Το ‘Erasmus’ των νέων επιχειρηματιών
Μέχρι σήμερα, η λέξη Erasmus, ήταν συνδεδεμένη με το γνωστό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να ζήσουν και να εργαστούν για ένα διάστημα στο εξωτερικό.
- 04 Οκτωβρίου 2017 15:07
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες» (Erasmus for Young Entrepreneurs), το οποίο παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και αφορά σε όσους έχουν ένα έτοιμο επιχειρηματικό πλάνο, όσους λειτουργούν ήδη μια νέα επιχείρηση αλλά και όσους είναι έμπειροι επιχειρηματίες.
Η ιδέα του προγράμματος είναι η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων αλλά και η δικτύωση μεταξύ επιχειρηματιών. Συμμετέχουν 36 χώρες και οι μέχρι στιγμής αιτήσεις από όλη την Ευρώπη φτάνουν τις 16.000.
Πώς λειτουργεί και ποιους αφορά
Ένας νέος επιχειρηματίας μπορεί να κάνει αίτηση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus επισυνάπτοντας το βιογραφικό του σημείωμα αλλά και το επιχειρηματικό του σχέδιο, το οποίο θα αξιολογηθεί. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επισκεφθεί κάποιο από τα οκτώ σημεία επαφής που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ηράκλειο. Εκεί, οι διαμεσολαβητές θα τον καθοδηγήσουν για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει. Αφού επιλέξει τη χώρα στην οποία
θέλει να πάει βρίσκοντας μια επιχείρηση από την οποία θεωρεί ότι θα επωφεληθεί, μέσω των σημείων επαφής έρχεται σε επικοινωνία με τον αντίστοιχο «επιχειρηματία υποδοχής». Εφόσον οι δύο επιχειρηματίες αποδέχονται την υλοποίηση του προγράμματος, υπογράφεται μια μεταξύ τους συμφωνία.
Το πρόγραμμα διαρκεί από έναν έως και έξι μήνες. Ο νέος επιχειρηματίας μεταβαίνει στη χώρα στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση που έχει επιλέξει και μένει εκεί, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του δίπλα στον επιχειρηματία υποδοχής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά οικονομικά τον νέο επιχειρηματία, δίνοντας του για το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στο εξωτερικό, από 500 ως 1.100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το κόστος ζωής της χώρας στην οποία θα διαμένει. Παράλληλα, οι διαμεσολαβητές παρακολουθούν αν τηρούνται οι όροι του προγράμματος και από τις δύο πλευρές.
Φυσικά εκτός από τους νέους επιχειρηματίες, αίτηση συμμετοχής μπορεί να κάνουν και έμπειροι, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δεχτούν στην επιχείρησή τους έναν καινούριο στον χώρο, στοχεύοντας στην ανταλλαγή ιδεών και την ανανέωση της επιχείρησής του.
Μέχρι σήμερα, περίπου 500 Έλληνες έχουν αιτηθεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ η χώρα βρίσκεται στην 5 η θέση της κατάταξης σε ποσοστό συμμετοχής. Στην κορυφή της λίστας, βρίσκεται η Ιταλία, με την Ισπανία και τη Ρουμανία να κολουθούν.
«Απαραίτητη εμπειρία για κάθε νέο επιχειρηματία»
«Όταν λέμε νέος επιχειρηματίας, δεν εννοούμε απαραίτητα ηλικιακά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οποιονδήποτε ξεκινά μια νέα επιχείρηση, όποια κι αν είναι η ηλικία του. Μάλιστα η επαφή μεταξύ των επιχειρηματιών οδηγεί αρκετές φορές σε εμπορικές συνεργασίες μεταξύ των δύο επιχειρήσεων, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος» είπε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η Κλημεντίνη Διακομανώλη, προϊσταμένη της υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αθήνα.
Μιλώντας στο News 24/7 ο Μιχάλης Κόκκινος, ένας από τους επιχειρηματίες που συμμετείχε στο πρόγραμμα και βρέθηκε για 3 μήνες στην Ισπανία, δήλωσε: « Είχα ξεκινήσει ήδη επιχειρηματική δραστηριότητα πριν μπω στο πρόγραμμα. Έζησα δίπλα σε έναν έμπειρο του ίδιου κλάδου, βλέποντας πώς πρέπει να σκέφτεται ένας επιχειρηματίας. Παράλληλα έλυσα αρκετά τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζα στην καθημερινότητα. Ήταν πολύ σημαντική εμπειρία, γιατί ανέπτυξα το αντικείμενο μου, βρήκα νέους επιχειρηματικούς δρόμους και δημιούργησα σχέσεις με ανθρώπους από άλλες χώρες. Νομίζω μια τέτοια εμπειρία επιβάλλεται για έναν νέο στον χώρο.
Ήμουν σε καθημερινή βάση δίπλα στον Ισπανό επιχειρηματία βλέποντας την λειτουργία της εταιρείας. Σου αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι. Σε χαλαρώνει γιατί σαν νέος επιχειρηματίας δεν κοιμάσαι τα βράδια, έχεις άγχος. Όλες οι απαντήσεις όμως, σου δίνονται όταν κάτσεις δίπλα σε έναν έμπειρο. Σε βοηθάει να υλοποιήσεις ή να βελτιστοποιήσεις την ιδέα σου. Ακόμα και να την αλλάξεις για να την κάνεις πιο επιτυχημένη».
Λαμβάνοντας υπόψη πιθανό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας στο να απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα από την επιχείρησή του, το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί και σε διακεκομμένα χρονικά διαστήματα, εντός ενός έτους. Μπορεί δηλαδή κάποιος να μεταβεί στο εξωτερικό για μια εβδομάδα, να επιστρέψει στην επιχείρησή του και να φύγει ξανά όποτε μπορέσει.
Το Erasmus για νέους επιχειρηματίες (EYE), δεν απευθύνεται σε πολυεθνικές εταιρείες, αλλά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, των οποίων η επιχείρηση απασχολεί μέχρι 250 άτομα και έχει κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατομμύρια ευρώ. Καλύπτει όλους τους κλάδους, στον πρωτογενή τομέα, τις υπηρεσίες κλπ, με τις μεγαλύτερες προτιμήσεις προς το παρόν να εστιάζονται -σύμφωνα με τα στοιχεία- στους τομείς της διαφήμισης και επικοινωνίας, της πληροφορικής, του τουρισμού και της Αρχιτεκτονικής.