Το ΔΝΤ προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ
Διαβάζεται σε 4'
Στο 40% εκτιμάται φέτος η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με τον εμπορικό πόλεμο και τους δασμούς του Τραμπ να ανατρέπουν τις νόρμες του εμπορικού κόσμου.
- 22 Απριλίου 2025 17:22
Η παγκόσμια οικονομία “υποβάλλεται σε σοβαρό τεστ” ενώ “φέρει ακόμα σημαντικά σημάδια” από τα “σοβαρά σοκ των τελευταίων τεσσάρων ετών”, διαμηνύει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρινσάς, στη συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιείται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αναφερόμενο στους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης καθώς ο εμπορικός πόλεμος ωθεί την παγκόσμια οικονομία σε μια «σημαντική επιβράδυνση». Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ φέτος εκτιμάται πλέον στο 40%, υψηλότερη από την εκτίμηση του 25% τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.
Ανατρέπεται η παραδοσιακή τάξη του εμπορίου
«Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν αυξηθεί και είναι σαφώς προς την αρνητική πλευρά», δήλωσε ο οικονομολόγος Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρινσάς κατά τη συνέντευξη Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον. Οι προοπτικές ανάπτυξης για τις ΗΠΑ έχουν υποβιβαστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία τους τελευταίους τρεις μήνες ενώ άλλοι οικονομολόγοι, για παράδειγμα από το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, προβλέπουν τώρα ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση φέτος. Η ανάπτυξη αναμένεται πλέον να φτάσει το 1,8% φέτος, από την πρόβλεψη του ΔΝΤ για 2,7% στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.
Η επιβολή δασμών και ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να ανατρέψει την παραδοσιακή τάξη του εμπορίου, σημειώνει το ΒΒC, ενώ θα έχει και ένα σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομική ανάπτυξη πολλών χωρών. Οι επιπτώσεις στο εμπόριο είναι άλλωστε και ο κύριος λόγος για τον οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη πολλών χωρών.
Ο Τραμπ δηλώνει ότι οι δασμοί θα ενθαρρύνουν τους Αμερικανούς καταναλωτές να αγοράσουν περισσότερα εγχώρια προϊόντα, να αυξήσουν τα έσοδα από φόρους και να οδηγήσουν σε τεράστια επίπεδα επενδύσεων στη χώρα. Ωστόσο, το ΔΝΤ ανέδειξε την πιθανή αρνητική επίδραση στο παγκόσμιο εμπόριο, δεδομένου ότι οι σύγχρονες αλυσίδες εφοδιασμού είναι τόσο διασυνδεδεμένες.
Άλλωστε, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, με ποιον τρόπο οι δασμοί βάζουν απανωτές τρικλοποδιές στο εμπόριο αφού οι πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως θα αποθαρρυνθούν από τις υψηλές χρεώσεις. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί αβεβαιότητα στις σύγχρονες αλυσίδες εφοδιασμού.
Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, αυτή η αυξημένη αβεβαιότητα θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να μειώσουν ή να αναστείλουν τις επενδύσεις τους. Εάν οι επιχειρήσεις δεν επενδύσουν, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθούν και να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους, κάτι που θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.
Η σημασία της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι “απέσυρε τις (αρχικές) προβλέψεις του” για την παγκόσμια οικονομία μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τους λεγόμενους “ανταποδοτικούς δασμού” σε άλλες χώρες. Παρά την αναστολή την οποία έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος για αρκετούς από τους δασμούς που ανακοινώθηκαν, το συνολικό επίπεδο των δασμών παραμένει εξαιρετικά υψηλό.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8% φέτος, από την προηγούμενη πρόβλεψη για 3,3%, και κατά 3,0% το 2026.
Επιπλέον, η αβεβαιότητα γύρω από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές οδηγεί σε “επανεκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας” από τις τράπεζες.
Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει επίσης τη σημασία της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών, μετά την επίθεση του Τραμπ στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ. Η αξιοπιστία των τραπεζών είναι “κρίσιμη”, ανέφερε ο Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρινσάς, συμπληρώνοντας πως μέρος αυτής της αξιοπιστίας βασίζεται στην ανεξαρτησία τους.