Μαύρη χρονιά για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης – Οι Έλληνες στήριξαν τον τουρισμό της

Μαύρη χρονιά για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης – Οι Έλληνες στήριξαν τον τουρισμό της
Θεσσαλονίκη istock

Στο ναδίρ πληρότητες, έσοδα και τιμές για την πόλη, που βασικές αγορές της φαίνεται να την εγκαταλείπουν.

Χαμηλές πτήσεις καταγράφει ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη, με τον απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε να δείχνει μεγάλη μείωση στις πληρότητες αλλά και δυσκολία στην επαναφορά στην κανονικότητα.

Μετά το SOS που εξέπεμψαν πριν από περίπου ένα μήνα οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας μονοψήφιες πληρότητες και αναγκαστικές απολύσεις του προσωπικού τους, ζητώντας στήριξη από την κυβέρνηση, τα στοιχεία για το 2021, επιβεβαιώνουν την κακή εικόνα. Ο τουρισμός πόλεων στη χώρα μας, όπως και παγκοσμίως δυσκολεύεται να ανακάμψει, καθώς δεν αρκούν οι τουρίστες αναψυχής για να στηρίξουν τη βιομηχανία. Η αργή επάνοδος του επαγγελματικού τουρισμού, των εκθέσεων και των συνεδρίων, που ουσιαστικά στηρίζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, έχει προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων.

Η Ένωση Ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) ανακοίνωσε τα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού το 2021, τα οποία έδειξαν ότι οι πληρότητες τους κινήθηκαν στο χαμηλό 36,2%, ποσοστό που μάλιστα θα ήταν ακόμη μικρότερο αν είχαν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων καθ’όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους έφτασαν το 1.098.455, μειωμένες κατά 55% σε σχέση με το 2019. Σημειώνεται ότι το 2019, όπου όλα τα ξενοδοχεία λειτούργησαν κανονικά, η πληρότητα ανήλθε σε ποσοστό 61,3%.

Το μόνο διάστημα που έδωσε μια κάποια μικρή «ανάσα» στην περσινή χρονιά και αυτή τελικά έκλεισε θετικά σε σχέση με το 2020, ήταν κυρίως το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου – καθώς και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Σχεδόν αποκαρδιωτικά είναι τα επίπεδα εσόδων και τιμών των ξενοδοχείων της πόλης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της GBR Consulting το 2021 τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο της περιοχής ανήλθαν μόλις στα 34,36 ευρώ. Στη μέση τιμή δωματίου (ARR), ενώ σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 12,2% από το 2020, η Θεσσαλονίκη κατέλαβε για μία ακόμη χρονιά την τελευταία θέση σε σχέση με άλλες δέκα ευρωπαϊκές πόλεις αντιστοίχου μεγέθους.

Έλληνες η πρώτη εθνικότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΞΘ, οι Έλληνες επισκέπτες ήταν και το 2021 η εθνικότητα που «στήριξε» τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, με τις διανυκτερεύσεις τους να ανέρχονται σε 583.471, δηλαδή πάνω από το μισό του συνόλου. Συγκριτικά με το 2019 σημειώθηκε μείωση 47%.

Μεγάλη μείωση κατέγραψαν και όλοι οι ξένοι επισκέπτες της πόλης, άνω του 60%.

Πρώτη αλλοδαπή εθνικότητα είναι οι επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και ακολουθούνται από τους Γερμανούς, τους Ρουμάνους, τους Κύπριους και τους Ισραηλινούς που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι την μικρότερη μείωση σε σχέση με το 2019 κατέγραψαν οι αμερικανοί τουρίστες, που ανήλθε σε 39%. Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το ότι οι περισσότερες από τις μισές διανυκτερεύσεις για το 2021 της συγκεκριμένης εθνικότητας, αφορά φοιτητές που επέλεξαν πανεπιστημιακά ιδρύματα και κολλέγια της πόλης για να εμπλουτίσουν τις σπουδές τους (56.734 διανυκτερεύσεις).

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Γερμανοί, οι οποίοι κατέγραψαν πτώση της τάξης του 48,40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σημαντική είναι η μεταβολή των στοιχείων που κατέγραψαν οι επισκέπτες από το Ισραήλ (2021: 34.656 διανυκτερεύσεις), οι οποίοι είχαν βρεθεί τόσο το 2018 όσο και το 2019, στην πρώτη θέση του πίνακα των αλλοδαπών εθνικοτήτων. Όμως η πτώση που σημειώθηκε από το 2019 στο 2021 για τους Ισραηλινούς, ανήλθε στο σημαντικότατο ποσοστό της τάξης του 81,36% και σε απόλυτους αριθμούς, σε μείωση 151.290 διανυκτερεύσεων.

Οι υπόλοιπες εθνικότητες που βρίσκονται από την έκτη έως την εικοστή θέση του πίνακα των αλλοδαπών, κινούνται στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή αύξηση μικρή ή μεγάλη από το 2020 στο 2021 και μεγάλη μείωση από το 2019 στο 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι επισκέπτες, οι οποίοι βρέθηκαν στη 13 θέση του πίνακα αλλοδαπών, σημείωσαν από το 2019 στο 2021 πτώση της τάξης του 82,09% και σε απόλυτους αριθμούς μείωση σχεδόν πενήντα χιλιάδων διανυκτερεύσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα