Τι προβλέπει η τροπολογία για το πλαφόν στο κέρδος σε βασικά είδη
Για τυχόν παραβάσεις προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ ενώ σε περίπτωση που το ελεγχόμενο πρόσωπο δεν συνεργαστεί, παραποιήσει ή αποκρύψει στοιχεία απ’ τις ελεγκτικές Αρχές προβλέπεται πρόστιμο στο πρόσωπο του έως 50.000 ευρώ.
- 04 Μαρτίου 2022 08:00
Το απόγευμα της Πέμπτης κατατέθηκε η τροπολογία που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για την περιστολή των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης. Η τροπολογία αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, απαγορεύεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ την 1η Σεπτεμβρίου του 2021.
Για τυχόν παραβάσεις προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ ενώ σε περίπτωση που το ελεγχόμενο πρόσωπο δεν συνεργαστεί, παραποιήσει ή αποκρύψει στοιχεία απ’ τις ελεγκτικές Αρχές προβλέπεται πρόστιμο στο πρόσωπο του έως 50.000 ευρώ.
Επίσης με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων η κλιμάκωση των προστίμων και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή της τροπολογίας.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊου, προκαλούν έκτακτες και εξαιρετικές συνθήκες σημαντικών ανατιμήσεων καταναλωτικών προϊόντων που οφείλονται στη διαταραχή των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων και πρώτων υλών.
Οι στόχοι
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ειδικό ενημερωτικό σημείωμα μέσα από ερωτοαπαντήσεις περιγράφει τους στόχους τη εν λόγω ρύθμισης :
«1. Τι καλείται να αντιμετωπίσει η εν λόγω ρύθμιση;
Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας της νόσου COVID-19 στην παγκόσμια αγορά, δημιουργούν συνθήκες ανατιμήσεων καταναλωτικών προϊόντων που οφείλονται στην διαταραχή των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων ή πρώτων υλών. Με τη ρύθμιση επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση αυτή για τον προσπορισμό αθέμιτων κερδών.
2. Γιατί αποτελεί πρόβλημα;
Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας της νόσου COVID-19, έχουν προκαλέσει μία αλυσίδα αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία και διαταράσσουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ιδίως σε ότι αφορά στα υγρά και τα αέρια καύσιμα και τα δημητριακά.
3. Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;
Το σύνολο του καταναλωτικού κοινού και των επιχειρήσεων.
4. Ποιοι είναι οι στόχοι της εν λόγω ρύθμισης;
Η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που προέρχεται από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, στην περίοδο της γεωπολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας αλλά και της συνεχιζόμενης αρνητικής επίδρασης της πανδημίας της νόσου COVID-19 στην παγκόσμια αγορά».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις