AEGEAN: Δυνατό καλοκαίρι με φτερά σε 47 χώρες και πάνω από 155 προορισμούς

Διαβάζεται σε 7'
Αεροσκάφος της Aegean
Αεροσκάφος της Aegean

Καθώς ετοιμάζεται για τους εορτασμούς των 25 χρόνων λειτουργίας της, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, δείχνει τη δύναμη και τη δυναμική της.

Με τα φτερά της πλέον στραμμένα προς την Ασία αλλά και την Αφρική, με ισχυρές επιδόσεις, διεθνείς διακρίσεις, σεβασμό στον ανταγωνισμό και προσήλωση στο στόχο του ιδρυτή της και βασιζόμενη στα στελέχη της, η AEGEAN ολοκληρώνει φέτος τον 25ο χρόνο λειτουργίας της. Το 2024 θα είναι μια ακόμη δυνατή χρονιά για τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρα μας, με το δίκτυο της να ενισχύεται τόσο σε νέα δρομολόγια και προορισμούς, όσο και σε επίγειες δραστηριότητες, που εκφράζουν τη δυναμική και την εξωστρέφεια της.

Τα στελέχη της “πρώτης γραμμής” της AEGEAN, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Δημήτρη Γερογιάννη, συνόδευσαν μια μεγάλη αποστολή δημοσιογράφων στο Ντουμπάι, έναν νέο προορισμό της εταιρείας που έχει τύχει μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό και έκαναν τον απολογισμό της 25χρονης πορείας της.

Ο κ. Γερογιάννης, μίλησε για τα 25α γενέθλια της AEGEAN κάνοντας μια ανασκόπηση στις σημαντικότερες εποχές και στιγμές της εταιρείας, τονίζοντας ότι “η δημιουργία της εταιρείας είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων παραγόντων με βασικότερο όλων, το όραμα του Θεόδωρου Βασιλάκη το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια”. Για την μετέπειτα εξέλιξη της σημείωσε τον καταλυτικό ρόλο που “διαδραμάτισε” και εξακολουθεί να διαδραματίζει ο Ευτύχιος Βασιλάκης, ο οποίος χάραξε τη στρατηγική και βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι “τίποτα από αυτά δε θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί, αν δεν υπήρχε η αφοσίωση των ανθρώπων της εταιρείας και η στήριξη των μετόχων μας”. Μιλώντας για τον ανταγωνισμό ο CEO της AEGEAN επεσήμανε ότι ο ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, “ωστόσο, έχουμε μάθει να μην φοβόμαστε τον ανταγωνισμό, αλλά να τον σεβόμαστε, πιστεύοντας στις δυνάμεις μας“. Ο ίδιος στάθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση για την απόκτηση 4 νέων Airbus A321neo, που θα χρησιμοποιηθούν για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε. και διάρκειας πτήσεων 4 έως 7,5 ωρών, όπως η Ανατολή και η Ινδία, ο Κόλπος, αλλά και χώρες της Κεντρικής Αφρικής.

Ο CEO της AEGEAN Δημήτρης Γερογιάννης
Ο CEO της AEGEAN Δημήτρης Γερογιάννης

Το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων

Η AEGEAN, ήδη από το Δεκέμβριο του 2023 εγκαινίασε το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας πληρώματα της AEGEAN αλλά και τρίτων εταιρειών, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί και η μεταφορά της τεχνικής βάσης της εταιρείας από το υπάρχον κτήριο στο νέο, προκειμένου να επεκταθεί και η προσφορά υπηρεσιών επισκευής αεροσκαφών προς τρίτους.

Η εξέλιξη του δικτύου

Για την εξέλιξη του Δικτύου της AΕGEAN, μίλησε ο κ. Γιάννης Ράσογλου, Director Network Planning and Airlines Partnerships, το 2023-2024 η εταιρεία καταφέρνει να υπερβεί τους αριθμούς του 2019, ενώ το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. “Πέρα από την εισαγωγή νέων προορισμών, που οδηγεί το 2023 να επιχειρεί με το μεγαλύτερο δίκτυο στην ιστορία της με 180 προορισμούς εσωτερικού/εξωτερικού, λαμβάνει χώρα παράλληλα και η ενδυνάμωση του υφισταμένου δικτύου εξωτερικού προς τη δυτική Ευρώπη, αλλά και σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές ως προς την αεροπορική κίνηση και συγκεκριμένα κυρίως προς την Ανατολή γεγονός που αποτελεί στόχο της δικτυακής ανάπτυξης”. Όπως τόνισε ο κ. Ράσογλου, το 2024 η AEGEAN μεγαλώνει και ενισχύει το υπάρχον δίκτυο της Αθήνας επενδύοντας σε υφιστάμενα δρομολόγια, όπως το Λονδίνο με την προσθήκη 4ης πτήσης, τη Φρανκφούρτη με την 2η καθημερινή πτήση, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, τη Λάρνακα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται σε νέες αγορές με την προσθήκη προορισμών που δίνουν μια καινούργια δυναμική, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. “Παράλληλα, πλαισιώνει την ανάπτυξη της με νέες στρατηγικές συνεργασίες με άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως, η Emirates, η Saudia και η Juneayo με τις οποίες προχωρά σε συμφωνίες κοινού κωδικού”.

Το νέο θερινό πρόγραμμα

Εστιάζοντας στο ετήσιο πρόγραμμα της AEGEAN και συγκεκριμένα στο θερινό πρόγραμμα της εταιρείας, ο κ. Ράσογλου ανέφερε ότι το 2024 η εταιρεία θα προσφέρει συνολικά 19,5 εκατ. θέσεις και θα επιχειρήσει σε 47 χώρες και σε παραπάνω από 155 προορισμούς. Ειδικά στο θερινό πρόγραμμα θα διατεθούν 13,4 εκατ. θέσεις, αύξηση της τάξεως του 6%. Σημειώνεται ότι ποσοστό αύξησης καταγράφεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με στόχο τη μείωση της εποχικότητας με μήνες όπως ο Φεβρουάριος, Μάρτιος και Μάιος να προσφέρονται αυξημένες θέσεις εξωτερικού από 10% έως και 15%.

Επιπλέον, στο θερινό πρόγραμμα, εκτός από τη διατήρηση προορισμών που έχουν ήδη ξεκινήσει στο τέλος του 2023, όπως το Ντουμπάι (ΗΑΕ) και το Κισινάου (Μολδαβία), η AEGEAN επεκτείνεται και σε νέους, με την προσθήκη 3 προορισμών από την Αθήνα (Σαράγιεβο, Παλέρμο και Βίλνιους που ξεκίνησαν τον Απρίλιο), ενώ συνεχίζει να επενδύει στα υφιστάμενα δρομολόγια τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού με την προσφορά επιπλέον θέσεων.

Σημειώνεται ότι η αύξηση στις προσφερόμενες θέσεις το 2024 προσεγγίζει τις 700.000. Στο εξωτερικό, οι αγορές που η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει για το 2024 είναι η Κύπρος, η Τουρκία, η Ιταλία και η Γερμανία αλλά και η περιοχή της Ιβηρικής (Ισπανία και Πορτογαλία), της Ολλανδίας και της Αλβανίας στα Βαλκάνια. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Κόλπο πέρα από το νέο ετήσιο δρομολόγιο στο Ντουμπάι, σημαντική αύξηση σημειώνεται και στη Σαουδική Αραβία με αυξημένο αριθμό συχνοτήτων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους σε Τζέντα και Ριάντ.

Δημήτρης Γερογιάννης, Πέπη Σταμάτη και Γιάννης Ράσογλου
Δημήτρης Γερογιάννης, Πέπη Σταμάτη και Γιάννης Ράσογλου

Πώς κινείται η σεζόν του ‘24

Μιλώντας για την έως τώρα επιβατική κίνηση και τις τάσεις για τη θερινή σεζόν που μόλις ξεκίνησε, η κα. Πέπη Σταμάτη, Deputy Chief Commercial Officer Network and Revenue της AEGEAN επεσήμανε ότι, “τόσο το 1ο τρίμηνο, όσο και ειδικότερα ο Απρίλιος, έδειξαν τη δυναμική των Ελλήνων να ταξιδεύουν τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό, με την πληρότητα να φτάνει το 80%. Ενώ, η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων άγγιξε το 12%, γεγονός που επηρεάστηκε και από την περίοδο του Καθολικού Πάσχα. Συγκεκριμένα, στο δίκτυο του εσωτερικού η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων έφτασε το 2%, με πληρότητα 81% κοντά δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο, που ήταν το Ορθόδοξο Πάσχα”.

Αναλύοντας το Μάιο, η κα. Σταμάτη είπε, ότι μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι ένας “δυναμικός” μήνας, τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού, όσο και για το δίκτυο του εξωτερικού που ενισχύθηκε και από την περίοδο του Πάσχα, όπου οι περισσότεροι Έλληνες προτίμησαν το εξωτερικό, με το Μαρόκο πρώτο στις προτιμήσεις τους. Η ίδια ανακοίνωσε ότι οι ενδείξεις για την επόμενη χρονική περίοδο είναι θετικές παρουσιάζοντας αυξημένη ζήτηση, με τη συχνότητα των κρατήσεων να φτάνει αυτή τη στιγμή τα επίπεδα του 2019 και τις αναζητήσεις των επισκεπτών για τη χώρα μας στις μηχανές αναζήτησης να παραμένουν αυξημένες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα