Θεσμοί: Προκλήσεις για την οικονομία η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και οι μεταλλάξεις
Θετικές προοπτικές αλλά και «αστερίσκοι» καταγράφονται από τις τοποθετήσεις των θεσμών για την πορεία της χώρας που γίνονται στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.
- 08 Ιουλίου 2021 14:26
Την πεποίθησή του ότι η Ελληνική οικονομία θα κινηθεί με θετικό ρυθμό και χωρίς κλυδωνισμούς εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πιο ενθαρρυντικές από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και αν υπάρξουν κάποιοι κίνδυνοι το σενάριο για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% είναι εφικτό.
Επίσης τόνισε ότι από το «Ελλάδα 2.0» θα έρθουν 7,5 δισ. ευρώ φέτος αλλά ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2% του ΑΕΠ θα φανεί το επόμενο έτος και επανέλαβε τη κυβερνητική βούληση για βαθιές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0 » καθώς και για τη μείωση φόρων με στόχο τον περιορισμό του φορολογικού βάρους στην οικονομία και την ενίσχυση της ανάκαμψης.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο τόνισε ότι οι στόχοι είναι μεταξύ άλλων η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης, η σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022, η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Την ίδια ώρα εύσημα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια απέδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι συμφωνεί με το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν και κίνδυνοι σχετιζόμενοι μα την πανδημία και τη μετάλλαξη Δέλτα. Εξήγησε πως έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τους τουρίστες από την Βρετανία.
Επανέλαβε πολλές φορές την μεγάλη δυσκολία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες «και στη Γερμανία». Εξήγησε πως όταν τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν μεγάλη αύξηση των επενδύσεων υπάρχει δυσκολία υλοποίησης. Είπε πως στην Ελλάδα υπάρχουν ερωτήματα υλοποίησης, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 25η «Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης» του Economist στο Λαγονήσι.
Αναλυτικά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα περιόρισαν τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού.
Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία της χώρας μας, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση και γρήγορη αδειοδότηση των επενδύσεων θα πρέπει να συνεχιστούν, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά.
Ακόμα, ανέφερε πως «τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μείνουν υψηλά το 2021 και θα βελτιωθούν του χρόνου».
Κίνδυνοι
Πάντως, ο επικεφαλής του ESM έκανε λόγ για κινδύνους ανάκαμψη της οικονομίας η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. Σημείωσε πως για το 2021 ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας, λόγω και του νέου στελέχους, λέγοντας ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό αποτελούν μεγάλο ρίσκο για το ΑΕΠ της Ελλάδας».
Για το 2022, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της Ελλάδας είναι η εφαρμογή και η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και γι άλλες χώρες, ακόμα και τη Γερμανία. Ωστόσο, παραμένουν κάποια ερωτήματα για το πόσο γρήγορα μπορεί η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να εφαρμόσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Next Generation EU» πρόσθεσε.
Μιλώντας για το χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως τα χαμηλά επιτόκια που καταγράφονται σήμερα θα αρχίσουν να περιορίζονται με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και με τη σταδιακή άρση των υποστηρικτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο ίδιος είπε ότι προϋπόθεση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα είναι η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας και «η χρηστή δημοσιονομική ανάκαμψη, που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους».
Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες να μην περιμένουν πως το σημερινό ύψος των επιτοκίων της ΕΚΤ θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του EWG, Τόμας Τ. Σαρανχέιμο στάθηκε στο μεγάλο στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το ελληνικό σχέδιο ξεκινά από καλύτερη βάση από αρκετές χώρες της ΕΕ το πλάνο για το Ταμείο Ανάκαμψης» ωστόσο έκανε λόγο για προκλήσεις που παρουσιάζουν τα Σχέδια Ανάκαμψης όλων των κρατών μελών.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο ανέφερε από την πλευρά του ότι τα πρώτα κεφάλαια θα έρθουν μέσα στον Ιούλιο στην Ελλάδα.
«Το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά» επισήμανε. Είναι συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ενώ στα προγράμματα προσαρμογής υπήρχαν μεταρρυθμίσεις χωρίς όμως να δίδονται οι οικονομικοί πόροι» τόνισε
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις