Τόμσεν για Ελλάδα: Ναι, θα χρειαστείτε νέα χρηματοδότηση

Τόμσεν για Ελλάδα: Ναι, θα χρειαστείτε νέα χρηματοδότηση
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ /PHASMA/ Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

"Θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετα χρήματα και αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει την επόμενη αναθεώρηση" είπε για την Ελλάδα ο εικονιζόμενος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη χώρα μας Πολ Τόμσεν

Ο κ. Τόμσεν κατέστησε σαφές πως η χώρα μας θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση και δη με μικρότερο ποσό από εκείνο που είχε λάβει αρχικά.

Σημείωσε δε πως δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το αν είναι παράτολμη η σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Τόμσεν δήλωσε:

“Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ορόσημο. Ένας θεμελιώδης στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό ήταν το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Το χαιρετίζουμε λοιπόν. Πιστεύω ότι θα διευκολύνει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές. Ήταν σημαντικό βήμα”.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Π. Τόμσεν απαντά:

“Πιστεύουμε ότι αφού το χρέος προσεγγίζει το 175% του ΑΕΠ είναι εξαιρετικά υψηλό και είναι απαραίτητο για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές και να μη στηρίζεται σε ξένη χρηματοδότηση – με συγχωρείτε – να μη στηρίζεται σε χρηματοδότηση επίσημου θεσμού το χρέος πρέπει να μειωθεί σημαντικά.

Δεν θα συζητούσα για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε πρόγραμμα αλλά κατά την άποψή μας, το πρόγραμμα αυτό θα χρειαστεί και άλλη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του 2016. Και κατά τη γνώμη μας η χρηματοδότηση δεν επαρκεί μέχρι το 2016 και στη νέα αξιολόγηση θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα. Δεν μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν. Είναι τίποτα σε σύγκριση με το παρελθόν. Αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη αρωγή”.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε εκείνους τους νέους Έλληνες που εκτιμούν ότι πλέον δεν υπάρχει ελπίδα.

Η ανεργία των νέων είναι σε ανεπίτρεπτα επίπεδα, η ανεργία είναι σε ανεπίτρεπτα επίπεδα, αλλά κυρίως των νέων. Και το πρόγραμμα έχει στόχο τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για νέες θέσεις εργασίας και υψηλότερα εισοδήματα. Κι όλες αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η φιλελευθεροποίηση, η μείωση φόρων, η βελτιστοποίηση του δημόσιου τομέα, όλα αυτά δημιουργούν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Θα έλεγα λοιπόν στους νέους ότι η εφαρμογή του προγράμματος αυτού φέρνει την ελπίδα για το μέλλον”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα