Το ΔΝΤ, το χρέος και το δίλημμα του Βερολίνου

Το ΔΝΤ, το χρέος και το δίλημμα του Βερολίνου
ΒΕΛΓΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ε.Ε.) Eurokinissi

Το μπρά ντε φερ μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου για το ελληνικό χρέος μετά τις Γερμανικές εκλογές, θα κρίνει τελικά αν το τρίτο πρόγραμμα θα είναι μετά ΔΝΤ ή άνευ

Το αν θα «αντέξει» η νέα Κυβέρνηση του Βερολίνου τα μέτρα που θα ζητήσει το ΔΝΤ για το χρέος, θα κρίνει αν το Ταμείο, υπογράψει τελικά πλήρες πρόγραμμα με την Ελλάδα ή αν το πρόγραμμα του ESM θα ολοκληρωθεί χωρίς την «επίσημη» παρουσία του.

Η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε χθες το ΔΣ του Ταμείου, μεταξύ άλλων και για την παρουσία της στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, αλλά και τον συμβιβασμό, που έγινε για την παρουσία του Ταμείο κατ’ απαίτηση κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Πρότεινε και επίσημα την κατ’ αρχήν έγκριση μέχρι και τις 27 Ιουλίου, ενός 14μήνου προγράμματος με την Ελλάδα, με μια συμβολική χρηματοδότηση της τάξης των 2 δισ. δολαρίων, τα οποία δεν θα εκταμιευτούν αν πρώτα δεν υπάρχουν σαφή μέτρα για το χρέος.

Πληροφορίες όμως από άτομα που έχουν καλή γνώση από την λειτουργία του Ταμείου, τόνιζαν ότι είναι αμφίβολο αν τελικά το ΔΣ εγκρίνει το πρόγραμμα ως το τέλος Ιουλίου ή αν θα περιμένει να πάρει τις αποφάσεις του μετά τις Γερμανικές εκλογές. Τούτο, με δεδομένο πλέον ότι μετά τον Σεπτέμβριο οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί πλέον ότι θα πρέπει να δώσουν λύση για το ελληνικό χρέος.

Η κατ’ αρχήν έγκριση προγράμματος, απαιτεί μια ξεκάθαρη δέσμευση από τους δανειστές της Ελλάδας (δηλαδή του Eurogroup), για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, έστω και αν τα μέτρα αυτά έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστούν το 2018. Σε αυτή την φάση, το ίδιο το ταμείο έχει παραδεχθεί δια στόματος της κ Λαγκάρντ, ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη σαφήνεια για τα μέτρα και κατά συνέπεια μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο (δηλαδή μετά τις Γερμανικές εκλογές), θα είναι δύσκολο να εγκρίνει έστω και κατ’ αρχήν πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ βέβαια, η Ελλάδα θα έχει πάρει τα 7,7 δισ. από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν στο Λουξεμβούργο, για να καλύψει με τα 6,9 δις τις υποχρεώσεις χρέους και με 800 εκ ευρώ μέρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

Το μετεκλογικό δίλημμα του Βερολίνου

Αν λοιπόν το Ταμείο, αποφασίσει να πάρει αποφάσεις μετά τις Γερμανικές εκλογές, τότε το Βερολίνο θα βρεθεί σε δίλημμα. Η λύση που προτείνει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι «ανυπόφορα ακριβή» σύμφωνα με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης και θα πρέπει να συζητηθεί περισσότερο.

Το δίλημμα θα είναι, αν η γερμανική κυβέρνηση θα επωμιστεί το κόστος μιας ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα ή θα προτιμήσει να περάσει από την Βουλή μια θεμελιώδη τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Από την άλλη, το ίδιο το Ταμείο έχει απορρίψει ήδη τις λύσεις που έχει φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο ESM, διαφωνώντας και στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δεν είναι επίσης λίγοι αυτοί που αναθερμαίνουν από καιρού εις καιρό, το σενάριο της «αξιοπρεπούς αποχώρησης» του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα. ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι και ο αρχιτέκτονας των δύο πρώτων προγραμμάτων με την Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν. Αν υπήρχε μια λύση συμβιβασμού με τις προτάσεις του ESM, τότε δεν θα είχαμε φτάσει να συζητούμε για κατ’ αρχήν έγκριση προγράμματος.

Μια άρνηση της Γερμανίας και άλλων χωρών να δεχθούν την πρόταση του ΔΝΤ, δίνει όλα τα χαρακτηριστικά μια αξιοπρεπούς εξόδου από το ελληνικό πρόγραμμα, αφού οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται να συζητήσουν σοβαρά για το ελληνικό χρέος .

Ο ίδιος ο κ Σόίμπλε σε ανύποπτο χρόνο, όταν ακόμη η ελληνική πλευρά αρνούνταν να υιοθετήσει τα πρόσθετα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ για το 2019 -2020, είχε πει ότι θα μπορούσε δυνητικά να μην ενταχθεί στο πρόγραμμα το ΔΝΤ και να συντάσσονταν ένα νέο πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε όμως τότε ότι το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να εγκριθεί από την Γερμανική Βουλή και ότι ο ίδιος δεν προτίθετο να εισηγηθεί κάτι τέτοιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα