Θαύμα! Η Εκκλησία εξαιρείται προνομιακά από τα capital controls

Θαύμα! Η Εκκλησία εξαιρείται προνομιακά από τα capital controls
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΦΩΤΟ --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Eurokinissi

Πώς τροποποιείται το καθεστώς των capital controls για τις Μητροπόλεις και για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Πόσα χρήματα μπορούν να "τραβήξουν", τι ανακοινώνει η Εκκλησία

Η προσέγγιση κυβέρνησης-Εκκλησίας, φαίνεται ότι δεν έμεινε μόνο στις αβρότητες μεταξύ του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη  εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της 28ης Σεπτεμβρίου, επιτρέπονται πλέον αναλήψεις μετρητών για τις Μητροπόλεις έως του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) μηνιαίως.

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών αναρτήθηκε και ως Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου.

Η επεξήγηση του Υπουργείου Οικονομικών:

Σε  δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει στις 28 Σεπτεμβρίου, παραπέμπει το αρμόδιο υπουργείο. Σε αυτό αναφέρονται τα εξής:

“Εξαιρούνται των περιορισμών χρηματικά ποσά από διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα του εξωτερικού που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ομοίως, εξαιρούνται και οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή για την ανάληψη έως του ποσού των 10.000 και 20.000 ευρώ μηνιαίως αντίστοιχα”.

Το υπουργείο Οικονομικών συμπληρώνει ότι στο ίδιο δελτίο Τύπου περιγράφεται σειρά διευκολύνσεων και για οργανισμούς (φιλανθρωπικά ιδρύματα εξωτερικού) και για φυσικά πρόσωπα (νοσηλεία στο εξωτερικό, συνοδοί αρρώστων, οπλίτες, φοιτητές, διενέργεια εράνων για πάσχοντες από ανίατες ασθένειες,  και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε λοιπά,  αλλά και για αρρώστους όπως και συνοδούς αυτών σε περίπτωση νοσηλείας εκτός Ελλάδας, άρση προθεσμιακών λογαριασμών για λόγους βιωσιμότητας κ.ό.κ.).

Η Εκκλησία αντιμετωπίζεται εδώ, ως “φιλανθρωπικό ίδρυμα” και εξαιρείται λόγω αγαθοεργιών. Κρίνουμε πως η προνομιακή εξαίρεση της Εκκλησίας δεν αιτιολογείται πλήρως καθ’ αυτόν τον τρόπο, μιας και οι ανθρωπιστικές δράσεις θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και με εναλλακτικούς τρόπους (πλαστικό χρήμα και λογαριασμοί).

Διαβάστε εδώ και την απάντηση της Ιεράς Συνόδου

Από το ΦΕΚ Β’ 2100/25-09-2015 όπως αναρτήθηκε στο taxheaven:

Τροποποίηση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α΄ 84), όπως ισχύει, ως εξής:

ιθ. Αναλήψεις μετρητών από Μητροπόλεις έως του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ μηνιαίως, από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από έναν λογαριασμό, με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του νομίμου εκπροσώπου τους ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει ανάληψη εντός του τρέχοντος μηνός από άλλο λογαριασμό του ιδίου ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

κ. Αναλήψεις μετρητών από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως του ποσού των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ μηνιαίως, από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από έναν λογαριασμό με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του νομίμου εκπροσώπου της ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει πραγματοποιήσει ανάληψη εντός του τρέχοντος μηνός από άλλο λογαριασμό του ιδίου ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων. H ευθύνη ορθής υλοποίησης της εγκριτικής διαδικασίας των ως άνω ιζ) έως κ) περιπτώσεων από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένει στις διοικήσεις αυτών, οι οποίες πριν την εφαρμογή της παρούσας οφείλουν να μεριμνήσουν για τη θέσπιση των κατάλληλων διαδικασιών που θα διασφαλίζουν τη σύννομη διενέργεια των συναλλαγών που θα πραγματοποιούνται απευθείας από το δίκτυό τους.

Η ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπο της Εκκλησίας:

“Περί ἀποφάσεως τοῦ Ὑπουργοῦ Οἰκονομικῶν ὡς πρός τά κατ’ ἐξαίρεσιν ἐπιτρεπόμενα ποσά ἀναλήψεως μετρητῶν διά τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν καί τάς Ἱεράς Μητροπόλεις”

(29/9/2015).

Πρωτ. 4705

Ἀριθμ. Διεκπ. 2122

Ἀθήνῃσι 29ῃ Σεπτεμβρίου 2015

Διά τοῦ παρόντος διαβιβάζομεν Ὑμῖν τήν ὑπ’ ἀριθμ. Γ.Δ.Ο.Π. 0001258ΕΞ 2015/Χ.Π.2672 ἀπόφασιν τοῦ Ἀξιοτίμου κ. Ὑπουργοῦ Οἰκονομικῶν, ὑπό τόν τίτλον «Ρυθμίσεις θεμά-των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κε-φαλαίων», δημοσιευθεῖσαν εἰς τό ὑπ’ ἀριθμ. 2100/ 25.9.2015 Φύλλον τῆς Ἐφημερίδος τῆς Κυβερνήσεως, τεῦχ. Β΄, ὡς καί τό ἀπό 28.9.2015 σχετικόν Δελτίον Τύπου τοῦ Ὑπουργείου Οἰκονομικῶν, συμφώνως πρός τά ὁποῖα (παράγρ. 1, ἐδ. ιθ και κ), κατ’ ἐξαίρεσιν τῶν ἐπιβληθέντων περιορισμῶν κινήσεως κεφαλαίων, ἐπιτρέπονται πλέον ἀναλήψεις μετρητῶν διά τάς Ἱεράς Μητροπόλεις ἕως τοῦ ποσοῦ τῶν δέκα χιλιάδων (10.000) εὐρώ καί διά τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν ἕως εἴκοσι χιλιάδων εὐρώ (20.000) μηνιαίως, ἐξ ἑνός πιστωτικοῦ ἱδρύματος καί ἐξ ἑνός λογαριασμοῦ, ἐπί τῇ προσκομίσει ὑπευθύνου δηλώσεως τοῦ νομίμου ἐκπροσώπου αὐτῶν, ὅτι δέν ἔχουν πραγματοποιήσει ἀνάληψιν ἐντός τοῦ τρέχοντος μηνός ἐξ ἄλλου λογαριασμοῦ τοῦ ἰδίου ἤ ἄλλου πιστωτικοῦ ἱδρύματος. Αἱ ὡς ἄνω συναλλαγαί θά διεκπεραιοῦνται ἀπ’ εὐθείας διά τοῦ δικτύου τῶν καταστημάτων τῶν πιστωτικῶν ἱδρυμάτων.

 

 

Το θαύμα έγινε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Ν. Φίλης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατά την οποία ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση εκτιμά το ανθρωπιστικό έργο της εκκλησίας και ότι ελπίζει σε καλή συνεργασία κράτους – εκκλησίας για τη χρήση της εκκλησιαστικής περιουσίας για το δημόσιο συμφέρον.

Χαρακτήρισε ειλικρινή και γόνιμη τη συνάντηση και τόνισε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και ότι οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας είναι “μόνιμες και αγαθές και οι ρόλοι τους ξεκάθαροι και διακριτοί”.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε αναφορά στη λειτουργία της επιτροπής για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και σημείωσε ότι “η κυβέρνηση έχει άριστες σχέσεις με την Εκκλησία, προς όφελος και του ελληνικού λαού”.

Τι ισχύει σήμερα για τα capital controls:

· Κάθε καταθέτης έχει τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών από τα ATM και τα καταστήματα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Π.Ι.) έως του ποσού των 420 ευρώ εβδομαδιαίως, με μία ή περισσότερες αναλήψεις, από κάθε Π.Ι. στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, επιτρέπεται και η ανάληψη μετρητών έως και 10% επί χρηματικών ποσών που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό με πίστωση λογαριασμού Π.Ι. που λειτουργεί στην Ελλάδα.

· Επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό έως του ποσού των 500 ευρώ μηνιαίως ανά πελάτη και ανά Ίδρυμα Πληρωμών ή Π.Ι.

· Η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking) επιτρέπονται στο εσωτερικό χωρίς περιορισμούς.

· Για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου κατά κανόνα επιτρέπονται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. αγορά ειδών ρουχισμού, διαδικτυακό στοίχημα κ.α.).

· Σε πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών έως και 2.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε συνάλλαγμα) ανά ταξιδιώτη και ταξίδι. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν υπόκεινται στον ανωτέρω περιορισμό.

· Οι διασυνοριακές εντολές πληρωμών επιτρέπονται, εφόσον γίνονται με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε Π.Ι. που λειτουργεί στην Ελλάδα.

· Ποσά που έρχονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς Π.Ι. που λειτουργούν στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρονται εκ νέου στο εξωτερικό, εν όλω ή εν μέρει.

· Συντάξεις και προνοιακά επιδόματα από ελληνικούς ασφαλιστικούς φορείς καταβάλλονται κανονικά και στο εξωτερικό.

· Επιτρέπεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό μέσω Π.Ι. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη και μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

· Σε περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή εξαιρετικοί κοινωνικοί λόγοι, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πραγματοποίηση πληρωμών προς το εξωτερικό ή η ανάληψη μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ το μήνα, με μία ή περισσότερες αναλήψεις.

· Επιτρέπεται η πληρωμή διδάκτρων μέσω Π.Ι., καθώς και η μεταφορά ποσού έως και 5.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) ανά τρίμηνο για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus). Το ανωτέρω όριο διαμορφώνεται στις 8.000 ευρώ στην περίπτωση που τα ποσά αυτά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή.

· Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, το άνοιγμα λογαριασμών για την εξυπηρέτηση φοιτητών (νέων ή συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus) και οπλιτών, την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού και εργοσήμου, την πληρωμή δανείων και υποχρεώσεων του καταθέτη προς το Π.Ι., την καταβολή νέων συντάξεων και επιδομάτων, την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ελληνικό Δημόσιο, την πληρωμή εράνων και υπέρ φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, την εξυπηρέτηση νεοιδρυθεισών επιχειρήσεων κ.α.

· Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πρόωρη εξόφληση δανείων (μερική ή ολική) με μετρητά, με έμβασμα από το εξωτερικό, καθώς και με τη χορήγηση νέου δανείου με σκοπό την αναδιάρθρωση.

· Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων, για την πληρωμή νοσηλίων και διδάκτρων, μισθοδοσίας, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Π.Ι., οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και προμηθευτών. Επίσης, επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για λόγους διαβίωσης έως του ποσού των 1.800 ευρώ μηνιαίως, καθώς και για αγορά ακινήτου.

· Εξαιρούνται των περιορισμών χρηματικά ποσά από διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα του εξωτερικού που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ομοίως, εξαιρούνται και οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή για την ανάληψη έως του ποσού των 10.000 και 20.000 ευρώ μηνιαίως αντίστοιχα.

· Συναλλαγές που εμπίπτουν στους περιορισμούς των capital controls, μπορούν, κατ’ εξαίρεση, να διενεργηθούν μετά από έγκριση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ή των Ειδικών Υποεπιτροπών που λειτουργούν στα Π.Ι., εφόσον επιβάλλονται από σημαντικούς λόγους και τεκμηριώνονται εγγράφως. Τα σχετικά αιτήματα υποβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Π.Ι.

Αλεξιάδης: Δεν θα εφαρμοστεί capital control στους μισθούς

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε πως δεν θα εφαρμοστεί capital control στους μισθούς, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη βούληση του υπουργείου να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά, με στόχο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να λαμβάνει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ.

Όπως είπε μιλώντας στο Mega, δεν πρέπει να υπάρχει φόβος και ό,τι αποφασιστεί δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν. Aνέφερε ωστόσο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται ήδη μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Όπως τόνισε, οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016, επισημαίνοντας πως το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. “Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος”, επισήμανε.

“Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45 – 50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους”, υπογράμμισε, τονίζοντας πως “εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή θα εισπράττονταν 15-20 δισ. ευρώ”.

Ερωτηθείς για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως “αυτοί που έχουν μπει και είχαν τη δυνατότητα πιο σύντομης αποπληρωμής, θα το πληρώσουν πιο σύντομα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το εάν κάποιος έχει καταθέσεις στην τράπεζα, τώρα πάμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα”.

Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και επισήμανε πως θα αποκτηθεί καλύτερο νομικό οπλοστάσιο, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, μέσω των ελέγχων.

Επιπλέον, αναφερόμενος στα τέλη κυκλοφορίας υπογράμμισε πως “προσπαθούμε να μεταφέρουμε το βάρος από τα χαμηλά στρώματα στα υψηλά και τα πιο υψηλά” και ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει πώς θα υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, ακόμη και στα τέλη. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε ότι φέτος οι πληρωμές θα των τελών θα γίνουν με το ίδιο σύστημα και είναι συγκεκριμένη η οροφή του ποσού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα