Διαλέγουμε μονοπάτι και εξερευνούμε την άλλη πλευρά του Πηλίου

Διαβάζεται σε 4'
Μηλιές Πηλίου
Μηλιές Πηλίου iStock

Εκτός από όλα τα άλλα, το Πήλιο είναι γνωστό για τα μονοπάτια του. Κάποια διασχίζουν πυκνά δάση, άλλα σε οδηγούν σε πηγές και καταρράκτες, άλλα σε υπέροχα ορεινά ή και παραθαλάσσια χωριά.

Λένε πως το όρος Πήλιο ήταν η εξοχική κατοικία των Ολύμπιων θεών. Και όχι άδικα, αφού είναι γεμάτο πηγές, δάση, λουλούδια και άγρια ζώα. Το Πήλιο είναι αδιαμφισβήτητα ένας τόπος για όλες τις εποχές του χρόνου. Μάλλον θα πρέπει να μας εκπλήσσει που οι θεοί δεν το επέλεξαν για να ζήσουν μόνιμα εκεί.

Σήμερα εκτός από τα μαγικά φυσικά τοπία η περιοχή προσφέρει το πλεονέκτημα ενός εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών που σε οδηγούν μέσα από δάση και πάνω από γραφικά πέτρινα γεφυράκια. To Discover Greece, συγκέντρωσε τις πιο όμορφες διαδρομές στα χωριά του Πηλίου και μας τα προτείνει!

Η Βόρεια μυθική πλευρά

Ολόκληρη η βόρεια πλευρά της προστατευόμενης αυτής περιοχής (από την ευρωπαϊκή οδηγία EU Habitats) είναι «σπίτι» για πάνω από 1,500 είδη φυτών και δέντρων όπως έλατα, πεύκα και οξιές.

Μπορείς να απολαύσεις κάθε μαγευτική γωνιά του Πηλίου μέσα από το πυκνό δίκτυο μονοπατιών που ενώνει μεταξύ τους πολλά από τα 24 γραφικά χωριά. Εξερεύνησε τις διαδρομές και κάνε στάση στα χωριά για φαγητό ή γλυκό. Σίγουρα θα το χρειαστείς, αφού ο καθαρός αέρας του βουνού ή οι βουτιές στο τέλος της περιήγησης θα σου ανοίξουν την όρεξη!

Υπάρχουν δεκάδες πεζοπορικά μονοπάτια για να διαλέξεις. Εμείς σου προτείνουμε μια κυκλική διαδρομή από τα Καλά Νερά (στη νότια ακτή) μέσα από τα χωριά Βυζίτσα και Μηλιές. Ένα από τα πλεονεκτήματά της διαδρομής αυτής είναι ότι μπορείς να περπατήσεις ένα μεγάλο μέρος της ακολουθώντας το παλιό, παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου, τον Μουντζούρη.

Καλά Νερά

Υπάρχει καλύτερη αφετηρία και τερματισμός για την πεζοπορία σου από ένα παραθαλάσσιο χωριό; Η βλάστηση αρχίζει και πυκνώνει όσο περπατάς προς την ενδοχώρα ακολουθώντας τις ταμπέλες που οδηγούν προς τα Αργυραίικα. Στα Καλά Νερά θα βρεις πολλά καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία σε περίπτωση που σκεφτείς να διανυκτερεύσεις. Αν επισκέπτεσαι την περιοχή στη διάρκεια της κολυμβητικής σεζόν, τότε μπορείς επιστρέφοντας να απολαύσεις μια αναζωογονητική βουτιά στα νερά του Παγασητικού Κόλπου.

Βυζίτσα

Ετοιμάσου για το πιο ατμοσφαιρικό κομμάτι της διαδρομής. Προτού να φτάσεις στο χωριό  Βυζίτσα, θα περάσεις από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (ψάξε να βρεις και το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Ταξιάρχη, το οποίο είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ακριβώς από πάνω). Ακολουθεί ο μαγευτικός καταρράκτης Καταφίδι. Αμέσως μόλις τον περάσεις θα δεις τα πρώτα σπίτια της Βυζίτσας, ενός από τα ομορφότερα χωριά στο Πήλιο, με πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινες σκεπές των σπιτιών και μια πλατεία με έναν αιωνόβιο πλάτανο στο κέντρο της. Ακολουθώντας το μονοπάτι κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου  βγαίνεις από το χωριό.

Μηλιές

Συνεχίζοντας να περπατάς κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής περνάς μέσα από το δάσος που οδηγεί στις Μηλιές. Λίγο πριν από το σταθμό του χωριού, κάνε μια μικρή παράκαμψη προς τη σιδερένια γέφυρα του Ταξιάρχη (De Chirico). Είναι πολύ ιδιαίτερη, γιατί οι ράγες κάνουν καμπύλη επάνω στη γέφυρα. Επιστρέφοντας στο δρόμο προς Μηλιές, ετοιμάσου να ζήσεις την εμπειρία ενός απολαυστικού γεύματος. Φρόντισε ακόμα να επισκεφθείς τη μικρή εκκλησία των Ταξιαρχών, γνωστή για τις τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, τις οποίες φιλοτεχνούσε για περισσότερα από τριάντα χρόνια ένας και μόνο μοναχός!

Σπηλιά του Κενταύρου

Βγαίνοντας από τις Μηλιές θα συναντήσεις τη Σπηλιά του Κενταύρου Χείρωνα. Οι Κένταυροι ήταν μυθικά πλάσματα με κεφάλι, χέρια και κορμό ανθρώπου, σώμα και πόδια αλόγου. Σύμφωνα με το μύθο, ο Χείρωνας ήταν δάσκαλος του Αχιλλέα, του Ηρακλή και του Ιάσωνα. Η σπηλιά με την πολύ ιδιαίτερη αύρα έχει σε κάποια σημεία ύψος 10-15 μέτρα, ενώ σε άλλα η οροφή της έχει καταρρεύσει εντελώς. Πάρε το χρόνο σου να την εξερευνήσεις, πριν να γυρίσεις στα Καλά Νερά.

Καμάρα Αργυραίικα

Από εδώ περνά ο Μουντζούρης. Η γραμμή κατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα για να συνδέσει τον Βόλο με τα Λεχώνια και ουσιαστικά περνώντας πάνω από τοξωτά γεφύρια και στενά τούνελ βοήθησε απομακρυσμένα χωριά να αναπτυχθούν. Ο σταθμός εδώ λέγεται Αργυραίικα και η θέα που θα απολαύσεις όταν βρεθείς εδώ είναι πανέμορφη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα