Θέρμανση – Ακρίβεια: Ο χειμώνας φέρνει “παγωνιά” στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Θέρμανση – Ακρίβεια: Ο χειμώνας φέρνει “παγωνιά” στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς
ISTOCK

Οι διακινούμενες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης έχουν αυξηθεί λόγω του κρύου κι έτσι τα νοικοκυριά έχουν πέρα από τις βασικές δαπάνες για τρόφιμα να αντιμετωπίσουν και το κόστος καυσίμων.

Το τέλος του παρατεταμένου καλοκαιριού της φετινής χρονιάς έφερε, πέρα από τα πρώτα χιόνια, τα κρύα και τις βροχές και την “παγωνιά” στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πλέον οι ανάγκες θέρμανσης δεν καλύπτονται με ένα… πουλοβεράκι κι έτσι η μεν Βόρεια Ελλάδα, που εδώ και καιρό έχει “βάλει” μπρος τζάκια και καυστήρες, αλλά και η Νότια Ελλάδα “χορεύει” στο ρυθμό του “χρηματιστηρίου” των καυσίμων. Και βέβαια, παρά τις μειώσεις τιμών στις διεθνείς αγορές αλλά και στην εγχώρια, κυρίως σε πετρέλαιο θέρμανσης, σε σχέση με πέρυσι οι σχετικές δαπάνες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες είναι αυξημένες. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές πέρυσι ξεκίνησαν από το 1,14 ευρώ το λίτρο περίπου, ενώ το 2020 η εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης έγινε στα 0,8 ευρώ.

Ρεκόρ αιτήσεων

Στο φόντο αυτό τα νοικοκυριά σπεύδουν να επωφεληθούν από τη δυνατότητα επιδότησης που προσφέρει η κυβέρνηση, αλλά και από την ύπαρξη μέχρι και την Τετάρτη 30/11 των μειωμένων τιμών που δίνουν τα διυλιστήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλατφόρμα “MyΘέρμανση” έχουν, μέχρι τα χαράματα της Τρίτης, 891.636 αιτήσεις. Απομένουν, δε, ακόμα 10 ημέρες μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου που λήγει η πρώτη διορία για πληρωμές ως τις 21 Δεκεμβρίου και έχει σπάσει το σχετικό περσινό ρεκόρ όλου του χρόνου. Συγκεκριμένα, καθώς φέτος υπάρχουν διευρυμένα κριτήρια και ποσά, οι αριθμοί αιτήσεων έχουν ξεπεράσει τις 880.000 που είχαν εγκριθεί συνολικά πέρυσι.

Θετική η συγκυρία τιμής

Παράλληλα οι διακινούμενες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης έχουν αυξηθεί λόγω του κρύου με βάση παράγοντες του κλάδου. Ενισχυτικά της ζήτησης λειτουργεί και η πτώση των τιμών, που συνδυαστικά με την επιδότηση του κράτους, τις εκπτώσεις των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας, έχουν φτάσει το 1,2 ευρώ το λίτρο στην αντλία πανελλαδικά (1,16 ευρώ στην χθες ο μέσος όρος στην Αττική). Με το επίδομα θέρμανσης το ποσό για όσα νοικοκυριά (περίπου 1,3 εκατομμύρια) είναι επιλέξιμα φτάνει σε επίπεδα κάτω από 1 ευρώ. Σε ποσοστό η τιμή έχει πέσει 15% ή 21 λεπτά ανά λίτρο, σε σχέση με τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησε η πώληση πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά.

Οι διεθνείς τιμές

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διεθνείς αγορές το πετρέλαιο έφτασε σε χαμηλά 10 μηνών. Λόγω ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας στην Κίνα ένεκα των διαδηλώσεων τόσο το brent όσο και το αμερικανικό αργό έφτασαν, χθες, στα επίπεδα των 84 δολαρίων το βαρέλι και 78 περίπου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές:

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες για να επωφεληθούν από τη θετική συγκυρία τιμών θα πρέπει να έχουν υπόψη τις εξής προθεσμίες:

  • Μέχρι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ισχύει η επιδότηση των 7,5 λεπτών ανά λίτρο από τα διυλιστήρια.
  • Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, όσοι/ες θέλουν να πληρωθούν για δαπάνες θέρμανσης μέχρι τις 21/12 θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής για επίδομα θέρμανσης. Εναλλακτικά θα πάρουν μόνο τις προκαταβολές για τα ποσά του επιδόματος που κυμαίνονται φέτος από 100-1.600 ευρώ και βασίζονται στις περσινές καταναλώσεις τους. Επόμενη προθεσμία για καταχωρήσεις είναι η 15η Φεβρουαρίου για αγορές που θα γίνουν μέχρι 31 Ιανουαρίου με τις σχετικές πληρωμές να γίνονται στα τέλη Φλεβάρη.
  • Μέχρι 31 Δεκεμβρίου ισχύει η κρατική επιδότηση, “στην πηγή” που ανέρχεται συνολικά στα 22 λεπτά το λίτρο.

Σημειώνεται ότι επίδομα θέρμανσης, φέτος δίνεται και για τη χρήση άλλων καυσίμων, π.χ.μπλε κηροζίνη,φυσικό αέριο,καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ), θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Εκτίναξη στο ρεύμα

Λόγω πάντως και της ζήτησης αλλά και της αυξημένης συμμετοχής φυσικού αερίου στο μίγμα η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος εκτινάχθηκε. Έτσι, στα 357,96 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Τρίτη 29/11/2022.Η τιμή αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 6,7%, το φυσικό αέριο 41% τα υδροηλεκτρικά 6% οι εισαγωγές 13,8% και οι ανανεώσιμες 29,6%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα