Θρυαλλίδα εξελίξεων για το πιστωτικό σύστημα η Τράπεζα Πειραιώς

Θρυαλλίδα εξελίξεων για το πιστωτικό σύστημα η Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Οι ισχυρές αντιδράσεις που έβαλαν φρένο στα σχέδια Paulson, Μυστακίδη και fund Bienville για έλεγχο της Πειραιώς και η ιδανική λύση για την Τράπεζα και τους μετόχους. Τι λέει η Κυβέρνηση και γιατί δρομολογούνται εξελίξεις στο πιστωτικό σύστημα.

Στο κενό έπεσε μια ακόμη προσπάθεια «άλωσης» της Τράπεζας Πειραιώς  από ιδιώτες μετόχους, καθώς οι άμεσες και συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης της Τράπεζας και του Δημοσίου, μέσω του βασικού μετόχου του ΤΧΣ, απέτρεψαν – τουλάχιστον προς το παρόν – τα σχέδια του John Paulson, του Αριστοτέλη Μυστακίδη και του αμερικανικού fund Bienville Capital.

Άσχετα πάντως με τις χθεσινές εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση που επικρατεί στους κόλπους του εγχώριου πιστωτικού συστήματος σύμφωνα με την οποία «μπαίνουμε σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμων αποφάσεων, οι οποίες αναμένεται να άρουν πιο συγκεκριμένη μορφή ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο. Οι ίδιες πηγές θεωρούν «θρυαλλίδα» των εξελίξεων το αν και πότε θα μετατραπούν σε μετοχές οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) της Πειραιώς και βεβαίως την «απάντηση» των τριών ιδιωτών μετόχων.

Αναλυτικά οι τρεις ιδιώτες μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς κατέθεσαν από κοινού πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετατρέψει τα CoCos ονομαστικής αξίας 2,04 δισ. ευρώ, σε μετοχές.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση μετατροπής, η τιμή εξάσκησης είναι τα 6 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Ταμείο θα εγγράψει σημαντική ζημιά καθώς αποτιμά (σ.σ. με βάση τις δημοσιευμένες καταστάσεις τριμήνου) τα CoCos στην εύλογη αξία του 1,53 δισ. ευρώ (1,87 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019). Το ποσοστό του ΤΧΣ θα αυξηθεί στο 58%, αλλά μετά την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ, θα υποχωρήσει κάτω από 20%.

Η άλλη περίπτωση πρόωρης μετατροπής των Cocos είναι η μη καταβολή προς το Δημόσιο της δόσης των 165 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Η πληρωμή είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου, αλλά απαιτεί την έγκριση του SSM, ο οποίος δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι με δεδομένο τις υψηλές προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο covid 19 και που έχει οδηγήσει την Τράπεζα σε ζημιές για τη χρήση του 2020, η πληρωμή των Cocos απευθείας από τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, θα επηρεάσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και για αυτό απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της εποπτικής αρχής.

Ισχυρές αντιδράσεις

Όπως ήταν φυσικό η πρόταση των Paulson – Μυστακίδη – Bienville Capital Management έτυχε ισχυρών αντιδράσεων στους κόλπους του ΤΧΣ καθώς προβλέπει τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου, πριν τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές.

Με δεδομένο, όμως, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, δεν επιτρέπει τη συμμετοχή του Ταμείου σε αυξήσεις κεφαλαίου, το Ταμείο θεωρεί ότι για να συζητηθεί η πρόταση πρέπει να υπάρξουν οι εξής πρόνοιες:

Πρώτον, να αλλάξει ο νόμος, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετέχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δεύτερον, να προηγηθεί της προτεινόμενης ΑΜΚ η μετατροπή των CoCos.

Η ιδανική λύση

Στο ΤΧΣ και κυρίως στον SSM θα ήθελαν η σειρά των πραγμάτων να είναι διαφορετική: να μετατραπούν στα Cocos που έχει λάβει η τράπεζα σε μετοχές, δηλαδή το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς να ανέλθει στο 61% από 26,5% που είναι σήμερα και παράλληλα να αλλάξει ο νόμος και να δοθεί στο ΤΧΣ η δυνατότητα συμμετοχής σε Αύξηση Κεφαλαίου.

Αφού γίνουν αυτά τα δύο μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τοποθέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων θα ήταν ιδανική για το Δημόσιο (μέσω πάντα του ΤΧΣ) και σαφώς ιδανική για την τράπεζα. Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μέσω της δυνατότητας συμμετοχής του ΤΧΣ σε μια αύξηση κεφαλαίου η ευστάθεια της τράπεζας σε περίπτωση που οι μέτοχοι της αποφασίσουν να μην βάλουν κεφάλαια.

Αργότερα η ΑΜΚ

Την ίδια στιγμή τραπεζικές πηγές σχολίαζαν χθες το απόγευμα ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε στο επενδυτικό κοινό η Τράπεζα Πειραιώς φωτογραφίζει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους επόμενους μήνες και αφού έχουν προηγηθεί η επίλυση του θέματος με τα Cocos καθώς η τελική επίσημη απάντηση από τον SSM αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου

Η Τράπεζα Πειραιώς έβαλε φρένο στα σενάρια για άμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τονίζοντας ότι «ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Κοκκίνισε το ταμπλό

Η είδηση για την πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ υπό τον όρο η αύξηση να προηγηθεί της μετατροπής των Cocos σε μετοχές έβαλε φωτιά στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η πτώση της οποίας έφθασε και το 28,27% ενδοσυνεδριακά, παρασύροντας και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να κλείσει στο – 8,32%. Τελικά η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 0,71 ευρώ με πτώση 24,26% και συναλλαγές 8,5 εκατ. ευρώ.

Ποιοι κατέθεσαν την πρόταση για ΑΜΚ

Σημειώνεται ότι η πρόταση κατατέθηκε από κοινού, από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας και συγκεκριμένα:

-Τον John Paulson ο οποίος μέσω της προσωπικής πλέον επενδυτικής του εταιρείας, ελέγχει το 9,3% της τράπεζας Πειραιώς από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

-Τον Αριστοτέλη Μυστακίδη ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 εμφανίστηκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς με ποσοστό άνω του 5%.

-Το αμερικανικό fund, Bienville Capital, το οποίο τον περασμένο Ιανουάριο είχε ανακοινώσει ότι κατέχει 5,5% της τράπεζας Πειραιώς.

Τι λέει η κυβέρνηση

Για το μέλλον της τράπεζας Πειραιώς έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αρκετές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός εκτιμά οτι η Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, θα παραμείνουν οι τεσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Η πολιτική απόφαση είναι να μην υπάρξει κανενός είδους διαταραχή στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά τώρα, με την οικονομία σε κατάσταση αυξημένης πίεσης λόγω της υγιεονομικής κρίσης.

Για την υπόθεση ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και απάντησε ότι «είναι ένα σημαντικό θέμα αλλά δεν είναι τόσο απλό, είναι για πολύ επαΐοντες, θα το αφήσω να το συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Έχει μεγάλη σημασία ότι αγορές και επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.grς

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα