Το υπ. Ναυτιλίας κρατά στο “τραπέζι” τον ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά

Διαβάζεται σε 7'
Το υπ. Ναυτιλίας κρατά στο “τραπέζι” τον ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά
Αναχώρηση αδειούχων από το λιμάνι του Πειραιά ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ψηλά στην ατζέντα της πολιτείας η νησιωτικότητα και τα ακτοπλοϊκά. Οι στόχοι για τον ΦΠΑ στα εισιτήρια.

Ανοικτό, αλλά με μακρύ ορίζοντα είναι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά των ΙΧ με βάση τις δηλώσεις, που έκανε, το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης μετά την επίσκεψή του στο λιμάνι του Πειραιά και στο Α’ Λιμενικό Τμήμα (Ακτή Τζελέπη) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Ουσιαστικά “απαντώντας” σε δημοσιεύματα που βασίστηκαν σε πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών και έθεταν το όλο ζήτημα “εκτός ατζέντας” λόγω του δημοσιονομικού βάρους που υπάρχει και προσδιοριζόταν στα 100 εκατ. ευρώ ο υπουργός Ναυτιλίας επανήλθε το πρωί με δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε: «Όπως είπα και στη Βουλή πριν δύο μέρες, είμαστε σε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του ΦΠΑ. Θα δούμε τη γενικότερη οικονομική πολιτική, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα υπάρξει μια γενική κυβερνητική απόφαση».

Πάντως σε σχέση με το δημοσιονομικό βάρος του μέτρου ποικίλουν οι εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται, το όλο θέμα παραπέμπεται για τη νέα χρονιά.

Ερωτηθείς για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται προς αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι, έχουν ήδη γίνει γύρω στους 1.500 ελέγχους και έχουν εντοπιστεί περίπου 21-23 παραβάσεις, οι οποίες έχουν τιμωρηθεί.

«Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και για αυτόν τον λόγο, μια περίπτωση κατέληξε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένουμε την απόφασή της έτσι ώστε αυτή η καταγγελία, αν ισχύει, όντως να τιμωρηθεί με πάρα πολύ αυστηρό τρόπο για να στείλουμε και το μήνυμα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ΦΠΑ

Πάντως για φέτος, καθώς μεγάλος αριθμός εισιτηρίων, έχει εκδοθεί, η όλη συζήτηση γίνεται “επί χάρτου” για το ΦΠΑ στα ΙΧ, αν και βοηθά για την παρουσίαση όλων των πτυχών του ζητήματος. Ωστόσο εν όψει και ΔΕΘ αλλά και της προσπάθειας για στήριξη της νησιωτικότητας, όπως αποτυπώθηκε και στο διάλογο που είχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα, αναμένονται περαιτέρω επεξεργασίες.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας μιλώντας, την περασμένη Δευτέρα, στη Βουλή ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφέρθηκε στο ζήτημα.

Όπως, χαρακτηριστικά, δήλωσε, ο κ. Στυλιανίδης “γίνεται παράλληλα διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εναρμονιστεί ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα και στις μηχανές, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/542”.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των ΙΧ είναι στο 24% και η συζήτηση που γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες είναι να μειωθεί στο 13%. Να σημειωθεί επίσης ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας μπορεί να ελέγξει εάν αυτή η μείωση θα περάσεις το εισιτήριο καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες υποχρεούνται εντός τριών ημερών να ενημερώνουν για κάθε αναπροσαρμογή του εισιτηρίου τους.

Η ακτοπλοΐα, πάντως, έχει, με βάση παράγοντές της, την ετοιμότητα να περάσει τις σχετικές μειώσεις ΦΠΑ, αμέσως στην αγορά. Ωστόσο πάντα μια τέτοια κίνηση εκλείπει έναν μόνο παράγοντα “ακρίβειας” καθώς για τη διαμόρφωση της τιμής παίζουν πάντα ρόλο τα καύσιμα, αλλά και οι ρυθμιστικές δεσμεύσεις λόγω πράσινης μετάβασης.

Εκπτώσεις και μειώσεις

Αναλυτικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο κ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι οι τιμές στα στα εισιτήρια των συμβατικών πλοίων είναι σταθερές και ελαφρά μειούμενες και αυξημένες στα ταχύπλοα και στις ενδονησιωτικές συνδέσεις.

Να σημειωθεί, ότι με βάση πηγές της ακτοπλοΐας, το 35% των εισιτηρίων που διατίθενται, ειδικά σε συμβατικά πλοία, είναι σε διαδικασία εκπτώσεων (κοινωνικά κριτήρια, πρόγραμμα πιστότητας, προσφορές κτλ).

Πάντως, ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να επεκτείνουν τις ειδικές εκπτώσεις και προσφορές. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πρόσφατη επιστολή που απηύθυνε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία ζήτησε στενότερη συνεργασία και τη διερεύνηση συγκεκριμένης καταγγελίας για ενδεχόμενη παράνομη συμπεριφορά (εναρμονισμένες πρακτικές κ.α.).

Και πρόσθεσε: “Την ίδια στιγμή με την ιδιότητα μου ως πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανα κρούσεις στην DG Competition και σας ομολογώ ότι είναι απογοητευτικές οι ενδείξεις για να μπορέσω να προχωρήσω ή εγώ ή ο Υπουργός Οικονομικών σε πλαφόν”. . Πάντως κράτη μέλη όπως η Ιταλία έχουν βρει “φόρμουλες” ενισχύσεων για την ακτοπλοΐα, κάτι που μειώνει τα τελικά κόστη. Αυτό αποτελεί ένα σημείο που ο κλάδος αναφέρει στα όσα επισημαίνει στην κυβέρνηση.

Πάντως, στην εισήγησή του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χαρακτήρισε ως καθοριστική τη συμβολή του Παρατηρητηρίου Τιμών, το οποίο σχεδιάζεται προσεκτικά και τις προσεχείς ημέρες θα λειτουργήσει πλήρως και δημόσια. Κατέθεσε μάλιστα στα Πρακτικά και πρόσφατη Έκθεση, που έχει τη μορφή Εβδομαδιαίου Δελτίου Τύπου, στην οποία καταγράφονται οι μέσες εβδομαδιαίες τιμές ναύλων και οι μέγιστες τιμές αυτών σε ενδεικτικές συνδέσεις, για το διάστημα από 03.06.2024 έως 09.06.2024.

Στο πλαίσιο δε του ελέγχου της υποχρέωσής τους αυτής από 01/06/24 έως 19/07/24 έγιναν 1.456 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 21 περιπτώσεις αντικανονικότητας. Ο Υπουργός παρατήρησε πάντως πως από πλευράς συνθηκών ανταγωνισμού η ελληνική αγορά δεν ανήκει ακόμα στις ώριμες αγορές. Όπως επισήμανε “είναι παρατηρημένο εδώ και πολλά χρόνια πως σε όλους τους διαγωνισμούς δεν προσέρχονται ξένες εταιρείες. Αυτό συμβαίνει λόγω μικρών περιθωρίων για κέρδος, αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητας και των απαιτήσεων των ελληνικών θαλασσών”.

Παράλληλα απάντησή του σε ερώτηση βουλευτή στη Βουλή ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σύνδεση ακόμα και του τελευταίου νησιού καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, η συνολική δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε από 90 εκατομμύρια το 2019 σε 154 φέτος.

Και κατέληξε: “Οφείλουμε να λειτουργούμε μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οδηγιών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είμαι μιας γενιάς που έζησε τι σημαίνει σοβιετικό μοντέλο και υπαρκτός σοσιαλισμός. Υπάρχει ενδεχόμενο αν περάσουμε σε μια τέτοια λογική και να έχουμε πλαφόν για όλα, να καταλήξουμε να ελέγχουμε την αισχροκέρδεια αλλά να μην έχουμε προϊόντα. Κι εγώ ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν θέλω ποτέ να δω νησιά να μην έχουν διασυνδεσιμότητα ούτε με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά ούτε και με τα άλλα νησιά”.

Η Ασφάλεια

Παράλληλα, ως μεγαλύτερη προτεραιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χαρακτήρισε, επίσης, τα θέματα ασφάλειας ο Υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης κατά την επίσκεψή του χθες στο Λιμενικό Τμήμα στην Ακτή Τσελέπη,. Ο Υπουργός σημείωσε ότι «όπως έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη, τα θέματα ασφάλειας και ειδικά στην ακτοπλοΐα, είναι μη διαπραγματεύσιμα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής. Αυτό ξεκινήσαμε από την αρχή και αυτό θα συνεχίσουμε».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης με τους επιτελείς του Υπουργείου και της Λιμενικής Αρχής Πειραιά, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα ασφάλειας.

Ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε από την ιεραρχία του Λιμεναρχείου για την κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη θερινή περίοδο και για όλες τις διαδικασίες ελέγχου και επιθεωρήσεων που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. Συνεχάρη, επίσης, τα στελέχη του Λ.Σ. για το σημαντικό τους έργο και για την σημαντική συμβολή τους στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των δρομολογίων της ακτοπλοΐας και την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων τάξης και ασφάλειας.

Τον κ. Στυλιανίδη, συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Διοικητής της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Κωνσταντίνος Γιαλελής, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Δρακούλης Κούβαρης, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα