Ελλείψεις προσωπικού και ακρίβεια ταλανίζουν τον τουρισμό – Αγωνία για το ταμείο στο τέλος της σεζόν
Πραγματοποιήθηκε η 30η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τοποθετήσεις για τα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό τουρισμό.
- 23 Ιουνίου 2022 06:14
Σε κλίμα διαφορετικό από τα προηγούμενα, προ πανδημίας χρόνια, μάλλον υποτονικό, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ απουσίασε ο πρωθυπουργός ο οποίος απέστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήταν οι κεντρικοί ομιλητές, με πολλά από τα σημεία των ομιλιών τους να είναι κοινά και να αναφέρονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τουρισμός λόγω της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμα που απέστειλε επεσήμανε το γεγονός ότι το βαρύ το τίμημα της πανδημίας το πλήρωσε ο τομέας του τουρισμού, που όμως με τη στήριξη και της πολιτείας έμεινε όρθιος.
«Οι προβλέψεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο διαγράφονται εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Και ο τομέας που υπηρετείτε δείχνει να ξαναπαίρνει τη θέση του ως στυλοβάτης της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου, αντιμέτωπος όμως και πάλι με νέα στοιχήματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως και διαθέτει μεγάλη διασπορά στις αγορές του, έχοντας ως σύμμαχο μία πολιτεία που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος.
«Πάνω από όλα όμως, κινείται μέσα στο ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της πατρίδας μας, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Ακριβώς γι’ αυτό, η συνύπαρξη του ανταγωνιστικού τουρισμού με τον σεβασμό στη φύση αποτελεί προτεραιότητα. Ολοκληρώνεται, έτσι, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Σε δεκάδες περιοχές προωθούνται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ενώ αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις για απλούστερες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, η πολιτεία χρηματοδοτεί την παραγωγή καθαρής ενέργειας, όπως και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Ενισχύει περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Φροντίζει για την προστασία της θάλασσας από τη ρύπανση και την υπεραλίευση. Αλλά και με την πολιτική για τα «Απάτητα βουνά» τονώνει και τη δική τους ήπια ανάπτυξη», ανέλυσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο εργασιακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης. «Απαιτεί, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι σήμερα «δεν μας λείπουν ούτε οι πολιτικές ούτε οι πόροι. Γνωρίζετε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κατευθύνει τεράστια κεφάλαια προς τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Και σημαντικές είναι και οι πιστώσεις από το νέο ΕΣΠΑ, με τον ίδιο στόχο. Είναι λοιπόν στο χέρι του κλάδου, στο χέρι σας, να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον ισχυρό χρηματοδοτικό βατήρα για να κάνετε το μεγάλο άλμα στο μέλλον».
Β. Κικίλιας: Ελληνικός τουρισμός σημαίνει ισχυρή εθνική οικονομία
Ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του τόνισε ότι «Όταν μιλάμε για τουρισμό, μιλάμε για έναν πολυεπίπεδο μοχλό ανάπτυξης. Στα κέντρα, αλλά και στις περιφέρειες της πατρίδας μας. Και ισχυρός ελληνικός τουρισμός σημαίνει ισχυρή εθνική οικονομία». Ο κ. Κικίλιας ανέπτυξε τις θεσμικές πρωτοβουλίες και τις στοχευμένες στρατηγικές που το Υπουργείο Τουρισμού διαμόρφωσε, όλους τους τελευταίους μήνες, για το επιτυχές rebranding της χώρας στο εξωτερικό.
«Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχοντας μπροστά μας ακόμη το πρόβλημα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης εργαστήκαμε σκληρά και εργαστήκαμε ομαδικά με ένα διττό στόχο. Αφενός, να καταφέρουμε να ανοίξουμε νωρίτερα την τουριστική περίοδο και αφετέρου να ενισχύσουμε τις προϋποθέσεις για την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμμαχος μας σε αυτή την προσπάθεια η επανασύσταση της χώρας ως μιας σύγχρονης χώρας που κατάφερε επιτυχημένα να αντιμετωπίσει την πανδημία και να ανοίξει με ασφαλή τρόπο», ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, διαπραγματευτήκαμε με τους μεγάλους διεθνείς παίκτες της αγοράς για να φέρουμε αφενός νωρίτερα την έναρξη της τουριστικής περιόδου αλλά και για να επεκτείνουμε τη λήξη της μέχρι το τέλος του έτους. Πιέσαμε και καταφέραμε τις αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν χωρητικότητες και να προσθέσουν νέα δρομολόγια και προορισμούς. Συζητήσαμε με τους μεγάλους tour operators για τους τρόπους ανάδειξης νέων προορισμών».
Γ. Ρέτσος: Κανείς δε θα πρέπει να επαναπαυτεί στη λογική των “ρεκόρ”
O πρόεδρος του ΣΕΤΕ κατά την ομιλία του τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός και στη μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’10, αλλά και στα χρόνια της πανδημίας, στήριξε εισοδήματα, δημιούργησε πολλές θέσεις εργασίας, συνέβαλε καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας. Όπως επεσήμανε αυτό έγινε και το 2021, όπου πέρα από κάθε πρόβλεψη, κατέγραψε μια σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, έφτασε τα 14,7 εκατ. αφίξεις, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, διαμορφώθηκαν σε 10,7 δισ. ευρώ, με αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης κατά +27% σε σχέση με το 2019. Ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι «Σήμερα, που τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλύτερα, θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Κανείς δε θα πρέπει να επαναπαυτεί στη λογική των “ρεκόρ” ή των επιτυχιών. Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνός μας. Τα προβλήματα που συσσωρεύονται και πάλι, είναι πολλά».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στους 4 κεντρικούς στόχους που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό οι οποίοι αφορούν: Στην ωρίμανση και την κατάταξη μας στις μεγάλες αγορές, στη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, στην ενότητα του κλάδου, την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού μας αποτυπώματος.
Επίσης, αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται για ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα εργασιακών συνθηκών και αμοιβών. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε: «Η θέση του ΣΕΤΕ επάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι διαχρονική. Καμία παραβίαση εργασιακών κανόνων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίες δεν ενθαρρύνεται».
Α. Τσίπρας: Πρέπει να συγκριθούμε όλοι μαζί φέτος με τις επιδόσεις του 2019
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο τουρισμός και το τουριστικό προϊόν μας έβγαλε από τα δύσκολα στα χρόνια των μνημονίων, τονίζοντας «ότι πρέπει να συγκριθούμε όλοι μαζί φέτος με τις επιδόσεις του 2019. Αυτό θα είναι το σωστό. Γιατί κάθε φορά λες πήγα καλά ή πήγα άσχημα ανάλογα με το ποιο είναι το σημείο αναφοράς».
Όπως είπε η αύξηση του τουρισμού στη χώρα σήμερα δεν είναι γραμμική, είναι πολλών ταχυτήτων. «Δεν είναι όλοι Σαντορίνη και Μύκονος, υπάρχουν και περιοχές που δεν πάνε το ίδιο καλά με τις ναυαρχίδες του τουριστικού προϊόντος. Το κρίσιμο αποτύπωμα στο τέλος της ημέρας είναι όταν θα κάνουν ταμείο οι επιχειρήσεις οι τουριστικές, εάν τα έσοδα αφαιρουμένων των εξόδων βγάζουν ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι καλύτερο από αυτό που είχαν τα προηγούμενα χρόνια».
Αναφερόμενος στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε έναν βαθμό αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας -και αυτό προφανώς και δεν είναι απόλυτη ευθύνη των ανθρώπων του τουρισμού αλλά ευθύνη αυτών που βάζουν το πλαίσιο- είναι άσχημες.
«Εκεί λοιπόν πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι εάν θέλουμε να έχουμε συνεχή αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και να συμβάλλει στην ελληνική οικονομία ο τουρισμός, θα πρέπει να δούμε και να μειώσουμε άλλα κόστη και όχι το μισθολογικό κόστος. Αυτή τη στιγμή οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν πλήττονται από τους ακριβούς μισθούς. Πλήττονται από τον τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό του κόστους ενέργειας. Πλήττονται από τον πληθωρισμό που τρέχει 11% και από τα προϊόντα τα οποία φέτος έχουν αυξηθεί 20% και 30%. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή η οικονομική».
Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχιος Βασιλάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Φέτος μετά από δύο χρόνια γεμάτα προκλήσεις, έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από νωρίς τη δραστηριότητά μας κάνοντας αυτό που ξέρουμε καλύτερα για κάθε ταξιδιώτη αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο καθώς νέες προκλήσεις κάνουν την εμφάνισή τους, πρωταρχικός μας στόχος είναι να επενδύσουμε και να υποστηρίξουμε εμφατικά το επίπεδο της υπηρεσίας που τόσο εμείς όσο και συνολικά οι φορείς του τουρισμού καταφέραμε να προσφέρουμε και μέσα στην πανδημία και να ισχυροποιήσουμε το brand της Ελλάδας, διαχειριζόμενοι καλύτερα από άλλους τα προβλήματα που βλέπουμε διεθνώς. Φυσικά, παραμένοντας εξίσου προσηλωμένοι στην ανάγκη για πιο μακροχρόνιες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω διαφοροποίηση και στη διάχυση του τουριστικού προϊόντος σε περισσότερες περιοχές και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις