Τι σηματοδοτούν οι ‘βόμβες’ του ισχυρού άντρα του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Τα μηνύματα Τόμσεν σε κυβέρνηση και Ευρώπη. Στρώνεται το χαλί για τη (χρηματοδοτική) είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τι όρους θέτει ο Τόμσεν. Καθόλου τυχαία - χρονικά - η παρέμβαση του Δανού αξιωματούχου
- 12 Φεβρουαρίου 2016 11:24
Σαν “κεραυνός εν αιθρία” έπεσε το βράδυ της Πέμπτης το άρθρο – παρέμβαση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, για την Ελλάδα.
Ο Δανός αξιωματούχος, γνωστός για το άτεγκτο του χαρακτήρος του, προκάλεσε “σεισμό πολλών ρίχτερ” στο κυβερνητικό επιτελείο, αξιώνοντας μέτρα σοκ 4-5% του ΑΕΠ και νέες περικοπές συντάξεων, αλλά όχι αυξήσεις φόρων. Τα μέτρα που αντιστοιχούν στο 4-5% του ΑΕΠ μεταφράζονται σε παρεμβάσεις – μαμούθ έως 9 δισ. ευρώ, την επόμενη τριετία, την ώρα που η Αθήνα δίνει πραγματική μάχη για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Μπορεί η παρέμβαση Τόμσεν να “σόκαρε”, όμως για τους καλά γνωρίζοντες όχι μόνο δεν ήταν τυχαία, αλλά αντίθετα “ήρθε την κατάλληλη στιγμή”. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός πως Ελλάδα και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει πως θα συνεχιστεί η οικονομική τους “σχέση” και συνεργασία, ακόμη δεν έχει υπογραφεί επισήμως καμία νέα σύμβαση (μνημόνιο).
Υπενθυμίζεται εδώ ότι από την υπογραφή του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας (το καλοκαίρι) μέχρι και σήμερα, το ΔΝΤ μετέχει μόνο με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου και όχι χρηματοδοτικά. Η Αθήνα αλλά και το Ταμείο έχουν εκφράσει τη βούληση για συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης του ελληνικού προγράμματος, αλλά μόνο στα λόγια, γιατί ακόμη στα χαρτιά δεν υπάρχει τίποτα.
Αυτό που επί της ουσίας έκανε ο Τόμσεν με το χθεσινό του άρθρο – βόμβα ήταν να περιγράψει τους όρους και τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το Ταμείο θα “μπει” και χρηματοδοτικά στο τρίτο πακέτο στήριξης της χώρας. Μένει να εκκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις – σε παράλληλο χρόνο και επίπεδο με την πορεία της πρώτης αξιολόγησης – προκειμένου να υπογραφεί το νέο μνημόνιο μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται εδώ πως το υπόλοιπο των δόσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα του Ταμείου, που ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται ποτέ να εκταμιευτεί. Το πρόγραμμα είναι ανενεργό εδώ και έναν χρόνο και οι δόσεις των 16 δισ. ευρώ έχουν ουσιαστικά χαθεί. Για αυτό και η ανάγκη για την υπογραφή νέας χρηματοδοτικής σύμβασης.
Ποιοι είναι όμως οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για να συμμετάσχει – και χρηματοδοτικά – στο τρίτο πρόγραμμα της χώρας; Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, συνοψίζονται σε δύο:
– Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη λήψη δύσκολων πολιτικών αποφάσεων, υλοποιώντας “γενναίες” μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, οι οποίες και θα περνούν μέσα από τον δύσκολο δρόμο της μείωσης των συντάξεων.
– Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
πηγή φωτογραφίας: intime