Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Διαμονής: Τι αποκαλύπτει για τα ελληνικά ξενοδοχεία

Διαβάζεται σε 4'
hotel
Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη (φωτογραφία αρχείου) iStock

Με πολύ θετικό απολογισμό και αισιοδοξία για το μέλλον ολοκληρώθηκε η έρευνα της STATISTA για τον τομέα των καταλυμάτων στην Ευρώπη. Βελτίωση της θέσης των ελληνικών ξενοδοχείων.

Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδιών στην Ευρώπη φαίνεται να ξεπερνά τις προσδοκίες που είχαν εκφράσει οι ξενοδόχοι, καθώς όχι μόνο πέτυχε πλήρη ανάκαμψη μετά την εποχή COVID, αλλά κατάφερε να περάσει μπροστά από τις επιδόσεις του 2019.

Το νεότερο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Διαμονής για το Φθινόπωρο 2023, που είναι η τρίτη έρευνα ευρωπαίων ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκε από τη Statista σε συνεργασία με την Booking.com, είναι αποκαλυπτικό και δείχνει την ανοδική τάση. Η μελέτη έγινε ανάμεσα σε 940 ξενοδόχους και διαχειριστές καταλυμάτων σε 22 ευρωπαϊκές χώρες και παρακολουθεί την πρόοδο του κλάδου των ταξιδιωτικών καταλυμάτων όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βιωσιμότητα και το αίσθημα προς τις κυβερνητικές πολιτικές και κανονισμούς.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τους τελευταίους 6 μήνες, δείχνουν ότι τα καταλύματα στη Σκανδιναβία σημειώνουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, καθώς 8 στους 10 ξενοδόχους χαρακτηρίζουν την καλοκαιρινή τους περίοδο ως καλή ή πολύ καλή. Ο εσωτερικός τουρισμός σε αυτές τις χώρες του Βορρά ανακάμπτει και προφανώς ενισχύθηκε και από τους ταξιδιώτες που το φετινό καλοκαίρι θέλησαν να αποφύγουν τους καύσωνες. Ο ήλιος και η θάλασσα όμως, εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο δέλεαρ για τους τουρίστες, με πολλούς από αυτούς να ταξιδεύουν στον ευρωπαϊκό νότο. Το 76% των Πορτογάλων και των Ιταλών ξενοδόχων είπαν ότι οι εξελίξεις του τελευταίου 6μήνου ήταν καλές ή πολύ καλές. Η μόνη εξαίρεση είναι η Ελλάδα, η οποία έχει τυπικά επιδόσεις κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις περισσότερες οικονομικές μετρήσεις, αλλά, ωστόσο, παρουσιάζει την πιο εντυπωσιακή ανοδική τάση και κατά τις τρεις προηγούμενες μελέτες.

Αύξηση στις τιμές των δωματίων

Τους τελευταίους 6 μήνες, το 62% των ευρωπαϊκών καταλυμάτων ανέφερε αύξηση στις τιμές των δωματίων, κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Τα επίπεδα πληρότητας συνέχισαν επίσης την τροχιά ανόδου, με το 68% να παρουσιάζει αύξηση και μόνο το 4% όχι. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (59%) εκτιμά ότι οι επόμενοι 6 μήνες θα φέρουν μια θετική ή πολύ θετική εξέλιξη.

Η Ελλάδα και άλλοι προορισμοί του νότου της Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ανέφεραν ισχυρή άνοδο στη μέση τιμή δωματίου (ADR) και αύξηση του ποσοστού πληρότητας. Ο μέσος όρος της ΕΕ για το ποσοστό θετικής απόκρισης σε αυτές τις περιοχές έφτασε το 62% και το 68% αντίστοιχα, αλλά αυτές οι 4 χώρες της Νότιας Ευρώπης είχαν κατά μέσο όρο ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό 73% για το ADR και 71% για την ικανοποίηση της αύξησης του ποσοστού πληρότητας.

Statista1

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το κλίμα των επενδύσεων στην Ελλάδα

Όσον αφορά την πρόσβαση σε κεφάλαια και την διάθεση για μελλοντικές επενδύσεις, τα ελληνικά καταλύματα ανέφεραν κλίμα κάτω από τους μέσους όρους της ΕΕ. Αν και αυτό ίσχυε και κατά τις τρεις μελέτες, εξακολουθεί να παρουσιάζει βελτιώσεις από τη μια έρευνα στην άλλη. Στη μελέτη του φθινοπώρου του 2023, τα ελληνικά καταλύματα δεν κατέχουν πλέον την τελευταία θέση στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το 39% τώρα δηλώνει ότι έχει ελάχιστη έως καθόλου δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και βρίσκεται μόνο λίγο πάνω από τη Γερμανία που έχει πέσει στο όριο του 34%. Σε αυτό το Βαρόμετρο, η Ελλάδα φτάνει την Ισπανία και είναι οι δύο πρώτες χώρες που σχεδιάζουν να συνεχίσουν το τρέχον επίπεδο επενδύσεών τους (86% και 84% αντίστοιχα) και είναι από τις εκείνες με τις λιγότερες πιθανότητες να υποχωρήσουν.

Τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες έχουν καλύτερα αποτελέσματα

Η μελέτη δείχνει ότι τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες διατηρούν ένα αξιοσημείωτο προβάδισμα έναντι των μικρότερων και ανεξάρτητων επιχειρήσεων σε όλες τις οικονομικές μετρήσεις: από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τα κεφάλαια μέχρι την πληρότητα. Συνολικά, το 66% των ανεξάρτητων καταλυμάτων δήλωσε ότι η τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση είναι καλή ή πολύ καλή, σε σύγκριση με το εντυπωσιακό 75% των ξενοδοχείων Το Βαρόμετρο αποκαλύπτει ότι το εκπληκτικό 94% των μεγάλων ξενοδοχείων με 250 ή περισσότερους υπαλλήλους βίωσε θετική επιχειρηματική ανάπτυξη τους τελευταίους 6 μήνες και το 84% είδε το ποσοστό πληρότητάς του να αυξάνεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα