Το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να συνεχίσει τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και παραμένει πλήρως εμπλεκόμενο

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) διαβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτή την εβδομάδα ότι το ΔΝΤ σκοπεύει να παραμείνει με εποικοδομητικό τρόπο εμπλεκόμενο στις συνομιλίες για την βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε με τον Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και του είπε ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να συνεχίσει τη συμμετοχή του, ανέφερε ο εκπρόσωπος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Όπως είχε αναφέρει και νωρίτερα το NEWS 247, ανεξάρτητα από την οξύτητα των χθεσινών δηλώσεων Σόιμπλε, κοινή συνισταμένη Γερμανίας , Ολλανδίας αλλά και των Ευρωπαϊκών θεσμών, είναι ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και ότι για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα, που μπορεί να φτάσουν τα 4,5 δις ευρώ.

Συμμετοχή του ΔΝΤ αλλιώς διακοπή του προγράμματος είναι το τελεσίγραφο, που θέτουν ανοιχτά πλέον Γερμανία, Ολλανδία προς την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών πήρε χθες πίσω το ενδεχόμενο που είχε αφήσει ο ίδιος ανοιχτό, για ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε περίπτωση οριστικής άρνησης του ΔΝΤ. Χθες είπε ότι χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σταματά το σημερινό πρόγραμμα και ο ίδιος δεν προτίθεται να εισηγηθεί ένα επόμενο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ολλανδία, έχει διαμηνύσει τόσο σε επίπεδο ηγετών όσο και σε επίπεδο υπουργών, ότι χωρίς το ταμείο στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να εγκρίνει επόμενη δόση για την Ελλάδα ακόμη και αν καταφέρει με κάποιο τρόπο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Οι δύο χώρες, απαιτούν την παρουσία του ταμείου αρνούνται όμως να ολοκληρώσουν την λύση για την ελάφρυνση του χρέους και να συζητήσουν έστω για πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους . Και οι δύο αυτές χώρες είχαν συνυπογράψει το κείμενο του τελευταίου Eurogroup με το οποίο επέβαλαν στην Ελλάδα την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και αποτύπωση νέων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής με τα οποία η Ελλάδα θα υποστηρίξει στο μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Μόλις όμως η Ελλάδα προσήλθε προσφέροντας όσα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, το σενάριο άλλαξε και πλέον προτεραιότητα έχει η συμμετοχή του ΔΝΤ με το λογαριασμό να έχει αποδέκτη μόνο την Αθήνα.

Μέτρα βλέπει ο πλέον φιλικός από τους δανειστές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κοινοτικός αξιωματούχος προσπαθούσε χθες να «χρυσώσει το χάπι». Τόνιζε ότι πλέον η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει έστω και κάποια από τα μέτρα που ζητά το ταμείο από τώρα. Εκτιμούσε πάντως ότι η εκτίμηση ότι το ύψος των μέτρων θα φτάνει τα 4,5 δις ευρώ είναι υπερβολική και ότι τα μέτρα που θα απαιτηθούν θα είναι πολύ λιγότερα.

Η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται στις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη και συνεχίζει να ζητά ελάφρυνση του χρέους. Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας προσπαθεί να σταθεί στην μέση των παραπάνω εκτιμήσεων και κάνει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί με τα υφιστάμενα μέτρα να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για ένα διάστημα τριών έως και πέντε ετών. Ταυτίζεται όμως με Γερμανία στο ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει ενεργό παρουσία στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στη Δευτέρα που θα συνεδριάσει το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τον προσδιορισμό των κανόνων της βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, αλλά και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου. Χωρίς να έχει καθοριστεί το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να επιχειρήσει να έχει μια σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Μέχρι οι διαπραγματεύσεις να “ξεκολλήσουν” από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να αφήσουν πίσω το αρνητικό κλίμα που έχει προκληθεί, βλέποντας πως η πίεση ενδεχομένως να είναι και τεχνητή – λόγω της τελικής ευθείας που έχει μπει η αξιολόγηση – στρέφοντας το βλέμμα στους υποστηρικτές της χώρας, όπως ο Μάριο Ντράγκι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα