Το ‘βαρύ πυροβολικό’ της ΕΚΤ στην ‘υπηρεσία’ της Ευρωζώνης
Υπέρ-πακέτο πέντε δράσεων για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τι περιλαμβάνει το "θαύμα" του Ντράγκι. Το μήνυμα στις κυβερνήσεις να μην εφησυχάσουν και γιατί η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο των μεταρρυθμίσεων
- 10 Μαρτίου 2016 16:22
To «βαρύ πυροβολικό» της απασφάλισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιχειρώντας μια «κατά μέτωπο επίθεση» στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού και της αδύναμης ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ανακοινώνοντας ένα συντονισμένο πακέτο πέντε συνολικά δράσεων, ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαιώνει πως η ΕΚΤ είναι πάντοτε παρούσα στην κατεύθυνση στήριξης της Ευρωζώνης.
Το υπέρ-πακέτο μέτρων της ΕΚΤ περιλαμβάνει τα εξής:
– Μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από τα επίπεδα του 0,05% στο μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΚΤ
– Μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%, από -0,30% προηγουμένως
– Επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να φτάσει στα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ μηνιαίως (από τα 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα)
– Επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ώστε σε αυτό να συμπεριληφθούν και εταιρικά, μη τραπεζικά ομόλογα, υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης (investment-grade)
– Έναρξη νέων στοχευμένων προγραμμάτων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης με διάρκεια ωρίμανσης του καθενός τα τέσσερα χρόνια.
«Αποφασίσαμε να συνδυάσουμε διαφορετικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, τα οποία τα σχεδιάσαμε προσεκτικά με στόχο την περαιτέρω χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών και την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωζώνη, ώστε να στηριχθεί η οικονομική της ανάκαμψη», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.
Ταυτόχρονα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης και πρόσθετη δράσης, αν αυτό απαιτηθεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Αν είναι απαραίτητο θα επεκτείνουμε περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων». Ωστόσο κατέστησε σαφές πως η ΕΚΤ δεν θα μπορεί διαρκώς και απεριόριστα να μειώνει τα επιτόκια.
«Εάν το επιτόκιο οδηγηθεί πολύ χαμηλά, τότε θα επιφέρει πλήγμα στον τραπεζικό κλάδο», υποστήριξε.
Απευθυνόμενος προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση του πως δεν πρέπει να εφησυχάζουν από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, καθώς αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.
«Τώρα η Ευρωζώνη χρειάζεται σταθερότητα», εξήγησε ο ισχυρός άντρας της Φρανκφούρτης, για να προσθέσει πως η επίδραση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία είναι εκείνη που θα καθορίσει τις μελλοντικές αποφάσεις.
«Το νέο πακέτο της ΕΚΤ θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αλλά δεν μπορεί από μόνη της η νομισματική πολιτική να στηρίξει την ανάπτυξη», τόνισε, για να συμπληρώσει πως «Εάν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα από τη νομισματική πολιτική, θα πρέπει να κινητοποιηθούν κι άλλες δυνάμεις. Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ πρέπει να συνοδευτούν με αποφασιστικές κινήσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο».