Κίνδυνος για χιλιάδες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι

Κίνδυνος για χιλιάδες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι
Αεροδρόμιο "Μακεδονία" KONSTANTINOS TSAKALIDIDS / SOOC

Οι απεργίες που εξαγγέλθηκαν από το Συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο Βέλγιο επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμμένη κατάσταση στους ευρωπαϊκούς αιθέρες.

Γεμάτοι αεροπλάνα είναι οι ουρανοί σε όλο τον πλανήτη, καθώς δεκάδες χιλιάδες πτήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά από τα αεροδρόμια του κόσμου, αφήνοντας πίσω την πανδημία που κλόνισε την αεροπορική βιομηχανία.

Τον Ιούνιο, ο αριθμός των πτήσεων στο ευρωπαϊκό αεροπορικό δίκτυο έφτασε στο 92% των επιπέδων του 2019. Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, το δίκτυο κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό πτήσεων που ήταν 34.042 από την αρχή της COVID – αν και το νούμερο αυτό εξακολουθεί να είναι 8,5% κάτω από το ρεκόρ για την πιο πολυσύχναστη ημέρα που έγινε ποτέ την 28η Ιουνίου 2019.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων καταγράφοντα εδώ και εβδομάδες σε όλη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τη μια ή και τις δύο ώρες. Πολυσύχναστα αεροδρόμια, όπως αυτό του Ηρακλείου και της Σαντορίνης, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν με τις υποδομές που διαθέτουν σε μεγάλο όγκο επιβατών, που συγκεντρώνεται στις αίθουσες αναμονής, λόγω των καθυστερήσεων.

Νέα απειλή καθυστερήσεων πάνω από την Ευρώπη

Ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, Raul Medina, δήλωσε ότι το καλοκαίρι του 2023 θα αποδειχθεί μια ιδιαίτερη πρόκληση λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, του διαθέσιμου εναέριου χώρου και της πιθανότητας για περαιτέρω απεργίες, όπως αυτή που συνεχίζεται στη Γαλλία για μεγάλο μέρος του έτους, η οποία μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή εναέρια ροή.

Οι απεργίες που ανακοινώθηκαν και από το προσωπικό του Eurocontrol στο Βέλγιο, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού όπως δήλωσαν πηγές στους Times, μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή ακυρώσεις για έως και 12.600 καθημερινές πτήσεις σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Eurocontrol, θα υπάρχουν περίπου 33.000 πτήσεις καθημερινά που θα διασχίζουν την ήπειρο τους επόμενους δύο μήνες – μια αύξηση περίπου 8% σε σχέση με το 2022.

Το συνδικάτο του Eurocontrol, η Union Syndicale Bruxelles (USB), «ανακοίνωσε μια περίοδο έξι μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να λάβει χώρα η απεργία τους». Δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απεργίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με μόλις πέντε ημέρες προειδοποίησης κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης καλοκαιρινής περιόδου.

Προβλήματα και στην Αθήνα

Σε δημοσίευμα τους οι Times αναφέρουν ότι ο Eurocontrol έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για καθυστερήσεις και μάλιστα για πολλά πιθανά σημεία που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως η πόλη Ρεμς στη βόρεια Γαλλία, η Μασσαλία στο νότο, καθώς και για την Αθήνα και τη Βουδαπέστη.

Προειδοποιήσεις έχουν επίσης εκδοθεί για τη Βαρκελώνη, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, τη Λευκωσία, τη Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ για ημέρες αιχμής, ιδιαίτερα τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού.

Ακύρωσε 1.700 πτήσεις η EasyJet

Η EasyJet επικαλέστηκε ζητήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και περιορισμούς στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και ανακοίνωσε την απόφασή της να ακυρώσει προληπτικά περίπου 1.700 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Gatwick αυτό το καλοκαίρι, κίνηση που πρόκειται να επηρεάσει σχεδόν 200.000 επιβάτες. Ο αερομεταφορέας δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν μπορεί να εκτελέσει το πλήρες θερινό του πρόγραμμα, ως αποτέλεσμα των «πρωτοφανών» καθυστερήσεων από το Κέντρο Ελέγχου Εναέρια Κυκλοφορίας, που προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου κατά 20% λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τις απειλές για νέες απεργίες. Ωστόσο, η EasyJet υποστηρίζει ότι είναι πλήρως στελεχωμένη και ότι το 95% των επηρεαζόμενων ταξιδιωτών έχει ήδη κρατήσεις για άλλες πτήσεις.

Σημειώνεται ότι, οι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να πραγματοποιήσουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό μόνο την περίοδο έως τον Σεπτέμβριο, κυρίως αεροπορικώς.

Από τις αρχές του 2022 αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις

Από τις αρχές του έτους οι καθυστερήσεις είχαν ξεκινήσει να αυξάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, η μέση καθυστέρηση ανά πτήση το 1ο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε σε υψηλό 5 ετών, σε 14,5 λεπτών ανά πτήση, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 όπου η μέση καθυστέρηση ανά πτήση ήταν 9,5 λεπτά ανά πτήση.

Ο αριθμός των πτήσεων αυξήθηκε κατά 21% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η ακρίβεια των αφίξεων για το έτος επιδεινώθηκε, με μόλις το 6,4% των πτήσεων να φτάνουν εντός 15 λεπτών ή νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα άφιξής τους (STA) .

Που οφείλονται οι καθυστερήσεις

Σύμφωνα πάντα με το Eurocontrol, οι καθυστερήσεις οφείλονται στις αεροπορικές εταιρείες, για διάφορες αιτίες με πρώτη την επίγεια εξυπηρέτηση και δεύτερη την έλλειψη προσωπικού που προσθέτει 4 λεπτά καθυστέρησης ανά πτήση. Οι καθυστερήσεις που οφείλονται στη διαχείριση ροής εναέριας κυκλοφορίας (ATFM) αυξήθηκε απότομα σε 1,2 λεπτά ανά πτήση.

Οι καθυστερήσεις στα αεροδρόμια αυξήθηκαν επίσης, καθώς πολλά από τα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πάλεψαν με ελλείψεις εργατικού δυναμικού και προσαρμόζοντας τις δραστηριότητές τους για να εξυπηρετήσουν τον αυξανόμενο αριθμό επιβατών. Στα παραπάνω προστέθηκαν οι απεργίες στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα