Λάθη και αμφισβητήσιμο περιεχόμενο στον “Οδηγό Michelin για την Αθήνα” με τη συνεργασία του ΕΟΤ
Διαβάζεται σε 3'Το φυλλάδιο “Ο Οδηγός Michelin για την Αθήνα” παρουσιάστηκε από τον ΕΟΤ με λάθη και αμφισβητήσιμο περιεχόμενο. Περιλαμβάνει εστιατόρια που έχουν κλείσει ή αλλάξει, ενώ προτείνει και βαθμολογεί αξιοθέατα και μουσεία.
- 27 Σεπτεμβρίου 2023 13:56
Με ένα κραυγαλέο λάθος, αλλά και με αμφισβητήσιμο περιεχόμενο, παρουσιάστηκε χτες από τον ΕΟΤ το πολυαναμενόμενο φυλλάδιο του οδηγού γαστρονομίας Michelin, για την Αθήνα.
Το φυλλάδιο τιτλοφορείται «Ο Οδηγός Michelin για την Αθήνα» που προφανώς είναι μέρος της συμφωνίας του Οργανισμού με τον γαλλικό οδηγό, ύψους 458.000 ευρώ και υπεγράφη πέρυσι το Σεπτέμβριο και το περιεχόμενο της δεν έχει ανακοινωθεί.
Στις σελίδες του περιλαμβάνει τα 9 εστιατόρια με αστέρια Michelin που βραβεύτηκαν πέρυσι και προτείνει 18 επιπλέον εστιατόρια, καθώς και τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Αθήνας. Τα εστιατόρια αυτά έλαβαν τις διακρίσεις τους τον Οκτώβριο του 2022 και άρα σε λίγες ημέρες θα έχουμε τις ανακοινώσεις από τον οδηγό Michelin για τα βραβεία και τις διακρίσεις του 2023.
Ένα από τα εστιατόρια που περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε την Τρίτη και θα μοιραστεί προφανώς σε ξένους τουρίστες, έχει κλείσει ήδη από πέρυσι, ενώ ένα άλλο έχει αλλάξει μετοχική σύνθεση και δεν ανταποκρίνεται το κείμενο του στη σημερινή του λειτουργία.
Είναι άξιο απορίας, πως ο Michelin δεν έλεγξε έστω τα βασικά στοιχεία των εστιατορίων που έβαλε στον «Οδηγό της Αθήνας», ή κανείς από τον ΕΟΤ δεν έκανε τον κόπο να επαληθεύσει τα όσα γράφονται μέσα.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο Michelin Guide στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει τη λίστα του 2023, ποιο είναι το νόημα της έκδοσης αυτού του φυλλαδίου – οδηγού.
Εντωμεταξύ, στις υπόλοιπες σελίδες του φυλλαδίου, παρουσιάζονται τα βασικά αξιοθέατα της Αθήνας, όπως και τα κύρια μουσεία της πόλης, τα οποία έχουν σήμανση επίσης με αστέρια. Θα περίμενε κάποιος να δει επιπλέον γαστρονομικό περιεχόμενο σε μια τέτοια έκδοση.
Η κατηγοριοποίηση γίνεται με ένα, δύο ή τρία αστέρια και προτείνονται ως εξής:
Τρία αστέρια για παράδειγμα έχει λάβει η Ακρόπολη και προτείνεται ως “Αξίζει το ταξίδι» (Worth the journey), δύο αστέρια έχει λάβει το Θέατρο του Διονύσου ως «Αξίζει να λοξοδρομήσεις» (Worth a detour) και ένα αστέρι το Ηρώδειο ως «Αξίζει μια επίσκεψη» (Worth a visit).
Αρκετά σημεία δεν έχουν λάβει κανένα αστέρι, όπως το Επιγραφικό Μουσείο και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πάντως που στο εστιατόριο του φιλοξενήθηκε χτες η εκδήλωση για την παρουσίαση του «Οδηγού της Αθήνας», έχει ένα αστέρι. Η δεξίωση του ΕΟΤ στο εστιατόριο Delta χτες κόστισε 10.000 ευρώ και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, με επικεφαλής την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη, του ΕΟΤ και πλήθους επίσημων προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών Πρέσβεις ξένων χωρών, θεσμικοί φορείς, Έλληνες δημοσιογράφοι και ανταποκριτές ξένων μέσων στην χώρα μας.
Σε δελτίο τύπου που έστειλε ο ΕΟΤ για τη χτεσινή εκδήλωση πάντως, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Δημήτρης Φραγκάκης δήλωσε: «Πρόκειται για μία εμβληματική συνεργασία του ΕΟΤ με τον πλέον αναγνωρίσιμο διεθνή Οδηγό γαστρονομίας, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή ταχύτητας της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός, αποκτά ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό! Με αυτή την συνεργασία ισχυροποιείται η Ελλάδα καθώς η χώρα μας διαθέτει τις προϋποθέσεις για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Είμαι πολύ υπερήφανος που κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Φραγκάκης.