Το Eurogroup βγάζει τη θηλιά του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα
Πλήρη δημοσιονομική ευελιξία για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό δίνει το Eurogroup στην Ελλάδα. O Μάριο Σεντένο διαβεβαίωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ότι "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και παραπάνω για να αντιμετωπίσουμε την κρίση".
- 16 Μαρτίου 2020 23:32
Τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τη μέγιστη δυνατή δημοσιονομική ευελιξία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την επιδημία του κορονοϊού δίνει στην Ελλάδα το Eurogroup, όπως τόνισε στην εισαγωγική του δήλωση ο Πρόεδρος του Οργάνου Μάριο Σεντένο, ο οποίος έδωσε εύσημα στη χώρα μας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων όπως αυτή καταγράφεται στην πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που εγκρίθηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.
Ο κ Σεντένο είπε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τον δημοσιονομικό της στόχο φτάνοντας το 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Γι’ αυτό, υπογράμμισε, θα πρέπει να έχει όλο το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο να στηρίξει την οικονομία της. Δεν θέλησε πάντως να καθορίσε ποιο θα είναι το ποσό που θα μπορεί να δαπανήσει για τη στήριξη του συστήματος υγείας της καθώς και για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της.
Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως δεν ισχύει ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ έλαβε και το “πράσινο φως” για την εξαίρεση των επιπλέον δαπανών για το μεταναστευτικό.
Προανήγγειλε νέα πακέτα μέτρων στήριξης της οικονομίας που θα εξειδικευτούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Με ιδιάιτερα θερμά λόγια αναφέρθηκε στην Ελλάδα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ: Είπε ότι σήμερα εγκρίθηκε μια πολύ θετική πέμπτη έκθεση για την ελληνική οικονομία και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δυστυχώς πέρα από τον κοροναϊό να αντιμετωπίσει και το προσφυγικό. «Η Ελλάδα θέλει βοήθεια σε αυτό το πεδίο» ανέφερε και έδωσε εύσημα στην προσπάθεια επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων παρά τις εισροές προσφύγων και μεταναστών.
Για την ΕΕ και τα μέτρα που εγκρίθηκαν, ο κ. Σεντένο επισήμανε πως τα εν λόγω μέτρα – που αποτελούν το σύνολο των προτάσεων της Κομισιόν, της ΕΤΕπ και όχι μόνο – συνοδεύονται από την απόφαση για ελαστικοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ελαστικοποίηση που θα είναι αναγκαία» για να καταπολεμηθεί η κρίση, αλλά και θα αλλάξουν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ανέφερε.
Στην κοινή δήωση τονίζεται ότι οι εθνικές αρχές θα επιτρέψουν τη λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών και, επιπλέον, θα εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του COVID-19 και ότι δεν θέσουν σε κίνδυνο τα οικονομικά και κοινωνικά μας επιτεύγματα. Στον βαθμό που απαιτείται από την εξέλιξη της κατάστασης σε κάθε χώρα, θα εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα όπως:
– Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τη συγκράτηση και τη θεραπεία της νόσου. Θα διατεθούν επαρκείς πόροι στους τομείς της υγείας μας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας.
– Υποστήριξη της ρευστότητας για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές και έλλειψη ρευστότητας, ιδίως οι ΜΜΕ και οι επιχειρήσεις σε τομείς και περιοχές που πλήττονται σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του τουρισμού – αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, δημόσιες εγγυήσεις για να βοηθήσουν τις εταιρείες να δανειστούν, δημόσιες συμβάσεις
– Υποστήριξη των εργαζομένων που έχουν πληγεί για την αποφυγή της απασχόλησης και των απωλειών εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης στήριξης της εργασίας, της επέκτασης των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας και της αναβολής πληρωμής του φόρου εισοδήματος.
Οι συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συμπληρώσουν τα εθνικά μέτρα.
Στο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται: «Καλωσορίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για μια πρωτοβουλία επένδυσης Corona Response Investment Initiative, που απευθύνεται σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ΜΜΕ, αγορές εργασίας και άλλα ευάλωτα τμήματα των οικονομιών μας, και να διαθέσει επιπλέον 28 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, αυτές τις δαπάνες. Συμφωνήσαμε με την ανάγκη να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές το συντομότερο δυνατό. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής και της Ομάδας ΕΤΕπ να κινητοποιήσουν δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης για 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, υποστηριζόμενες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με την ενίσχυση των προγραμμάτων για την εγγύηση τραπεζικών πιστώσεων προς τις ΜΜΕ.
Υποστηρίζουμε επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Επιτροπής και της Ομάδας ΕΤΕπ να αυξήσουν το ποσό αυτό έως και 20 δισ. ευρώ, το οποίο θα φτάσει σε άλλες 150.000 επιχειρήσεις.
Χαιρετίζουμε επίσης τις τρέχουσες εργασίες για τη διάθεση περαιτέρω πόρων όσο το δυνατόν ταχύτερα και τη βελτίωση της ευελιξίας των μοχλευμένων χρηματοπιστωτικών μέσων.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Ομίλου ΕΤΕπ να καταλύσει 10 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε ΜΜΕ και μεσαίες επιχειρήσεις για δικό τους λογαριασμό και να επιταχύνει την ανάπτυξη άλλων 10 δισ. ευρώ που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Καλούμε την ΕΤΕπ να ενισχύσει και να επιταχύνει περαιτέρω τον αντίκτυπο των διαθέσιμων πόρων, μεταξύ άλλων μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας με τις εθνικές τράπεζες ανάπτυξης.
Χαιρετίσαμε επίσης τη δέσμη των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα με στόχο την υποστήριξη της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, την ομαλή παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία και την αποφυγή κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών στη ζώνη του ευρώ προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Πέρα από την άμεση, στοχοθετημένη αντίδραση, εργαζόμαστε για όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει μόλις υποχωρήσει ο κορονοϊός.
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να προβληματιστούμε για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών στρατηγικών αλυσίδων αξίας μας για την καλύτερη προστασία της Ευρώπης από τις διαταραχές των προϊόντων και των κεφαλαιαγορών στο μέλλον. Έχουμε ήδη ενισχύσει σημαντικά το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεών μας, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία του ΕΜΣ.
Σήμερα, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τις εργασίες μας για την περαιτέρω ενίσχυση της αρχιτεκτονικής και της ανθεκτικότητας στις κρίσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι κοινόχρηστοι κανόνες μας θα υποστηρίξουν αυτή την απάντηση. Ειδικότερα, συζητήσαμε την εφαρμογή του ΣΣΑ, τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τους κανόνες προληπτικής εποπτείας»