργειακά με το οικονομικό επιτελείο να διατηρεί επί της ουσίας τις δυνάμεις του για την πρώτη επίσημη μάχη που θα γίνει κυρίως με το ΔΝΤ για το ύψος των μέτρων.
Σε ότι αφορά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και περιουσίας, οι δανειστές διαπίστωσαν καθυστέρηση και στο διορισμό του ΔΣ αλλά και των στοιχείων του ενεργητικού των 11 ΔΕΚΟ, που θα κληθεί να διαχειριστεί ως μέρος του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε κριτική και για την καθυστέρηση της σύστασης και λειτουργίας του Ταμείου- ομπρέλα για τις αποκρατικοποιήσεις, όπου επίσης υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση αφού ακόμη δεν υπάρχει έδρα ΔΣ και κανονισμός λειτουργίας, ενώ δεν έχει γίνει καν συζήτηση για την περιουσία και τις σχέσεις με τις τέσσερις εταιρίες ( ΤΑΙΠΕΔ , ΤΧΣ ΕΤΑΔ ΕΔΗΣΠ ) που θα κληθεί να διαχειριστεί.
Το αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός να αποχωρήσει επιφυλασσόμενος να επανέλθει στις 6 το απόγευμα, όπως και έγινε με περισσότερα στοιχεία για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Δύσκολη ήταν και η συνάντηση για να ενεργειακά, όπου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με αιτήματα των δανειστών για άμεση αποκρατικοποίηση του 17%, ακόμη και της αναγέννησης του παλιού σχεδίου για δημιουργίας μικρής ΔΕΗ, η οποία θα πουληθεί σε ιδιώτες. Την επιλογή δηλαδή κάποιων λιγνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων προς πώληση σε ιδιώτες.
Οι δανειστές ζητούν την επιτάχυνση της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 24% μέχρι και το τέλος Μαρτίου, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ.
Και οι δύο υπουργοί αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις με τον κ. Σταθάκη να αρκείται να πει ότι απλώς τέθηκε ένα χρονοδιάγραμμα συζητήσεων για όλα τα θέματα.
Στο τραπέζι τα νέα μέτρα
Στο μεταξύ όλοι αναμένουν την στάση του ΔΝΤ απέναντι στα στοιχεία για την πορεία και την εξέλιξη της οικονομίας για το 2017 και το 2018 τα οποία παρουσιάστηκαν το απόγευμα, γεγονός που θα καθορίσει την βάση τόσο για τα μέτρα όσο και για τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν από το 2019.
Στην συνάντηση που ξεκίνησε στις 7:30 το απόγευμα έγινε τελικά «ανασκόπηση» των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης με στόχο να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης . Ωστόσο είναι βέβαιο ότι το βάρος θα πέσει στα δημοσιονομικά που θα συζητηθούν αμέσως μετά και θα αφορούν το δημοσιονομικό κενό του 700 εκ ευρώ, το οποίο διαπιστώνουν οι θεσμοί για το 2018 και το οποίο θα πρέπει να κλείσει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στο σημείο αυτό το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πείσει με στοιχεία ότι τα πρόσθετα μέτρα (που σε πρώτο υπολογισμό φτάνουν τα 3,6 δις ευρώ), τα οποία ζητά το ΔΝΤ από το 2019, δεν χρειάζονται ή είναι πολύ λιγότερα από όσο υπολογίζονται. Θα πρέπει να υπάρξουν αξιόπιστες προβλέψεις ότι η καλή πορεία των εσόδων του 2016 θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με την βοήθεια και των μη παραμετρικών μέτρων (αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης, καταπολέμηση φοροδιαφυγής). Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πείσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και το 2018 και το 2019.
Η θέση των θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ σε αυτά τα νέα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδας, θα καθορίσει και το χρόνο αλλά και την ένταση που θα γίνουν οι νσυναντήσεις για τα νέα μέτρα, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου και την προσωπική διαφορά των παλιών συντάξεων.
Πληροφορίες θέλουν την επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσλκου να έχει έρθει με μια πρόταση για μέσο αφορολόγητο κοντά στα 6000 ευρώ, στα 5500 για άγαμους και συνταξιούχους και υψηλότερο για οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
Στις συντάξεις η πρόταση του Ταμείου είναι η μείωση κατά 50% της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις πάνω από τα 1000 ευρώ με στόχο να προστατευτούν οι χαμηλές συντάξεις
Στην κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου των συζητήσεων για το θέμα , σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει να υπάρχει από την πλευρά των θεσμών ένα προσχέδιο συμφωνίας για όλα τα θέματα της αξιολόγησης, που θα συμπληρώνεται όσο θα κλείνουν τα ανοιχτά θέματα τις επόμενες μέρες. Παρόλα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ολοκληρωθούν στο κύκλο που άνοιξε σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.