Γεμάτα αεροπλάνα τις γιορτές – Πού θα κάνουν Χριστούγεννα οι Έλληνες

Διαβάζεται σε 4'
xristougenna
Χιονισμένο τοπίο στην Αυστρία (φωτογραφία αρχείου) iStock

Το εξωτερικό θα προτιμήσουν και πάλι, όπως και πέρυσι, όσοι Έλληνες πρόκειται να αποδράσουν κατά την περίοδο των εορτών, με τις πτήσεις της AEGEAN να είναι ήδη σχεδόν γεμάτες.

Οι «βολικές» φετινές αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ευνοούν όπως φαίνεται τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό, καθώς ακολουθούν μετά από Σαββατοκύριακο. Η κίνηση για την περίοδο των Χριστουγέννων καταγράφεται μέχρι και σήμερα σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, λόγω αυτού του γεγονότος.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από την αεροπορική εταιρεία AEGEAN, αυτή τη στιγμή οι πληρότητες στο δίκτυο του εξωτερικού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι αυξημένες, με τα ποσοστά να κυμαίνονται ανάλογα με τον προορισμό μεταξύ 76% έως 80% ή και περισσότερο για την περίοδο των Χριστουγέννων και πλέον ελάχιστες θέσεις να είναι ακόμη διαθέσιμες. Η εταιρεία έχει αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις περίπου κατά 10%, τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού, όσο και για το δίκτυο του εξωτερικού συγκριτικά με την ίδιο περίοδο το 2022, στο πλαίσιο της επέκτασης του δικτύου της, της ευρύτερης ενίσχυσης της δραστηριότητάς, αλλά και της αυξημένης ζήτησης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

Από το αεροδρόμιο της Αθήνας οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι οι πόλεις της Πράγας, το Παρίσι, η Βιέννη, το Λονδίνο, η Ζυρίχη, η Βαρκελώνη και η Γενεύη. Από τη Θεσσαλονίκη οι Έλληνες ταξιδιώτες έχουν επιλέξει για να περάσουν τις διακοπές τους στο Παρίσι, τη Λάρνακα, τη Ζυρίχη, το Ντίσελντορφ, τη Βαρκελώνη και τη Στουτγκάρδη.

Οι Έλληνες επιβάτες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα ταξίδια στο εξωτερικό από ότι στο εσωτερικό – τάση που επικράτησε και κατά την περσινή εορταστική περίοδο, ενώ αναζητούν εκτός από παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους χειμερινούς προορισμούς και προορισμούς outsider.

Μικρότερη η κίνηση την πρωτοχρονιά.

Οι πληρότητες των δρομολογίων της AEGEAN είναι κάπως χαμηλότερες την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και κυμαίνονται από 66% έως 70%, γεγονός που κάνει την εξεύρεση θέσεων για τους «αργοπορημένους» λίγο πιο εύκολη. Για την περίοδο των Χριστουγέννων η κίνηση για το δίκτυο εξωτερικού κορυφώνεται την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου και το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, ημέρες κατά τις οποίες καταγράφεται ήδη μέση πληρότητα πάνω από 85% από/προς Αθήνα και 95% από/προς Θεσσαλονίκη.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τρίτη, 2 Ιανουαρίου παρουσιάζει αντίστοιχο ενδιαφέρον με τα ποσοστά να είναι ήδη απαγορευτικά για όσους δεν έχουν κλείσει την επιστροφή τους.

“Παραδοσιακοί” οι Έλληνες στις επιλογές τους

Οι Έλληνες για την περίοδο των Χριστουγέννων συνεχίζουν να επιλέγουν τους «παραδοσιακούς» χριστουγεννιάτικους προορισμούς του εξωτερικού, όπως το Λονδίνο, τη Γενεύη, τη Βιέννη κ.α., ωστόσο στις επιλογές τους αποτυπώνεται η τάση που επικρατεί πλέον να επιλέγουν να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές εναλλακτικών προορισμών, όπως η Κοπεγχάγη, το Μαρόκο, το Ίνσμπρουκ, την Κρακοβία, αλλά και το Κισινάου.

Από τις κρατήσεις των πακέτων που πραγματοποιούνται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων, στους top προορισμούς συμπεριλαμβάνονται η Βιέννη, η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Γερμανία γενικότερα, η Ισπανία, αλλά και το Λονδίνο. Eνώ μακρινοί προορισμοί, όπως η Κούβα, η Βραζιλία και η Νέα Υόρκη βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτίμησης των ταξιδιωτών.

Σημειώνεται ότι οι πληρότητες στο δίκτυο εσωτερικού από τη βάση της AEGEAN στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι χαμηλότερες, με την κίνηση να κορυφώνεται στις 22 και 23 Δεκεμβρίου και με τους ταξιδιώτες να επιλέγουν προορισμούς όπως τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο σημαντικός αριθμός επιβατών αποτελούν φοιτητές, δάσκαλοι, στρατιωτικοί, κλπ. που ταξιδεύουν για να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων με τις οικογένειες τους.

Η AEGEAN θα εκτελεί και πτήσεις charter κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι οποίες καταγράφουν σχεδόν 100% πληρότητα. Συγκεκριμένα, από Αθήνα για Ροβανιέμι, ενώ από Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί πτήσεις charter για Πράγα, Βουδαπέστη, Βασιλεία, Βιέννη και Μπρατισλάβα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα