FTI: Το Βερολίνο δεν “βάζει πλάτη” για να αποφευχθεί η χρεωκοπία

Διαβάζεται σε 5'
FTI: Το Βερολίνο δεν “βάζει πλάτη” για να αποφευχθεί η χρεωκοπία
Oι Γερμανοί δεν θέλουν να βοηθήσουν το FTI να αποφύγει τη χρεωκοπία. iStock

Πού αποσκοπεί η αίτηση πτώχευσης του FTI, τρίτου μεγαλύτερου ‘ταξιδιωτικού πράκτορα’ της Ευρώπης και γιατί αρνείται να βοηθήσει το Βερολίνο.

Η απουσία του χειμώνα από τη ζωή μας στην Ελλάδα είχε ως συνέπεια να αρχίσει νωρίτερα η φετινή τουριστική σεζόν, που προμηνυόταν ως μια εκ των καλύτερων στην ιστορία.

Αίφνης, τη Δευτέρα έγινε γνωστό πως τρίτο μεγαλύτερο τουριστικό πρακτορείο της Ευρώπης, FTI Touristik GmbH κατέθεσε αίτηση για την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης, στο τοπικό δικαστήριο του Μονάχου.

Έτσι μένουν ξεκρέμαστοι χιλιάδες τουρίστες, ενώ προκύπτουν ‘τρύπες’ στα ταμεία πάνω από 1000 ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα.

Nα διευκρινιστεί πως δεν επηρεάζονται οι κρατήσεις με άλλους ταξιδιωτικούς πράκτορες μέσω ιστοσελίδων του FTI.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ακολουθεί το post του Γιάννη Χατζή, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Το Βερολίνο δεν ‘βάζει’ πλάτη για να σωθεί η FTI

Μόλις ο τουριστικός όμιλος του τζίρου των 4.100.000.000 ευρώ, με τα στυλιζαρισμένα φτερά στο πορτοκαλί λογότυπο που παραπέμπουν σε γλάρο που γλιστράει στον άνεμο, κατέθεσε αίτηση αφερεγγυότητας στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου τη Δευτέρα 3/6, 11.000 εργαζόμενοι και χιλιάδες ταξιδιώτες που τον εμπιστεύτηκαν είναι στον ‘αέρα’.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως στην Ελλάδα είναι αυτήν την στιγμή 7.500 πελάτες του FTI, της οποίας τα περυσινά χρέη προς 300 ξενοδοχεία ανέρχονται στο 1.8 εκατομμύρια ευρώ.

Για την ιστορία,

  • H FTI Touristik GmbH με έδρα το Μόναχο είναι η μητρική εταιρεία του Ομίλου FTI και, μετά την TUI και την DER Touristik , που ανήκουν στον Όμιλο Rewe, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στην Ευρώπη.
  • Υποστηρίζει πως έχει χρέη της τάξεως του 1.000.000.000 ευρώ και ότι εδώ και καιρό πάλευε για να επιβιώσει.
  • Όπως και όλες οι άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες της χώρας, «βυθίστηκε» σε υπαρξιακή κρίση λόγω της πανδημίας του Covid. Το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) είχε βοηθήσει τότε τον όμιλο με 595 εκατ. ευρώ.
  • Από αυτό, λέγεται ότι έχει αποπληρωθεί μόνο ένα διψήφιο ποσό εκατομμυρίων -στο φάσμα των από 10 έως 50.000.
  • Άλλες εταιρείες, όπως η Lufthansa και η TUI, έχουν προ πολλού εξοφλήσει τη βοήθεια από το WSF.
  • Πληροφορίες που μεταδίδονται στο εξωτερικό αναφέρουν ότι η πτώχευση είναι ο τρόπος του ομίλου να πείσει την κυβέρνηση να σταματήσει να ζητά την αποπληρωμή, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.
  • Το Βερολίνο φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να βοηθήσει την κατάσταση. Τα media της χώρας ενημέρωσαν ότι η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε περαιτέρω βοήθεια στον FTI το σαββατοκύριακο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν δημοσιονομικοί, νομικοί και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους δεν παρασχέθηκε περαιτέρω βοήθεια πέρα ​​από το «πολύ μεγάλο ποσό βοήθειας» κατά την πανδημία, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ανησυχεί πως θα χάσει τα περισσότερα χρήματα.

H FΤΙ ανήκει στην πιο πλούσια οικογένεια της Αιγύπτου

Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του FTI ανήκει στην οικογένεια Sawiris. Είναι η πιο πλούσια της Αιγύπτου, με την περιουσία κάθε μέλους να ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο δεύτερος από τους τρεις γιους του ανθρώπου που την οικογένεια ζάμπλουτη, ο 67χρονος Samih είναι αυτός που αναμόρφωσε τον τουρισμό στo Andermatt, στις Ελβετικές Άλπεις.

Πληροφορίες τους θέλουν να έχουν ξεκαθαρίσει από το χειμώνα πως δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον τουριστικό όμιλο και αναζητούν νέο επενδυτή. Η είσοδος κοινοπραξίας τον Απρίλιο, έδωσε μια ανάσα.

Είχε ακουστεί το όνομα της αμερικανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών επενδύσεων, Certares και το ποσό των 125.000.000 ευρώ αλλά δεν επιβεβαιώθηκε. Για την ακρίβεια, δεν τελεσφόρησε αυτή η συναλλαγή, καθώς τα στοιχεία των κρατήσεων ήταν κατώτερα των προσδοκιών, ενώ πολλοί προμηθευτές επέμεναν να πάρουν προκαταβολές.

Έτσι προέκυψε αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα που δεν μπορούσε να γεφυρωθεί, ώστε να ‘κλείσει’ η συμφωνία, με την αίτηση πτώχευσης της εταιρείας να γίνεται αναγκαία για νομικούς λόγους.

Τι θα γίνει με τους τουρίστες που κάνουν διακοπές

Η επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία αναφέρει ότι γίνονται τα δέοντα, προκειμένου να ολοκληρωθούν όπως έχουν προγραμματιστεί τα ταξίδια που είναι σε εξέλιξη. Αυτά που δεν έχουν αρχίσει ακόμα, πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν.

Το υπουργείο Εξωτερικών υποσχέθηκε να υποστηρίξει τους τουρίστες που έχουν πληγεί και για αυτό είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη Γερμανική Ένωση Ταξιδίων και την ομάδα κρίσης του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (DRSF).

Στις οργανωμένες εκδρομές οι πελάτες λαμβάνουν πιστοποιητικό ασφαλείας από μια ασφαλιστική εταιρεία ή το DRSF, κατά την κράτηση.

Αυτό προστατεύει τους αγοραστές πακέτων διακοπών στα οποία ένας φορέας εκμετάλλευσης προσφέρει δύο ή περισσότερες υπηρεσίες ως πακέτο.

Η προστασία δεν ισχύει εάν οι πελάτες έχουν κάνει κράτηση μόνο για μία υπηρεσία από τα διάφορα brands της FTI.

Αυτοί οι πελάτες έχουν πιθανώς τη μοναδική επιλογή να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους στον διαχειριστή αφερεγγυότητας, με πολύ αβέβαιο αποτέλεσμα.

Έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα υποστήριξης και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στο +49 (0) 89 / 710 45 14 98.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ 750.000.000 ΕΥΡΩ

Το DRSF ιδρύθηκε μετά την πτώχευση της Thomas Cook το 2019 επειδή τα ασφαλιστικά ποσά συνολικού ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ δεν επαρκούσαν. Αυτό είχε ως συνέπεια να παρέμβει τελικά, το κράτος για να επιστρέψουν χιλιάδες τουρίστες στα σπίτια τους. Οι Γερμανοί δεν ήθελαν να βρεθούν σε ανάλογη θέση, έτσι πήραν τα μέτρα τους.

Το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας προέκυψε για να μεριμνά σε περίπτωση πτώχευσης ενός ταξιδιωτικού πράκτορα, ως προς την επιστροφή των προκαταβολών από τους πελάτες, τη μεταφορά με επιστροφή των λανθάνοντων επισκεπτών και τη διαμονή τους μέχρι την επιστροφή τους. Χρηματοδοτείται από τις ταξιδιωτικές εταιρείες, έχει πλέον στη διάθεσή του περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ.

Η περίπτωση της FTI είναι η πρώτη που καλείται να διαχειριστεί το DRSF και όσα κάνει, θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον του. Μένει να οριστεί και ο διαχειριστής της πτώχευσης, κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα