“Καυτό” καλοκαίρι για τα τουριστικά καταλύματα τύπου AirBnB στην Ελλάδα – “Σάρωσαν” σε πανευρωπαϊκή ζήτηση το Φεβρουάριο
Άμβλυνση της εποχικότητας δείχνει η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ευρώπη. Η χώρα μας πρώτη σε ζήτηση τον περασμένο Φεβρουάριο, περιμένει ένα δυνατό καλοκαίρι.
- 27 Μαρτίου 2023 06:36
Η Ελλάδα φαίνεται να οδηγεί την ξέφρενη κούρσα των τουριστικών καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων της Ευρώπης και το χειμώνα, μια περίοδο που ήταν συνήθως χαμηλής ζήτησης, όμως φέτος παρουσιάζει σημάδια άμβλυνσης της εποχικότητας. Ο Φεβρουάριος του 2023 σχεδόν διπλασίασε τις κρατήσεις σε σχέση με το 2019 σε όλη την Ήπειρο, με τις καλύτερες επιδόσεις να τις καταγράφει η χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται η AirDNA και προέρχονται από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων τύπου AirBnB, στην Ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, το Φεβρουάριο που μας πέρασε καταγράφηκε αύξηση στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 19,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Τα νέα καταλύματα που προστέθηκαν στις διάφορες πλατφόρμες προς ενοικίαση, σημείωσαν επίσης αύξηση κατά 2,8% πάνω από το ’19 και 13,7% πάνω από το ’22. Η συνολική ζήτηση (νύχτες) ήταν 47,3% υψηλότερη από το 2019, 26,6% από πέρυσι τον ίδιο μήνα, ενώ η αύξηση της πληρότητας ήταν 6,9% σε σχέση με το 2019 και +4,9% έναντι του 2022. Τέλος οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 13,7% σε ετήσια βάση.
Πρώτη σε επιδόσεις η Ελλάδα
Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, με 60% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Εν τω μεταξύ, η διαθέσιμη προσφορά καταλυμάτων τύπου AirBnB στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7%, αν και υπήρχαν 52% περισσότερες διανυκτερεύσεις που διατέθηκαν από τους οικοδεσπότες, καθώς οι υπάρχοντες ιδιοκτήτες ακινήτων εκμεταλλεύτηκαν την παρατεταμένη υψηλή περίοδο.
Αυτός είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που ξεπερνά τις επιδόσεις της αγοράς πριν από την πανδημία σε όλη την Ευρώπη, με τα διαθέσιμα καταλύματα να αυξάνονται επίσης κατά 2,8% σε σχέση με το 2019 και 13,7% από το 2022. Τα καταλύματα που προστέθηκαν στην Ελλάδα αυξήθηκαν επίσης 2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019. Η μέση τιμή των δωματίων αυξήθηκε κατά 13,7% σε ετήσια βάση στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα σημείωσαν άνοδο κατά 26% μετά τον αδύναμο Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Ισχυρά μηνύματα για όλο το 2023
Η AirDNA προβλέπει μια ισχυρή σεζόν για την άνοιξη και το καλοκαίρι για τον κλάδο των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων ακινήτων σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα σημειώνει την πέμπτη υψηλότερη ανάπτυξη για τους επόμενους έξι μήνες, με πάνω από 50% περισσότερες διανυκτερεύσεις για το καλοκαίρι από ό,τι είχαν κρατηθεί την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο έντονος ρυθμός που παρουσιάζει η ζήτηση, υποδεικνύει ότι η ανάπτυξη και η δυναμική στον ευρωπαϊκό κλάδο βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων πρόκειται να συνεχιστεί τους επόμενους έξι μήνες. Από τις 11 Μαρτίου, η ήπειρος κατέγραψε ρυθμό ρεκόρ ζήτησης για τους επόμενους έξι μήνες, αυξημένο κατά 32,8% σε ετήσια βάση και 24,5% σε σύγκριση με το 2019.
Ο Μάιος είναι ο μήνας που ξεχωρίζει, με τις διανυκτερεύσεις που έχουν ήδη κρατηθεί να σημειώνουν ρυθμό 42,6% υψηλότερο από το 2019 και 42,5% υψηλότερα από το 2022. Με τον Μάιο να θεωρείται συνήθως λιγότερο πολυάσχολος μήνας για τον τουρισμό μετά τις διακοπές του Πάσχα, αυτό σηματοδοτεί ότι η εποχικότητα των ταξιδιών επεκτείνεται πέρα από τις περιόδους αιχμής. Αυτό σημαίνει ότι, οι ταξιδιώτες παραμένουν πρόθυμοι να «κλειδώσουν» τα καλοκαιρινά τους καταλύματα. Όσον αφορά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, οι κρατήσεις είναι αυξημένες κατά 32,3%, 33,7% και 34,9% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2019.
Οι επιδόσεις των 20 κορυφαίων χωρών
Οι τάσεις της ζήτησης και της προσφοράς καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη διέφεραν μεταξύ των χωρών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου που είναι ιστορικά η λιγότερο πολυάσχολη περίοδος του έτους. Τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πορτογαλία παρουσίασαν τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης, με ετήσια άνοδο 60%, 52,7% και 44,1% αντίστοιχα, φανερώνοντας την τάση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε αυτούς τους προορισμούς. Όσον αφορά την προσφορά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις διαθέσιμες καταχωρήσεις καταλυμάτων σε σχέση με πέρυσι, σημειώθηκαν στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Πολωνία (αύξηση 54,2%, 36,7% και 35,9%, αντίστοιχα).
Τα επίπεδα πληρότητας στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν μια πρόκληση τον Φεβρουάριο λόγω της αύξησης εκτός εποχής στις νύχτες ζήτησης και στις διαθέσιμες διανυκτερεύσεις. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες τέτοιων καταλυμάτων, καθώς μήνες όπως ο Φεβρουάριος μπορούν πλέον να προσφέρουν ευκαιρίες.
Οι χώρες που προσπαθούν να σταματήσουν το ράλι των τιμών των ακινήτων
Τον Φεβρουάριο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία τερμάτισαν τα αντίστοιχα προγράμματα Golden Visa, τα οποία παρείχαν σε υπηκόους τρίτων χωρών την ευκαιρία να αποκτήσουν διαμονή στην ΕΕ μέσω οικονομικών επενδύσεων στις διάφορες χώρες.
Ακολουθώντας το παράδειγμα, η Ισπανία μπορεί να είναι η επόμενη χώρα που θα τερματίσει το πρόγραμμα καθώς το Κογκρέσο εκεί εξετάζει ένα νομοσχέδιο που υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα, το οποίο θα εξαλείφει τη δυνατότητα απόκτησης Χρυσής Βίζας με την αγορά ακινήτων στην Ισπανία.
Η απόφαση για τερματισμό του προγράμματος βίζας αποδόθηκε σε ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη κερδοσκοπία ακινήτων, ένα ζήτημα στο οποίο οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις συχνά αναφέρονται εσφαλμένα ως βασικός παράγοντας. Σημειώνεται ότι το ποσό επένδυσης σε ακίνητα στην Ελλάδα για την απόκτηση Golden Visa ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις