Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες για το 2023 – Αισιοδοξία για την αεροπορική κίνηση φέτος

Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες για το 2023 – Αισιοδοξία για την αεροπορική κίνηση φέτος
istock

Πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες διακρίθηκαν και μπήκαν στις λίστες του AirlineRatings. Το Eurocontrol αισιοδοξεί για την πορεία των αερομεταφορών φέτος.

Τη λίστα με τις 20 πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες του κόσμου για το 2023 που εκτελούν τακτικά δρομολόγια, αλλά και τις 20 πιο ασφαλείς εταιρείες χαμηλού κόστους έδωσε στη δημοσιότητα η AirlineRatings.com, ο μοναδικός ιστότοπος για την ασφάλεια των αεροπορικών εταιρειών και την αξιολόγηση τους στον κόσμο, μετά από εξέταση 385 διαφορετικών αερομεταφορέων που παρακολουθεί.

Την ίδια ώρα το όργανο του Eurocontrol ανακοίνωσε την αισιοδοξία του για την πορεία της αεροπορικής κίνησης το 2023, ενώ έδωσε στοιχεία που δείχνει ότι η χώρα μας ήταν η 4η στην Ευρώπη που ξεπέρασε το 2022, τις επιδόσεις του 2019.

Ασφαλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2023 αναδείχθηκε η αυστραλιανή Qantas, με τη δεύτερη θέση να κατακτά η Air New Zealand. Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της AirlineRatings.com, Geoffrey Thomas, αυτές οι αεροπορικές εταιρείες ξεχωρίζουν στον κλάδο και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ασφάλειας, της καινοτομίας και της κυκλοφορίας νέων αεροσκαφών.

Αναλυτικά η λίστα με τις 20 ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες για το 2023

  1. Qantas
  2. Air New Zealand
  3. Etihad Airways
  4. Qatar Airways
  5. Singapore Airlines
  6. TAP Air Portugal
  7. Emirates
  8. Alaska Airlines
  9. EVA Air
  10. Virgin Australia/Atlantic
  11. Cathay Pacific Airways
  12. Hawaiian Airlines
  13. SAS
  14. United Airlines
  15. Lufthansa/Swiss Group
  16. Finnair
  17. British Airways
  18. KLM
  19. American Airlines
  20. Delta Air Lines.

Επιλέγοντας την Qantas ως την ασφαλέστερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο για το 2023, οι συντάκτες της AirlineRatings.com σημείωσαν ότι κατά τη διάρκεια της 100χρονης επιχειρησιακής της ιστορίας, η παλαιότερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο έχει συγκεντρώσει ένα εκπληκτικό ρεκόρ από πρωτιές σε υπηρεσίες και ασφάλεια και είναι πλέον αποδεκτή ως ο πιο έμπειρος στον κλάδο αερομεταφορέας.

Οι συντάκτες αναλύουν: τα ατυχήματα σε διάστημα 5 ετών, σοβαρά περιστατικά σε διάστημα δύο ετών, ελέγχους από τα διοικητικά όργανα της εταιρείας, την ηλικία του στόλου, την ανάλυση ειδικών της εκπαίδευσης πιλότων και τα πρωτόκολλα COVID.

Σημειώνεται ότι η συντακτική ομάδα είναι μια από τις πιο έμπειρες στον κόσμο με σχεδόν 50 διεθνή και εθνικά βραβεία. Έχουν επίσης συγγράψει ή περισσότερα από 28 βιβλία για τον κλάδο των αερομεταφορών.

Επιπλέον, η AirlineRatings αξιολόγησε τις 20 κορυφαίες ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για το 2022.

Η λίστα με αλφαβητική σειρά:

  1. Air Arabia

  2. Όμιλος AirAsia

  3. Allegiant

  4. Air Baltic

  5. Easyjet

  6. FlyDubai

  7. Frontier

  8. Jetstar Group

  9. Jetblue

  10. Indigo

  11. Ryanair

  12. Scoot

  13. Southwest

  14. Spicejet

  15. Spirit

  16. Vueling

  17. Vietjet

  18. Volaris

  19. Westjet

  20. Wizz

Οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται για να καθοριστούν οι 20 πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους περιλαμβάνουν: αρχεία συμβάντων τα τελευταία δύο χρόνια, αρχεία ατυχημάτων τα τελευταία πέντε χρόνια, αποτελέσματα ελέγχων που διενεργήθηκαν από το διοικητικό όργανο της αεροπορίας, τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), λίστες απαγορευμένων από την ΕΕ και ηλικία στόλου.

Οι εκτιμήσει του Eurocontrol για το 2023

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Eurocontrol, το 2022 ήταν η χρονιά που η ευρωπαϊκή αεροπορία αντιμετώπισε την καταιγίδα, με το έτος να κλείνει με 9,3 εκατομμύρια πτήσεις, 3,1 εκατομμύρια περισσότερες από το 2021 και 1,8 εκατομμύρια λιγότερες από το 2019.

Τα νούμερα αυτά αντιπροσωπεύουν το 83% της κίνησης του 2019, που επιτεύχθηκε παρά την έξαρση της Όμικρον στην αρχή του έτους και την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία συνεχίζει να έχει τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορών. Παρά το διπλό σοκ, η κίνηση ανέκαμψε σταθερά στο 86% του 2019 έως τον Μάιο, με παρόμοια μηνιαία επίπεδα κίνησης έκτοτε.

Πρώτοι στην ανάκαμψη των αεροπορικών εταιρειών το 2022 ήταν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, καλύπτοντας συνολικά το 85% του 2019 με δύο κορυφαίες επιδόσεις στη Ryanair (109% του 2019) και τη Wizz Air (114%), ενώ τα κορυφαία αεροδρόμια της Ευρώπης δυσκολεύτηκαν να ανακτήσουν περισσότερο από το 83% της κίνησης του 2019. Η Ελλάδα είναι τέταρτη χώρα του πίνακα, με τις χώρες που κινήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2019 (+1%, +5K πτήσεις).

Το Eurocontrol εκτιμά ότι καθώς προχωράμε προς το 2023, υπάρχει η βεβαιότητα ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει να ενισχύεται καθώς αντιμετωπίζονται σταδιακά τα ζητήματα ικανότητας και στελέχωσης, έστω και με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό από αυτόν που περιμέναμε πριν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Αναμένεται ότι το 2023 η συνολική κίνηση θα φτάσει το 92% των επιπέδων προ-COVID, με την πλήρη ανάκαμψη μετά από την πανδημία να αναμένεται να σημειωθεί το 2025.

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα