Κάμπινγκ στην Ελλάδα: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές;

Διαβάζεται σε 3'
Κάμπινγκ στην Ελλάδα: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές;
Camping in Greece iStock

Το κάμπινγκ επιλέγεται όλο και πιο συχνά ως τρόπος διαμονής από τους παραθεριστές στην Ελλάδα, οι οποίοι προτιμούν να διανυκτερεύσουν υπαίθρια και όχι σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου.

Οι κατασκηνωτές που από επιλογή τους έστηναν την σκηνή τους στη φύση και κατ’ αυτό το τρόπο περνούσαν τις ημέρες των διακοπών τους υπήρχαν ανέκαθεν και συνήθως ακολουθούσαν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Πλέον, ο αριθμός των κατασκηνωτών ειδικά στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί ραγδαία. Γιατί όμως να επιλέξει κανείς το κάμπινγκ έναντι της άνεσης ενός δωματίου;

Το κάμπινγκ είναι οικονομικότερο

Η αλήθεια είναι ότι περιόδους οικονομικής δυσχέρειας, κυρίως οι νέοι προσπαθούν να βρουν όσο το δυνατόν πιο οικονομικές λύσεις για να ξεφύγουν από την πίεση της καθημερινότητας. Είναι γνωστό πως κατασκηνώνοντας, το κόστος διαμονής είναι πολύ λιγότερο από ότι σε ένα δωμάτιο είτε πρόκειται για οργανωμένο είτε για ελεύθερο κάμπινγκ.

Κατάλοιπα κορονοϊού

Η γενιά της πανδημίας και του εγκλεισμού έζησε έντονες και ακραίες καταστάσεις τόσο με την απαγόρευση κυκλοφορίας όσο και με την πολυήμερη παραμονή στο σπίτι. Το κάμπινγκ, απ’ την άλλη, προσφέρει το ακριβώς αντίθετο. Σύνδεση με την φύση και με τον έξω κόσμο που δεν περιορίζεται στους τοίχους ενός δωματίου. Επομένως, αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να αφήσουν πίσω τους όσους περιορισμούς βίωσαν και να αισθανθούν πιο ελεύθεροι από ποτέ κατασκηνώνοντας.

Camp by the river in the setting sun iStock

Έντονο κλίμα παρέας

Στους χώρους όπου επιτρέπεται το κάμπινγκ συνήθως υπάρχουν κι άλλες σκηνές τριγύρω, ενισχύοντας έτσι τις τάσεις για γνωριμίες και συναναστροφή. Η γνωριμία με άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, καθιστά τις διακοπές ακόμα πιο ευχάριστες και διασκεδαστικές.

Social Media

Η αλήθεια είναι πως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ενισχύουν τις τάσεις μιμητισμού. Από την στιγμή που προβάλλεται στα social media σχετικό υλικό, αυξάνεται η περιέργεια γύρω από τον εναλλακτικό αυτό τρόπο διακοπών. Πολλοί είναι αυτοί που δοκιμάζουν το κάμπινγκ για πρώτη φορά επηρεασμένοι από τους διαδικτυακούς τους φίλους.

Η Ελλάδα έχει αρκετά δημοφιλείς προορισμούς για αυτό το “άθλημα”

Τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των κατασκηνωτών και κυρίως εκείνα που δεν επιλέγονται τόσο από τον μαζικό τουρισμό όπως για παράδειγμα η Αμοργός, η Αντίπαρος, η Σέριφος, η Σαμοθράκη αλλά και πολλές παραλίες της Εύβοιας που είναι σχεδόν εξολοκλήρου κατάλληλες για κάμπινγκ. Λιγότεροι είναι αυτοί που στήνουν την σκηνή τους σε πιο ορεινά σημεία, απομακρυσμένοι από την θάλασσα. Έχοντας τόσες επιλογές για οργανωμένο ή ελεύθερο κάμπινγκ, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς απέναντι σε μια τόσο ξεχωριστή εμπειρία.

Τα οφέλη που προσφέρει το κάμπινγκ είναι πραγματικά πολυάριθμα και κάθε χρόνο οι λάτρεις του φαίνεται να αυξάνονται. Ωστόσο αρκετοί είναι κι εκείνοι που το απεχθάνονται και αποζητούν άνεση στις διακοπές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα