Εξαιρετικός Ιούλιος για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία που όμως βρίσκονται πίσω από τον ανταγωνισμό

Εξαιρετικός Ιούλιος για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία που όμως βρίσκονται πίσω από τον ανταγωνισμό
Ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Δεν καταφέρνουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας να αυξήσουν τις τιμές τους ικανοποιητικά, παρά την μεγάλη ζήτηση. Έρχεται δύσκολος χειμώνας προειδοποιούν οι ξενοδόχοι.

Τα πολύ υψηλά νούμερα σε πληρότητες του Ιουλίου του 2019 κατάφεραν να πετύχουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας και το φετινό αντίστοιχο μήνα, για πρώτη φορά μετά από τα δύο έτη της πανδημίας.

Το φετινό Ιούλιο καταγράφηκε αξιοσημείωτη θετική μέση πληρότητα της τάξης του 89.3%, φτάνοντας μια ανάσα πριν το 89.8% του Ιουλίου του 2019.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής (ΕΞΑΑΑ), δείχνουν ότι σε επίπεδο 7μηνου, η θετική αυτή επίδοση της Αθήνας τον Ιούλιο κατάφερε απλώς να μειώσει ελαφρά την «ψαλίδα» μεταξύ των ετών 2022 και 2019 στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας όπως καταγράφηκε κατά το Α΄ εξάμηνο και συγκεκριμένα από – 21,7% σε -17,8%.


Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία και το 7μηνο του 2022, έναντι του αντίστοιχου 7μηνου του 2019, έκλεισε με αρνητικό πρόσημο σε ότι αφορά στην μέση πληρότητα των μονάδων της ελληνικής πρωτεύουσας, απλά, η μείωση αυτή δεν ξεπερνά πλέον το 20 %.

Αύξηση των τιμών των δωματίων

Θετική χαρακτηρίζεται και τη πορεία της Μέσης Τιμής Δωματίου (ADR), αφού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 20,6% σε επίπεδο 7μήνου έναντι του 2021, ωστόσο. Όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αύξηση της Μέσης Τιμής δωματίου της Αθήνας παραμένει η μικρότερη που καταγράφεται σε σχέση με τις πόλεις ανταγωνιστές της.

Το ίδιο ισχύει και στο Έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) όπου η θετική μεταβολή για την Αθήνα δεν ξεπερνά το 65,9% την στιγμή που στις λοιπές πόλεις σημειώνονται αυξήσεις RevPar από 144,1% (Κωνσταντινούπολη) έως και 530,5% (Άμστερνταμ) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Σε ότι αφορά δε το (RevPar) 7μηνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο -8,5%.

Μεγάλες οι προκλήσεις στο μέλλον

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΞΑΑΑ, και ενώ αναμένουν τα αποτελέσματα του Αυγούστου, που είναι παραδοσιακά ο χαμηλότερος μήνας σε επιδόσεις και των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, προκειμένου προκειμένου να υπάρχει μια ακόμη πιο σαφής και σφαιρική εικόνα, επισημαίνουν διάφορα σοβαρά ζητήματα.

Πρώτον, ότι η Αθήνα αν και 12μηνος / αστικός προορισμός, παρουσιάζει πλέον πολύ έντονα στοιχεία τουριστικής εποχικότητας μη ξεπερνώντας πλέον τους 6 – 7 max μήνες καλύτερων επιδόσεων (μήνες που δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες και τα έξοδα πλήρους λειτουργίας των μονάδων σε 12μηνη βάση),

Δεύτερον, η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε επίπεδο όχι μόνο ευρωπαϊκού και διεθνούς ανταγωνισμού αλλά και ‘εντός των πυλών’ (λ.χ. υπερπροσφορά κλινών και αθέμιτο ανταγωνισμό εντός προορισμού – κατά κύριο λόγο εξ’ αιτίας της πληθώρας κλινών ‘βραχυχρόνιας μίσθωσης’ αλλά και κλινών παραξενοδοχίας)

Τρίτον, η Αθήνα αναμένει τον δύσκολο ενεργειακό και οικονομικό ‘ευρωπαϊκό’ χειμώνα για τον οποίο, γράφονται και λέγονται πολλά και ο οποίος δεν είναι εφικτό να ‘προγραμματιστεί’. Η ΕΞΑΑΑ, τονίζει ότι αναμένει από τις πολιτειακές, τοπικές αρχές και τα αρμόδια υπουργεία κινήσεις που θα καταφέρουν να θωρακίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχείων αλλά και την τουριστική δραστηριότητα της Αθήνας – στο σύνολό της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα