Το ΔΝΤ συζητά συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση

Το ΔΝΤ συζητά συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde walks during the Belt and Road Forum for International Cooperation in Beijing Sunday, May 14, 2017. (Lintao Zhang/Pool Photo via AP) AP

"Το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα", ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο οποίος επανέλαβε τις προϋποθέσεις για χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, στο πρόγραμμα. Τι είπε για τη λιτότητα και τα πλεονάσματα

Το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την εκταμίευση χρημάτων μέχρι και τις γερμανικές εκλογές άφησε ανοιχτό το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ Τζέρι Ράις τονίζοντας ότι, “είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν”.

Ξεκαθάρισε επίσης για πολλοστή φορά ότι οι βασικές προϋποθέσεις για να υπάρχει εισήγηση προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα είναι δύο:

– Η νομοθέτηση ενός ισχυρού πακέτου μεταρρυθμίσεων, κάτι που, όπως τόνισε, έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση

– Η παροχή σαφών εγγυήσεων από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για την βιωσιμότητα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τόνισε ότι σε αυτό σημείο, η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο να εκπληρωθεί η δεύτερη προϋπόθεση δηλαδή η βιωσιμότητα του χρέους

«Αυτό που έχουμε πει είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν μπορούν να υποστηρίξουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μακροπρόθεσμα ο στόχος αυτός δεν είναι βιώσιμος”, καθώς όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου “θα πρέπει να επιβληθεί πολύ μεγαλύτερη λιτότητα στον ελληνικό λαό”.

Κατά την άποψη του Ταμείου, που έχει διατυπωθεί πολλάκις, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθεί για να δημιουργηθεί δημοσιονομική περιθώριο για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων.

Όπως τόνισε ωστόσο, “το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη” και συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ εξετάζει όλες τις επιλογές εντός των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του. “Πράγματι έχουμε κανόνες και πρακτικές, αλλά όπως αποδεικνύεται από την ιστορία του Ταμείου, προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα”.

Στην κατεύθυνση αυτή παραδέχθηκε ότι το Ταμείο δεν ζητά την εφαρμογή μέτρων για το ελληνικό χρέος από τώρα αλλά τις λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν το ταμείο να κάνει μια θετική έκθεση βιωσιμότητας.

Αρνήθηκε πάντως την κατηγορία ότι το Ταμείο εξυπηρετεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Γερμανίας τονίζοντας ότι οι άνθρωποι του διεθνούς οργανισμού συζητούν και προσπαθούν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για ένα κράτος μέλος του Ταμείου όπως είναι η Ελλάδα .

Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του ότι μέχρι και τις 15 Ιουνίου μπορεί να βρεθεί λύση και για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

(Φωτό: Lintao Zhang/Pool Photo via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα