Το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο
Θετική εξέλιξη για τις τρεις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που αφορούν τους Νέους Γεωργούς, την αγροτική οδοποιία και τα εγγειοβελτιωτικά έργα.
- 02 Οκτωβρίου 2018 09:55
Πολύ καλές προοπτικές για τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου, διαγράφονται από τη θετική εξέλιξη που υπάρχουν για τρεις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Οι δράσεις αυτές αφορούν τους Νέους Γεωργούς, την αγροτική οδοποιία και τα εγγειοβελτιωτικά έργα.
Για τις δύο πρώτες έχουν καλυφθεί πλήρως οι προϋπολογισμοί και οι αυξήσεις τους που εξασφαλίστηκαν με παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται και για την 3η δράση, με βάση το μεγάλο ενδιαφέρον που διαπιστώθηκε από τους Τ.Ο.Ε.Β. της Ηπείρου, στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020». Η ενημέρωση έγινε από στελέχη της Ε.Υ.Δ. και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.
Όσον αφορά το πρόγραμμα Νέων Γεωργών η προσπάθεια που είχε καταβληθεί πέρυσι, με τις ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά Δήμο, έχει αποδώσει αποτελέσματα καθώς έχουν υποβληθεί 748 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, οι οποίες – σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία της αξιολόγησης- στη συντριπτική τους πλειοψηφία γίνονται δεκτές. «Είναι σημαντικό πράγμα για την Ήπειρο να έχουμε περί τους 1.000 νέους αγρότες (μαζί με όσους εντάχθηκαν στην πρώτη πρόσκληση) και ως Περιφέρεια έχουμε μεγάλη ευθύνη για να τους εξασφαλίσουμε καλές προοπτικές για την εργασία τους», ανέφερε στη σύντομη τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Για την τρέχουσα πρόσκληση για τις «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» ο Περιφερειάρχης εξήγησε πώς ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 4,61 εκ. ευρώ και αφορά κυρίως εκσυγχρονισμό υπαρχόντων αρδευτικών έργων, που περιλαμβάνει και ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων (φωτοβολταϊκά κλπ). Αναφέρθηκε στη συνδρομή της Περιφέρειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα δικτύων των ΤΟΕΒ, με την αντικατάσταση/επισκευή αντλιών, ηλεκτρικών πινάκων κ.ά. για να καταλήξει λέγοντας ότι
«πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία εκσυγχρονισμού των αρδευτικών έργων που σήμερα λειτουργούν, για αυτό και θα πρέπει να κατατίθενται ολοκληρωμένοι φάκελοι προς ένταξη».
Για τα έργα αγροτικής οδοποιίας, έγινε γνωστό ότι επιτεύχθηκε υπερδέσμευση (αύξηση 100%) του αρχικού προϋπολογισμού και τελευταία εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι από αδιάθετους άλλων περιφερειών και έτσι εντάχθηκαν και οι δύο επιλαχούσες προτάσεις των Δήμων Νικ. Σκουφά και Μετσόβου.
Στην ενημερωτική συνάντηση παραβρέθηκαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Ανταγωνιστικότητας των Αγροτικών Προϊόντων Κων. Ντέτσικας, οι Δήμαρχοι Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, Φιλιατών Σπ.Παππάς, Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, Μετσόβου Κων. Τζαφέας, Ζαγορίου Βασ. Σπύρου, οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Β. Μέγα και Ηγουμενίτσας Μιχ. Γκίκας, Κόνιτσας Γ. Καλλιντέρης, Σουλίου, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι από τους ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ και υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST.GR