Το πακέτο Μοσκοβισί
Πίεση στο ΔΝΤ να δεχθεί την καλύτερη απόδοση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και νομοθέτηση προληπτικών μέτρων σε περίπτωση συμφωνίας "πακέτο" μετέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί στην Ελλάδα. Τι ειπώθηκε για την αγορά εργασίας και τις ομαδικές απολύσεις
- 15 Φεβρουαρίου 2017 16:13
Η εξασφάλιση της δέσμευσης ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αν της παρουσιαστεί τη Δευτέρα μια συμφωνία πακέτο ήταν η βασική αποστολή του Γάλλου επιτρόπου κ. Πιέρ Μοσχοβισί κατά την επίσκεψη αστραπή που έκανε σήμερα στην Ελλάδα.
Σε όλες τις συναντήσεις του ο κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος έδινε τη διαβεβαίωση ότι λίγο πριν υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχει μια συνολική – όχι απαραιτήτως εύκολη – λύση για αξιολόγηση, προληπτικά μέτρα, χρέος και πλεονάσματα.
Δεσμεύονταν επίσης να ασκήσει πίεση προς το ΔΝΤ να δεχθεί την καλύτερη του αναμενόμενου απόδοση της ελληνικής οικονομίας και να χαμηλώσει τον πήχη των απαιτήσεων και να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και με συμβολική χρηματοδότηση.
Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η διπλωματική τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί κατά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο οποίος τόνισε ότι “τα στοιχεία της Eurostat είναι αξιόπιστα. Ωστόσο, το Ταμείο έχει τις δικές του εκτιμήσεις. Το Ταμείο είναι σημαντικό συστατικό του ελληνικού προγράμματος και η παρουσία του είναι σημαντική και για την Ελλάδα” και συμπλήρωσε: “Θέλουμε το ΔΝΤ να είναι μαζί μας, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και για την Ελλάδα”.
Την ίδια ώρα κυκλοφορούσε και η δήλωση του σκληρού του ΔΝΤ κ. Π. Τόμσεν ότι το Ταμείου θα λάβει υπόψιν τα νέα δεδομένα είναι διαφορετικά τότε το ταμείου θα βελτιώσει τις προβλέψεις του.
Από την άλλη ζήτησε – και οι πληροφορίες λένε ότι πήρε – τη δέσμευση ότι η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ψηφίσει εκ των προτέρων μέτρα για το 2019 με βάση την πρόταση των θεσμών. Πρώτα τη μείωση του αφορολόγητου στα 6000 ευρώ, το οποίo θα εφαρμοστεί αν υπάρξει απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Οι μειώσεις των συντάξεων θα ενταχθούν ως μέτρο στον αναβαθμισμένο δημοσιονομικό κόφτη.
Ως «γλυκαντικό» επανέλαβε ότι αν η Ελλάδα ξεπεράσει τους στόχους όπως το 2016, θα έχει το περιθώριο σε μόνιμη βάση να κάνει παρεμβάσεις στους συντελεστές ΦΠΑ (πχ στα νησιά) και ελαφρύνσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Απέκρουσε όμως το ελληνικό αίτημα οι αλλαγές για την αγορά εργασίας να περιοριστούν στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Επανέλαβε στους συνομιλητές του ότι θα πρέπει μαζί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις η Ελλάδα να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.
Στην πρωινή συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών ενημέρωσε για τις επαφές που είχε και ο ίδιος και ο έτερος της προσπάθειας ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ με άλλους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο των συζητήσεων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα .
Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα που δαέρασε ήταν μάλλον θετική και θέλει όλα τα μέρη να συζητούν πλέον για λύση στο ελληνικό πρόγραμμα δείχνοντας διάθεση για μικρές υποχωρήσεις o καθένας στον τομέα του.
Αυτό ήταν και το πνεύμα της δήλωσης του προέδρου του Euro Working Group κ. Τόμας Βίζερ ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για Grexit .
Τι θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου
Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και η “διόρθωση” στην χθεσινή δήλωση του Ντάϊσελμπλουμ για αδυναμία συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας.
Το δίδυμο των μεσολαβητών για το ελληνικό θέμα θα θεωρήσει επιτυχία αν τη Δευτέρα οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης και οι θεσμοί διαμορφώσουν έστω και με ένα μήνα καθυστέρηση, το πλαίσιο του διαλόγου με την ελληνική πλευρά. Θα υπάρχουν δηλαδή στο τραπέζι τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική πλευρά η λύση που προκρίνεται για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί αν θέλει να έχει συμφωνία πριν τις Ολλανδικές εκλογές. Αυτό θα περάσει προς τα έξω ως «πολιτική συμφωνία» που θα ανάψει το πράσινο φώς για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
(Φωτό: sooc.gr)