Τι αλλάζει στις ΔΕΚΟ – Προσλήψεις και αμοιβές “επί τάπητος”

Διαβάζεται σε 3'
Το Υπουργείο Οικονομικών
Το Υπουργείο Οικονομικών (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ πραγματοποιήθηκε με τον νόμο 4972/2022 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου.

Αλλαγές με στόχο οι ΔΕΚΟ να αντιμετωπίσουν ζητήματα, όπως η γρήγορη κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, η προσέλκυση ικανών στελεχών από την αγορά, η ευελιξία στη λειτουργία τους με προσμέτρηση των ειδικών συνθηκών, που κάθε μια αντιμετωπίζει καθημερινά, φιλοδοξεί να προωθήσει η κυβέρνηση με  με νομοσχέδιο που θα φέρει άμεσα στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα προβλέπονται, επίσης, η δυνατότητα τοποθέτηση μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα στις διοικήσεις ώστε να ανταποκρίνονται στο πνεύμα των αλλαγών και την μετάβαση τους στην ψηφιακή εποχή, μετατάξεις υπαλλήλων σε θέσεις με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για την άμεση κάλυψη των αναγκών αλλά και μπόνους παραγωγικότητας τα οποία θα είναι όμοια με αυτά των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου. Σήμερα, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ, στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου βρίσκονται άλλες 13 ανεξάρτητες θυγατρικές, εισηγμένες σε αγορές και μη. Στις εισηγμένες περιλαμβάνεται η ΔΕΗ (ποσοστό 34,12%), η εταιρία διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, τα οποία επέστρεψαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη διαχείριση του κεντρικού Δημοσίου.

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη με γνώση, έχουν οι αλλαγές για τις μικρότερες ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του Υπερταμείου. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο Όμιλος ΟΑΣΑ των Συγκοινωνιών Αθηνών και οι θυγατρικές για τις οδικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ) και τις σταθερές συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), τα ΕΛΤΑ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ, η HELLEXPO ΔΕΘ, οι Οργανισμοί Κεντρικών Αγορών Αθήνα και Θεσσαλονίκης, οι Ελληνικές Αλυκές, η Διώρυγα Κορίνθου και το ειδικό Ταμείο Φαιστός Ventures . Ήδη, δε, έχουν γίνει σχετικές επεξεργασίες με συναντήσεις με τις διοικήσεις τους με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκοινωνίες

Με δεδομένη την πίεση του κόσμου για βελτίωση των δύσκολων συνθηκών καθημερινότητας, η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει στο “μικροσκόπιο” τις ΔΕΚΟ των μεταφορών, όπου σχεδιάζονται μια σειρά από κινήσεις, όπως κοινές προμήθειες για μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και είσοδος ιδιωτών σε ορισμένες υπηρεσίες, κάτι που ήδη συμβαίνει με την εκχώρηση συγκοινωνιακού έργου ad hoc σε ΚΤΕΛ, Για τον ΟΑΣΑ, συνολικά, θα υπάρξει κοστολόγηση των δραστηριοτήτων ενώ θα εξεταστεί εάν κάποιες από τις υφιστάμενες περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές, προκειμένου να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.
Παρεμβάσεις, προβλέπονται, επίσης και στη λειτουργία των ΕΛΤΑ όπου και εδώ εξετάζεται μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να περάσουν σε κερδοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ πραγματοποιήθηκε με τον νόμο 4972/2022 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου. Όπως, δε, αναφέρεται, νέα νομοθετική παρέμβαση θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για τον ριζικό μετασχηματισμό της λειτουργίας και της διοίκησης των δημοσίων επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση των κερδών τους αλλά και τη μεγιστοποίηση των υπηρεσιών τους για το κοινωνικό σύνολο.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής με έμφαση τις νέες τεχνολογίες και τις πράσινες επενδύσεις. Το νέο κρατικό επενδυτικό fund θα καλύψει ένα χρηματοδοτικό «κενό» που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, sovereign fund που είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως για παράδειγμα το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που είναι μέτοχος στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα