Θερμοκήπια Θράκης: “Στήνει” γεωθερμικό ανάχωμα στην τουρκική ντομάτα – Ενισχύει τη συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Διαβάζεται σε 5'
Θερμοκήπια Θράκης: “Στήνει” γεωθερμικό ανάχωμα στην τουρκική ντομάτα – Ενισχύει τη συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Τα Θερμοκήπια Θράκης βάζουν πλώρη για περαιτέρω ανάπτυξη. Η νέα μονάδα, ο θησαυρός της γεωθερμίας, οι επενδύσεις και η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Με επενδύσεις που τρέχουν εδώ και μια δεκαετία και αναμένεται αθροιστικά να φτάσουν τα 35 εκατ. μέχρι το 2027 τα Θερμοκήπια Θράκης, με την αξιοποίηση και των ειδικών καθεστώτων στήριξης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, έχουν βάλει πλώρη για περαιτέρω ανάπτυξη. Κι αυτό σε έναν κλάδο, όπως αυτόν των οπωροκηπευτικών, που ένεκα συρρίκνωσης της εγχώριας παραγωγής, σε περιόδους του χρόνου (π.χ. ο Αύγουστος), η αγορά κατακλύζεται από εισαγόμενα προϊόντα και δη από τη γείτονο Τουρκία.

Η παραγωγή και οι συνεργασίες

Σήμερα, η εταιρεία που αναπτύσσουν από κοινού οι εισηγμένες Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον τροφοδοτούν, με παραγωγή 8 χιλ. τόνων τον χρόνο ντομάτας και 13 εκατ τεμαχίων αγγουριών, κυρίως τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σε ένα μικρό, δε, ποσοστό εξάγουν, μια και οι εγχώριες ανάγκες είναι μεγάλες.

Το όλο πείραμα, όπως το χαρακτηρίζει, ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, υιός του Κωνσταντινουπολίτη εκ Χίου ορμώμενου Σταύρου Χαλιορή, ιδρυτή του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, πάτησε σε μια παρατήρηση. Δηλαδή , όπως ανέφερε ο κ. Χαλιορής κατά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας δημοσιογραφικού κλιμακίου, που οργάνωσε η ΑΒ Βασιλόπουλος, η ελληνική αγορά κατακλύζεται εδώ και χρόνια από εισαγόμενες ντομάτες. Έτσι, ξεκίνησε μια μονάδα, αξιοποιώντας ακαλλιέργητες βαλτώδεις εκτάσεις του δημοσίου, για παραγωγή οπωροκηπευτικών και δη ντομάτας, καθώς η Ελλάδα, με κατά κεφαλήν κατανάλωση 65 κιλά ετησίως, είναι στη διεθνή κορυφή.

Η γεωθερμία

Βασικό πλεονέκτημα, πάντως, που εξέλιξε το όλο εγχείρημα ήταν ο θησαυρός της γεωθερμίας. Άλλωστε, η Θράκη και η Αν. Μακεδονία διαθέτουν μεγάλο πλούτο, τόσο γεωθεριμικό, όσο και ορυκτό που μπορεί να αποτελέσει “βατήρα” ανάπτυξης. Στο φόντο αυτό, ήδη “τρέχει” επένδυση σε ανθοκομική μονάδα στην Νέα Καρβάλη, αλλά και σχεδιάζεται νέα επένδυση από τα Θερμοκήπια Θράκης στη Νέα Κεσσάνη, όπου έχουν διασφλιστεί δικαιώματα εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου, ενώ έχουν γίνει και οι σχετικές αγορές γης.

Η μονάδα και η κοινωνική προσφορά

Να σημειωθεί ότι η μονάδα 260 στρεμμάτων στα περίχωρα της Ξάνθης της εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης αναπτύσσει μια επένδυση θερμοκηπιακών καλλιεργειών που αναζωογόνησε την περιοχή, καθώς απασχολεί περί τους 370 εργαζόμενους ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό εργαζόμενων του Ομίλου στους 1300. Μάλιστα από τους 370 εργαζομένους το 70% είναι γυναίκες ενώ μεγάλη είναι η συνεισφορά της στην απασχόληση και των μουσουλμάνων Ελλήνων της περιοχής.

Βέβαια, δεν είναι μόνο η απασχόληση, αλλά και οι δράσεις κοινωνικής ευθύνης για την περιοχή με “πυρήνα” το κέντρο πολιτισμού “Σταύρος Χαλιορής”, όπου 350 παιδιά της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αβδήρων απασχολούνται, με δημιουργικό τρόπο, σε σειρά δράσεων, ενώ παράλληλα είναι σε λειτουργία και παιδικός σταθμός.

Τα επόμενα βήματα και η αλυσίδα “ΑΒ”

Στο φόντο αυτό τα Θερμοκήπια Θράκης έχοντας “πάτημα” σε επαρκές εργατικό δυναμικό, πίστη σε μια περιοχή με μεγάλα πλεονεκτήματα αλλά και συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος για την οποία εκφράστηκαν, δημόσια, ευχαριστίες, τρέχουν το επενδυτικό τους πλάνο για το προσεχές διάστημα, σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά επέκταση των καλλιεργειών σε όμορη έκταση, των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, 60 στρεμμάτων, που θα ολοκληρωθεί το 2027. Η δεύτερη φάση, που μπορεί να υπερδιπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα,αφορά μια νέα επένδυση στη Νέα Κεσσάνη όπου ήδη ο όμιλος έχει πληρώσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης γεωθερμικού πεδίου κ έχει προχωρήσει και σε αγορά γης.

Όπως αναφέρθηκε, δε, σε δημοσιογραφική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Θερμοκήπια Θράκης, που οργανώθηκε από την ΑΒ Βασιλόπουλος, που πλέον αποκλειστικά διαθέτει και τα επώνυμα προϊόντα της εταιρείας με το brand “ο κήπος της Ξάνθης” στα καταστήματά της, στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικού προϊόντος ολοκληρωμένης διαχείρισης για όλο το χρόνο.

Να σημειωθεί ότι η εγχώρια παραγωγή, λόγω κλίματος και συνθηκών στον πρωτογενή τομέα, έχει πέσει από το 1 εκατ, τόνους το 2010 στα 560 χιλ τόνους, κάτι που δίνει χώρο τόσο σε εισαγωγές με ‘βαφτίσια’ όσο και σε προϊόντα βόρειων χωρών της ΕΕ, όπως η Πολωνία.

“Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στο να έχουμε παραγωγή όλο τον χρόνο και ακόμα δεν το έχουμε καταφέρει”, εξήγησε ο κ. Χαλιορής.

Να σημειωθεί ότι η περσινή χρήση έκλεισε για την Θερμοκήπια Θράκης με πωλήσεις στα €12 εκατ. και EBITDA κοντά στο 25%, ποσοστό στο οποίο κινείται η κερδοφορία του κλάδου, όπως είπε ο κ. Χαλιορής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι μπορεί να φτάσει και το 30%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα